« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-05-20 15:13:28
Temat: Zapiekamy cukinie z Francuzami (kabaczka)(P)
"Recepta na kabaczka, ktora urozmaici codziennosc)
6 srednich kabaczkow, cukinii (w sam raz na teraz sa mlode i srednie)
30g masla
sok z polowy cytryny
sol i pieprz
Na sos:
60g masla
40g maki
3 zoltka
25cl bialego wina wytrawnego
4 lyzki smietany ("fraiche" )
100g sera startego
Odciac z cukini koncowki (?) i podgotowac cukinie przez 2
minuty. Podzielic je wzdluz na dwa kawalki. Lekko wydrazyc i
posolic, popieprzyc, i pokropic sokiem
Poukladac na naczyniu do zapiekania, wydrazonym do gory. zakryc
folia aluminiowa i piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez
okolo 25 minut. W tym czasie biezemy 40g masla i rozpuszczamy w
garnuszku, dodajemy make i trzymamy na ogniu....byle nie
przypalic i mieszamy (zasmazka), dodajemy wino biale po trochu
(mieszajac), dosalamy i dopieprzamy a potem trzymamy jeszcze okolo 10
minut na malym ogniu.
W misce obok mieszamy smeitane z jajkami, dodajemy powoli
lyzkami nasz sos i mieszamy........na koniec dodajemy ser starty.
Wykladamy sos na cukinie, dokladamy na kazda porcje masla i do
nagrzanego piekarnika pod sama grzalke az sie zezloci..Mozna jesc.....
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-05-20 16:12:50
Temat: Re: Zapiekamy cukinie z Francuzami (kabaczka)(P)On Mon, 20 May 2002 15:13:28 GMT, AgataW <a...@g...com.pl> wrote:
>
>"Recepta na kabaczka, ktora urozmaici codziennosc)
>
>6 srednich kabaczkow, cukinii (w sam raz na teraz sa mlode i srednie)
>30g masla
>sok z polowy cytryny
>sol i pieprz
>
>Na sos:
>
>60g masla
>40g maki
>3 zoltka
>25cl bialego wina wytrawnego
>4 lyzki smietany ("fraiche" )
>100g sera startego
>
>Odciac z cukini koncowki (?)
To na pewno kwiat, w formie przyrostka... a podaj ni ten post (ID), bo
mnie sie nie naladowal...
Ewcia
Paryzewo, 15e arr.
---
Niesz !
~ ~ ~
~ ~
~
~ ~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-20 16:32:19
Temat: Re: Zapiekamy cukinie z Francuzami (kabaczka)(P)n...@y...com (Ewa, siostra Ani) wrote:
>To na pewno kwiat, w formie przyrostka... a podaj ni ten post (ID), bo
>mnie sie nie naladowal...
6 srednich kabaczkow, cukinii (w sam raz na teraz sa mlode i srednie)
30g masla
sok z polowy cytryny
sol i pieprz
Na sos:
60g masla
40g maki
3 zoltka
25cl bialego wina wytrawnego
4 lyzki smietany ("fraiche" )
100g sera startego
Odciac z cukini koncowki (?) i podgotowac cukinie przez 2
minuty. Podzielic je wzdluz na dwa kawalki. Lekko wydrazyc i
posolic, popieprzyc, i pokropic sokiem
Poukladac na naczyniu do zapiekania, wydrazonym do gory. zakryc
folia aluminiowa i piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez
okolo 25 minut. W tym czasie biezemy 40g masla i rozpuszczamy w
garnuszku, dodajemy make i trzymamy na ogniu....byle nie
przypalic i mieszamy (zasmazka), dodajemy wino biale po trochu
(mieszajac), dosalamy i dopieprzamy a potem trzymamy jeszcze okolo 10
minut na malym ogniu.
W misce obok mieszamy smeitane z jajkami, dodajemy powoli
lyzkami nasz sos i mieszamy........na koniec dodajemy ser starty.
Wykladamy sos na cukinie, dokladamy na kazda porcje masla i do
nagrzanego piekarnika pod sama grzalke az sie zezloci..Mozna jesc.....
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |