| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-06-22 15:50:13
Temat: Wysyp truskawek...Czego zwyczaj :-)
Nie zapomnijcie zrobic w tym sezonie:
1. knedelkow z truskawkami
2. koktajlu truskawkowaego
3. galaretki z truskawkami
4. truskawki solo lub ze smietana i cukrem
To juz mam za soba,
a co jeszcze robicie z truskawek...
hmm moze jakies ciasto...
:-?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-06-22 15:57:52
Temat: Re: Wysyp truskawek...ojeq...podwojnie widze ;-)
Przepraszam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-06-22 15:59:35
Temat: Re: Wysyp truskawek...
"weni" <o...@w...pl> wrote in message
news:24abf$449abc0c$57cfe9b8$1678@news.chello.pl...
> Czego zwyczaj :-)
>
> Nie zapomnijcie zrobic w tym sezonie:
> 1. knedelkow z truskawkami
> 2. koktajlu truskawkowaego
> 3. galaretki z truskawkami
> 4. truskawki solo lub ze smietana i cukrem
>
> To juz mam za soba,
> a co jeszcze robicie z truskawek...
> hmm moze jakies ciasto...
> :-?
Jadłem ze trzy dni temu pierogi z truskawkami, śmietaną i cukrem.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-06-23 07:35:55
Temat: Re: Wysyp truskawek...weni <o...@w...pl> napisał(a):
>To juz mam za soba,
> a co jeszcze robicie z truskawek...
> hmm moze jakies ciasto...
Placek drożdżowy z truskawkami.
I pierogi z truskawkami /też drożdżowe/.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-06-23 09:13:06
Temat: Re: Wysyp truskawek...Witam.
Smażę konfitury, ale najpiękniejsze w nich jest to, że owoce oddają dużo
soku. A sok po dodaniu spirytusu zamienia się w nalewkę truskawkową.
Polecam, bo pyszna jest.
Pozdrawiam
Lunac
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-06-23 11:06:58
Temat: Re: Wysyp truskawek...
Użytkownik "czeremcha" <c...@g...pl> napisał w wiadomości
> Placek drożdżowy z truskawkami.
>
> I pierogi z truskawkami /też drożdżowe/.
Placek przydaloby sie uskutecznic,
ale drozdzowego zawsze sie balam.
Pierogi i owszem swego czasu robilam,
ale nigdy drozdzowe.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-06-23 20:52:52
Temat: Re: Wysyp truskawek...
weni napisał(a):
> Placek przydaloby sie uskutecznic,
> ale drozdzowego zawsze sie balam.
> Pierogi i owszem swego czasu robilam,
> ale nigdy drozdzowe.
Po wizycie w "Pierożku" - bywalcy będą wiedzieli - pierogi z owocami
robię tylko w cieście drożdżowym. Zwykłe, niebogate ciasto
drożdżowe /ok. 0,5 kg mąki, 3 dag drożdży, trochę cukru, jajko,
olej - ok. 6 łyżek/, raz "wyrastane", wałkować na grubość 0,5 cm
i sklejać pierogi. Gotować od razu po sklejeniu. Trzeba je obracać w
czasie gotowania, bo nie toną. Pyyyszne. Bardzo polecam - też w
wersji z wiśniami, jagodami, jabłkami i innymi owocami.
Przepis na placek też dać?
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-06-24 04:40:33
Temat: Re: Wysyp truskawek...
Użytkownik "czeremcha" <c...@t...pl> napisał w wiadomości
news:1151095972.887526.112970@b68g2000cwa.googlegrou
ps.com...
weni napisał(a):
> Placek przydaloby sie uskutecznic,
> ale drozdzowego zawsze sie balam.
> Pierogi i owszem swego czasu robilam,
> ale nigdy drozdzowe.
Po wizycie w "Pierożku" - bywalcy będą wiedzieli - pierogi z owocami
robię tylko w cieście drożdżowym. Zwykłe, niebogate ciasto
drożdżowe /ok. 0,5 kg mąki, 3 dag drożdży, trochę cukru, jajko,
olej - ok. 6 łyżek/, raz "wyrastane", wałkować na grubość 0,5 cm
i sklejać pierogi. Gotować od razu po sklejeniu. Trzeba je obracać w
czasie gotowania, bo nie toną. Pyyyszne. Bardzo polecam - też w
wersji z wiśniami, jagodami, jabłkami i innymi owocami.
Przepis na placek też dać?
Drozdzowy i sie gotuje w wodzie - tego jeszcze nie bylo
Naprawde tak robisz czy to wklejony przepis - bez obrazy.
Az jestem ciekawa Twojego placka - daj.
:-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-06-24 07:35:42
Temat: Re: Wysyp truskawek...
weni napisał(a):
> Drozdzowy i sie gotuje w wodzie - tego jeszcze nie bylo
> Naprawde tak robisz czy to wklejony przepis - bez obrazy.
> Az jestem ciekawa Twojego placka - daj.
> :-)
Pierogi gotowane, nie placek :-)
Placek drożdżowy z owocami:
50 dag mąki, 4 dag drożdży, ok. 1/2 l mleka, 2 żółtka, 10-15 dag
cukru, szczypta soli, 10 dag tłuszczu, skórka cytrynowa, cukier
waniliowy, owoce
Mąkę przesiać do miski, zrobić w niej dołek, wkruszyć drożdże,
posypać łyżką cukru, wlać ok. 1/2 szklanki ciepłego mleka.
Zostawić w cieple, żeby drożdże zaczęły pracować. Żółtka
utrzeć z cukrem, dodać do mąki wraz z mlekiem i szczyptą soli,
skórką cytrynową i wanilią, zarobić ciasto. Do dobrze wyrobionego
ciasta wlać stopiony, przestudzony tłuszcz. Wyrobić. Odstawić do
wyrośnięcia. Potem wyłożyć na blachę, ułożyć na wierzchu
owoce, znów pozostawić do wyrośnięcia. Piec ok. 30-40 minut w temp.
ok. 190 stopni.
I pierogi, i placek robione niejeden raz.
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-06-24 07:47:58
Temat: Re: Wysyp truskawek...Pierogi gotowane, nie placek :-)
Chciałbym dziś zrobić pierogi (drożdzowe), ale nurtuje mnie czy do nich
wkładacie całe truskawki czy jakoś inaczej? Czy podczas gotowania jak
puszczą sok to nie rozkleją ciasta?
Pzdr
Jacek Szczecin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |