Strona główna Grupy pl.misc.dieta Z cyklu: "I znowu dr Kwaśniewski ma rację..."

Grupy

Szukaj w grupach

 

Z cyklu: "I znowu dr Kwaśniewski ma rację..."

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 51


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-10-24 22:35:33

Temat: Z cyklu: "I znowu dr Kwaśniewski ma rację..."
Od: "Krystyna*Opty*" <K...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Następna tłuszczowo-błonnikowa rewelacja :)

http://newsweek.redakcja.pl/wydania/artykul.asp?Arty
kul=13721

----------------------------------------------------
-----------Cytat:
ARTYKUŁ - NAUKA
"Wydanie specjalne - Wybory 2005" Numer 43/05, strona 70

Wojna na talerzu

Rak jest silniejszy, niż nam się zdawało. Nie przechytrzymy go, jedząc błonnik i
witaminy.
Trzy, cztery razy tygodniowo kalafior czy brokuły. Dużo ryb. Mało tłustego,
czerwonego mięsa. Sos pomidorowy kilka razy w tygodniu i parę razy dziennie
owoce. Osoby z genetyczną predyspozycją do nowotworów oraz ci, którzy boją się
raka, coraz częściej stosują specjalną dietę.
Od ponad dwudziestu lat zalecają ją onkolodzy. Z najnowszych badań prowadzonych
przez Amerykański Instytut Raka wynika, że niskotłuszczowa dieta, zawierająca
błonnik, owoce i warzywa oraz ziarna, wcale nie zmniejsza ryzyka zachorowania na
raka. Lekarze po raz kolejny ze zdumieniem przekonują się, że nowotwory są
znacznie groźniejsze, niż sądzili, a środki, jakimi możemy z nimi walczyć,
bardzo ograniczone.
Przełom przyniosła zmiana strategii badań. Wcześniejsze testy, sprawdzające
zależność pomiędzy dietą a ryzykiem wystąpienia raka, opierały się niemal
wyłącznie na relacjach chorych. A ci dopiero w trakcie leczenia nowotworu
przypominali sobie, co jedli, a czego unikali w przeszłości. Naukowcy zaczęli
więc podejrzewać, że taki sposób badania może prowadzić do błędnych wniosków
ze względu na zawodność ludzkiej pamięci i podatność chorych na sugestie.

- Kiedy ludzie dowiadują się, że mają raka, najpierw pytają: dlaczego ja? A
potem starają się na to pytanie odpowiedzieć. Jeśli słyszeli już, że błonnik
może chronić przed rakiem, często "przypominają" sobie, że jedli go zbyt mało -
mówi dr Meir Stempfer z Harvard School of Public Health. Doktor Stempfer wykazał
istnienie podobnego mechanizmu także w przypadku kobiet chorych na raka piersi,
które uparcie twierdziły, że jadły zbyt dużo tłuszczu. Jak się później
okazywało, mówiły tak, bo wcześniej słyszały, że tłusta dieta może prowadzić do
nowotworów.

Paweł Górecki
-------------------------------------------------Kon
iec cytatu.

Krystyna

P.S. Hmm... chwilami jakbym siebie czytała z dawnych grupowych dyskusji... ;)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-10-25 08:20:52

Temat: Re: Z cyklu: "I znowu dr Kwaśniewski ma rację..."
Od: murek <p...@j...pl> szukaj wiadomości tego autora

Krystyna*Opty* wrote:
> Następna tłuszczowo-błonnikowa rewelacja :)
>
> http://newsweek.redakcja.pl/wydania/artykul.asp?Arty
kul=13721
>
> ----------------------------------------------------
-----------Cytat:
> ARTYKUŁ - NAUKA
> "Wydanie specjalne - Wybory 2005" Numer 43/05, strona 70
>
> Wojna na talerzu
>

a co to ma wspólnego z dr Kwaśniewskim???
przeczytałem tekst, ale jakoś nie moge znaleźć związków...


murek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-10-25 09:37:58

Temat: Re: Z cyklu: "I znowu dr Kwaśniewski ma rację..."
Od: "Krystyna*Opty*" <K...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "murek" <p...@j...pl> napisał w wiadomości
news:80e2a$435deae4$d4ba9139$27998@news.chello.pl...
> Krystyna*Opty* wrote:
>> Następna tłuszczowo-błonnikowa rewelacja :)
>>
>> http://newsweek.redakcja.pl/wydania/artykul.asp?Arty
kul=13721
>>
>> ----------------------------------------------------
-----------Cytat:
>> ARTYKUŁ - NAUKA
>> "Wydanie specjalne - Wybory 2005" Numer 43/05, strona 70
>>
>> Wojna na talerzu
>
> a co to ma wspólnego z dr Kwaśniewskim???
> przeczytałem tekst, ale jakoś nie moge znaleźć związków...

J.Kwaśniewski też nie uważa błonnika za czynnik leczniczy, a lekarze optymalni
już dawno wypowiedzieli się na temat błonnika w diecie:
("Optymalni" kwiecień/2003)
----------------------------------------------------
-------------Cytat:
"Wrzodziejące zapalenie jelita grubego"
Ryzyko wystąpienia chorób przewodu pokarmowego jest tym wyższe, im bardziej
sposób odżywiania różni się od naturalnego. Współcześnie dominują modele
dietetyczne oparte na produktach zbożowych, które są niejadalne dla
człowieka i przed spożyciem muszą być poddane obróbce termicznej - to
powoduje, że staje się ono możliwe do przetworzenia przez przewód pokarmowy
i zmniejsza się ich szkodliwość (surowe ziarna, ziemniaki i inne wywołują
natychmiastową reakcję pod postacią ostrych dolegliwości gastrycznych).
Długotrwałe, wieloletnie spożywanie potraw na bazie przetworzonych roślin
musi z czasem doprowadzić do zaburzeń funkcjonowania przewodu pokarmowego.
Obecnie najczęściej do czynienia mamy z chorobami żołądka i dwunastnicy,
ponieważ tam pokarmy trafiają bezpośrednio po przełknięciu, w stanie
praktycznie niezmienionym. Takie objawy jak: nadkwasota, bóle wątroby,
odbijania i wzdęcia występują tak powszechnie, że nie traktuje się już ich
jako choroby.
Dodatkowym czynnikiem, usposabiającym do wystąpienia dysfunkcji górnego
odcinka pzreowdu pokarmowego jest zjadanie dużych lości rafinowanego cukru,
który nasila wydzielanie kwasów żołądkowych. W żołądku, dwunastnicy i reszcie
jelita cienkiego dochodzi do strawienia pokarmu i wchłonięcia cukrów prostych,
dlatego papka trafiająca do jelita grubego praktycznie pozbawiona jest
cukrów, co czyni ją mniej toksyczną. Z tych powodów, choroby tego odcinka
występują rzadziej. Dodatkowo, część trujących związków ulega wcześniej
neutralizacji. Substancją, która praktycznie nie ulega strawieniu w
przewodzie pokarmowym jest błonnik. Trafia on do jelita grubego w stanie
praktycznie nie zmienionym i ma działanie drażniące na nabłonek pokrywający
ściany jelita. To powoduje przyspieszenie perystaltyki. Z tego względu jest
on oficjalnie zalecany, jako wpływający korzystnie na pracę mięśni gładkich
jelita.
Uważa się, że dzięki przyspieszeniu ruchów robaczkowych łatwiej pozbywamy
się z organizmu mas kałowych i zawartych w nich szkodliwych produktów
przemiany materii i innych związków. Jest to prawda, jednak oprócz
pobudzenia perystaltyki, błonnik drażniąc nabłonek, wywołuje stan zapalny,
co może prowadzić do rozwoju owrzodzeń i chorób nowotworowych. Rolę mogą tu
też odgrywać pewne związki chemiczne jako konserwanty, ulepszacze i
stabilizatory, które łatwo przenikają poprzez uszkodzone ściany przewodu
pokarmowego i nasilają stan zapalny. Współczesna medycyna zauważyła już, że
substancje zawierające błonnik pogarszają stan chorych, dlatego zaleca się
jego unikanie i uwaga - ograniczenie cukru!
Niestety tłuszcz, jako szkodliwy, również nie jest zalecany. Tymczasem
tłuszcze zwierzęce mają działanie łagodzące i wchłaniają się bardzo dobrze.
Podobnie jest z białkami pochodzenia zwierzęcego, których przyswajalność
wynosi 70%. Z tego powodu, dieta optymalna będzie najlepszą z możliwych w
leczeniu tej choroby. Zgodnie z zaleceniami jest ona ubogoresztkowa,
niskowęglowodanową i składa się z produktów neutralizujących nadmiar kwasów.
Inne stosowane diety mogą złagodzić dolegliwości, ale nie doprowadzą do
wyleczenia choroby.
Żywienie optymalne bardzo szybko usuwa dolegliwości ze strony przewodu
pokarmowego. W przypadku gorszych odcinków potrzeba od kilku dni do kilku
tygodni. Gojenie owrzodzeń jelita grubego trwa dłużej, zazwyczaj od jednego
do kilku miesięcy.
W początkowym okresie należy spożywać więcej białka, nawet 1,5 g na kg
należnej masy ciała, ponieważ jest ono konieczne do gojenia owrzodzeń, przez
które następuje jego utrata. Jeżeli osoba chora jest wyniszczona i chuda, co
często występuje przy tej chorobie, to można dostarczyć białka jeszcze
więcej, przy zachowaniu proporcji B/T - 1/3. Oczywiście nie należy chorego
zmuszać do jedzenia "na siłę". Zalecana ilość węglowodanów nie odbiega od
ogólnych zasad żywienia optymalnego, jednak powinno się je dostarczyć w
produktach ubogobłonnikowych. Do czasu wygojenia owrzodzeń należy również
unikać przypraw korzennych i pikantnych potraw, natomiast po ustąpieniu
dolegliwości można już kierować się smakiem.
Osoby przyjmujące leki powinny, wraz z ustąpieniem dolegliwości, ograniczać
dawki, w czym można poradzić się lekarza.
Bardzo korzystne efekty lecznicze we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego
daje wdrożenie do leczenia prądów selektywnych S - ponieważ jest to choroba
z przewagą układu parasympatycznego. Ustąpienie dolegliwości obserwuje się
najczęściej miedzy 10-tym a 20-tym dniem zabiegów. Równocześnie z
ustępowaniem choroby cofają się powikłania.
Należy jednak podkreślić, że jeżeli na początku żywienia występują objawy
perforacji lub metaplazja nowotworowa, to konieczne jest szybkie
przeprowadzenie zabiegu operacyjnego i leczenie farmakologiczne.

lek. med. Przemysław Pala
----------------------------------------------------
-------------


"Optymalni" kwiecień 2003 nr 4(44)
Lekarze "Centrum Żywienia Optymalnego" w Jastrzębiej Górze odpowiadają
na listy pacjentów
----------------------------------------------------
--

Drogi Panie Doktorze!
Jeśli ten temat nie został jeszcze poruszony, myślę że jest to ważny
problem. Nie posiadam wykształcenia medycznego, ale z doświadczenia i
wsłuchania się swój organizm zaobserwowałem. U osób, które przed
"przejściem" miały dolegliwości żołądkowo-jelitowe, żywiąc się optymalnie i
zjadając produkty zawierające błonnik, np. ziemniaki, mogą wystąpić bóle
brzucha, bulgotanie, przelewanie, piszczenie w jelitach. Poprzez
"oblepienie" jelit błonnikiem następuje brak właściwego wchłaniania oraz
trawienia znajdującego się tam pokarmu. Należy wrócić do placków oraz chleba
optymalnego i ograniczyć produkty zawierające dużo błonnika. Zauważyłem
również, że skutkiem mieszkania w mieście oraz dostępu do nabiału (mleko,
śmietana) pasteryzowanego, czyli nie zawierającego bakterii, które organizm
ludzki musi posiadać w procesie gnicia pokarmu, mogą wystąpić podobne
objawy oraz tzw. brzuszek, co w dalszej kolejności prowadzi do dysbiozy.
Polecam Trilac zawierający bakterie kwasu mlekowego oraz wyeliminowanie
produktów mlecznych nie kwaszących się. Cena 1 litra mleka w skupie
od rolnika to 50 gr.
Bardzo proszę o ewentualne potwierdzenie tej wiadomości, gdyż czytałem
ostatnio o przypadkach odejścia od diety.

Pozdrawiam
Maciej W.
----------------------------------------------------
--------

Szanowny Panie Macieju!
Poruszył Pan w swoim liście istotne problemy. Po pierwsze błonnik
rzeczywiście nie jest korzystny dla przewodu pokarmowego, dlatego jego
spożycie w żywieniu optymalnym jest bardzo ograniczone. Dr Kwaśniewski od
początku uznał go za substancję niepotrzebną, która dla człowieka nie jest
konieczna (dlatego nie umie go trawić). Podkreślane od lat znaczenie
błonnika w zapobieganiu zaparciom i występowaniu raka jelita grubego okazało
się nieprawdą. Najnowsze publikacje wskazują na szkodliwość błonnika - co
jest logiczne, bo przecież substancja mechanicznie drażniąca ściany jelita i
ściągająca wodę z ustroju do światła jelit, która nie jest trawiona nie może
być uważana za zdrową. Jest zatem oczywiste, że osoby spożywające duże
ilości błonnika mają rozmaite dolegliwości brzuszne.
Zmniejszenie ilości błonnika w diecie, wraz z ograniczeniem spożycia
węglowodanów i zwiększeniem spożycia tłuszczów powoduje szybki powrót
prawidłowej funkcji przewodu pokarmowego.
Druga poruszona sprawa dotycząca nabiału wymaga szerszego omówienia. Mleko,
które obecnie znajduje się w sklepach, to nie jest prawdziwe mleko, tylko
jego imitacja pozbawiona większości korzystnych substancji. Pomijam fakt, że
mleko krowie nie jest dobrym pokarmem dla człowieka, m.in. ze względu na
brak enzymu trawiącego zawarte w nim białko (zanika u ludzi po 3 roku
życia). Sprzedawane obecnie produkty spożywcze wyglądają i nazywają się tak
samo jak dawniej. Ich skład chemiczny jest jednak bardzo różny. Dotyczy to
nie tylko nabiału, ale również wszystkich innych produktów, które powstają
obecnie w sposób przemysłowy.. Niedobory enzymów i bakterii w pożywieniu
utrudniają ich trawienie i przyswajanie, równocześnie obecność szeregu
substancji chemicznych konserwujących i poprawiających smak jest przyczyną
powstawania alergii i dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, a także
rozbicia naszego systemu immunologicznego. Problem jest poważny i ogromnie
niedoceniony w środkach masowego przekazu. Dr. Kwaśniewski poświęca sporo
miejsca w swoich książkach i wykładach problemom odpowiedniej produkcji
żywności i jej jakości. W Polsce jest to problem coraz bardziej poważny. Na
świecie istnieją już organizacje walczące o naturalną, nie przetwarzaną
żywność i ułatwiające konsumentom dostęp do produktów - rolników, np.
amerykańska Weston Price Fundation.
Zachęcam do kupowania żywności bezpośrednio u producentów (rolników)
lub produkowania jej samodzielnie, np. korzystając z cennych rad
pojawiających się w miesięczniku "Optymalni" ("Wędzić nie jest trudno",
autor Kazimierz Pipia). Jeżeli jest to dodatkowo tańsze rozwiązanie, tym
lepiej dla optymalnych.

Z pozdrowieniami
lek. med. Mariusz Głowacki
----------------------------------------------------
----------Koniec cytatu.

Krystyna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-10-26 13:29:50

Temat: Re: Z cyklu: "I znowu dr Kwaśniewski ma rację..."
Od: Senicz <s...@u...pl> szukaj wiadomości tego autora

juz ustalilismy - dieta wysokotluszczowa spowodowana jest zla praca
trzystki. Czyli tak zwani ootymalni jedza tluszcz bo sa chorzy i nie
moga trawic skrobi czy innych cukrow. Przejscie na taka diete wyraznie
poprawia ich samopoczucie ale zapachu nie.
Jak wiekszosc optymalnych i ty pprzucisz ja gdy zapach twojego ciala
stanie sie nieznosny dla otoczenia.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-10-26 16:11:04

Temat: Re: Z cyklu: "I znowu dr Kwaśniewski ma rację..."
Od: Are <b...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Krystyna*Opty* wrote:

> P.S. Hmm... chwilami jakbym siebie czytała z dawnych grupowych
> dyskusji... ;)

Niestety, Krysia znowu nic nie zrozumiala. Mowa jest o chorobach
_genetycznych_ . Tak samo jak ktos ma w genach zespol Downa, to na
niego zachoruje niestety i zdrowa dieta nic tu nie pomoze. Trzeba byc
<< optymalnym >> od wielu lat, zeby z tegho wyciagnac wniosek, ze
zdrowa dieta nie chroni. Ojojojojoj....

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2005-10-26 17:30:10

Temat: Re: Z cyklu: "I znowu dr Kwaśniewski ma rację..."
Od: "jurek" <j...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Senicz"

> juz ustalilismy -

to znaczy kto?

> dieta wysokotluszczowa spowodowana jest zla praca
> trzystki.

a to jest bardzo ciekawe stwierdzenie, z ktorego wynika ze trzustka
"powoduje diete", mozesz to rozwinac?

> Czyli tak zwani ootymalni jedza tluszcz bo sa chorzy i nie
> moga trawic skrobi czy innych cukrow.

na jakiej podstawie to stwierdzenie?

>Przejscie na taka diete wyraznie
> poprawia ich samopoczucie ale zapachu nie.

i znowu pytanie o zrodla tych "rewelacji"

> Jak wiekszosc optymalnych i ty pprzucisz ja gdy zapach twojego ciala
> stanie sie nieznosny dla otoczenia.

i po jakim czasie to ma nastapic bo juz 7-my rok atakuje i moze bede musial
sie "przygotowac" :))))))

a tak na "marginesie" to jaka Ty diete "wyznajesz" bo brednie wypisujesz
ekstra -super !

Jurek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2005-10-26 21:28:31

Temat: Re: Z cyklu: "I znowu dr Kwaśniewski ma rację..."
Od: Golo <k...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 26 Oct 2005 19:30:10 +0200, jurek <j...@g...pl> napisał:

>
> "Senicz"

I wszystko jasne.Troll z pl.soc.polityka.

Zaleca sie omijac szerokim łukiem , Włodzimierz Iljicz Senicz z UPR.
Wiecie co? to moze byc upierdliwy dziennikarz , który szuka tematu.Trudno
jest wytłumaczyc jego tak tępione istnienie na pl.soc.polityka.
Senicz, na łancuch JKM!!!!!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2005-10-26 22:25:00

Temat: Re: Z cyklu: "I znowu dr Kwasniewski ma racje..."
Od: "Krystyna*Opty*" <K...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Uzytkownik "Senicz" <s...@u...pl> napisal w wiadomosci
news:djo0ep$5ek$1@node1.news.atman.pl...

> juz ustalilismy - dieta wysokotluszczowa spowodowana jest zla praca trzystki.
> Czyli tak zwani ootymalni jedza tluszcz bo sa chorzy i nie moga trawic skrobi
> czy innych cukrow. Przejscie na taka diete wyraznie poprawia ich samopoczucie
> ale zapachu nie.
> Jak wiekszosc optymalnych i ty pprzucisz ja gdy zapach twojego ciala stanie
> sie nieznosny dla otoczenia.

1. Kto sie nie myje, ten pachniec nie bedzie bez wzgledu na diete.
2. Czy wszystkozerne zwierzeta smierdza?
3. Moja trzustka zawsze miala sie dobrze. Przed DO mialam problemy z zoladkiem.
4. Trzustka niczego nie trawi. Ale zdarza sie, ze sama jest trawiona (a scislej:
trawione bywaja tzw. wysepki Langerhansa) przez przeciwciala. A wlasnie to sie
zdarza
przy NADMIARZE zjadanych WEGLOWODANÓW. Tak dochodzi do cukrzycy.
5. Nie mam zadnych powodów, aby rzucac dobra diete. Za to mam wiele powodów, aby
sie jej trzymac.

Krystyna

P.S. Masz niewlasciwe kodowanie.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2005-10-27 11:02:23

Temat: Re: Z cyklu: "I znowu dr Kwasniewski ma racje..."
Od: Senicz <s...@u...pl> szukaj wiadomości tego autora

Niemilo to wam slyszec ale tluszczo i miesojady strasznie smierdza.
A co do diety to sa rozne organizmy i wasze potrzebuja diety innej od
normalnych ludzi.

Wy swojego zapachu nie czujecie ale uwierzcie mi smierdzicie w sposob
bardzo nieprzyjemny. To jest taki zapach zjelczalego sera ew. nadpsutego
miesa. A juz niedaj Boze gdy taki sie spoci!!!!! fetor straszny. Nikt
normalny nie bedzie chcial sie laczyc z wami w pary plodzic dzieci itp.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2005-10-27 15:42:20

Temat: Re: Z cyklu: "I znowu dr Kwasniewski ma racje..."
Od: "Krystyna*Opty*" <K...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Uzytkownik "Senicz" <s...@u...pl> napisal w wiadomosci
news:djqc8p$1hrk$1@node3.news.atman.pl...
> Niemilo to wam slyszec ale tluszczo i miesojady strasznie smierdza.
> A co do diety to sa rozne organizmy i wasze potrzebuja diety innej od
> normalnych ludzi.
>
> Wy swojego zapachu nie czujecie ale uwierzcie mi smierdzicie w sposob bardzo
> nieprzyjemny. To jest taki zapach zjelczalego sera ew. nadpsutego miesa. A juz
> niedaj Boze gdy taki sie spoci!!!!! fetor straszny. Nikt normalny nie bedzie
> chcial sie laczyc z wami w pary plodzic dzieci itp.

Po prostu zadajesz sie z brudasami :]

Krystyna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 6


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

pomoc
parowki na zdrowie
Wypadaj mi włosy!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!Daść mocno wypadaj
Poradzcie cos proszę
Rozgrzeszony tłuszcz zwierzęcy?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Prasa do oleju na domowy użytek
niedobory skł. mineralnych a alergie skórne
Sekret Odchudzania z Pasją
Darmowe Mp3 Discopolo 2015 i premiery
Re: Solution Manual Switching and Finite Automata Theory, 3rd Ed by Kohavi, K. Jha

zobacz wszyskie »