« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-02-25 20:44:33
Temat: Ziarno sezamoweWitam.
Kupiłam sezam firmy Kresto. W smaku jest gorzki. Nie wiem czy tak ma być czy
może coś z nim nie tak ( kupiłam po raz pierwszy i nie wiem jak powinno
smakować ziarno sezamowe).
Liczę na Wasze doświadczenie i pomoc.
Pozdrawiam
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-02-25 22:41:07
Temat: Re: Ziarno sezamowe"Ania" <a...@w...go2.pl> wrote in message
news:cvo2vm$ge2$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Kupiłam sezam firmy Kresto. W smaku jest gorzki. Nie wiem czy tak ma być czy
> może coś z nim nie tak ( kupiłam po raz pierwszy i nie wiem jak powinno
> smakować ziarno sezamowe).
Swiezy sezam powinien smakowac lekko slodkawo i "orzechowo" - duzo goryczy to
niechybny znak, ze ziarenka sa albo stare albo niedokladnie luskane albo w opakowaniu
jest duzo lupinek, bo lupinki tez daja zdecydowanie gorzki smak. Do gotowania uzywa
sie ziarenek sezamu ktorych smak wcale nie jest "sezamowy." Generalnie czym
ciemniejsze, tym maja bardziej zdecydowny smak "sezamu." Najczesciej uzywane sa
nasionka koloru jasnego myte i lekko palone. Mycie zmienia troche ich smak, ale
ziarna o przecietnej zawartosci oleju powinny smakowac po rozgryzieniu jak kurz z
wlasnie lekko slodko-sezamowym smakiem i leciutko gorzkim posmakiem.
--
><eM eL><Washington, D.C.><
><There's no place like 127.0.0.1><
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-26 09:45:37
Temat: Re: Ziarno sezamowe
Użytkownik "Ania" <a...@w...go2.pl> napisał w wiadomości
news:cvo2vm$ge2$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam.
>
> Kupiłam sezam firmy Kresto. W smaku jest gorzki. Nie wiem czy tak ma być
> czy
> może coś z nim nie tak ( kupiłam po raz pierwszy i nie wiem jak powinno
> smakować ziarno sezamowe).
> Liczę na Wasze doświadczenie i pomoc.
>
>
Zdecydowanie nie powinno być gorzkie - pewnie źle było przechowywane.
Obawiam się że należy je wyrzucić - gorzkie naiona oleiste mogą być
szkodliwe jak orzechy.
gagatka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |