| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-10-15 10:40:52
Temat: Ziemniaczki nadziewaneObiecałam przepis:
Tym sposobem załatwiam sprawę przebojów zarówno ziemniaczanych, jak i z
mięsa mielonego ;)
Porcja na 2 osoby:
10 średnich (albo dużych, jak głodomory) ziemniaków
20 dkg mięsa mielonego (może być np. wędlina albo kiełbasa, wędzony
kurczaczek, ale mielone lepsze, bo wszystko jest jednolitej konsystencji)
2 cebule
2 jajka
2 czubate łyzki koncentratu pomidorowego
zioła prowansalskie (jak ktoś lubi, albo zamiennie majeranek), sól, pieprz
Ziemniaki obrać, ściąć jeden wierzchołek i wydrążyć środek. Mięso mieszamy z
jajkami, podsmażoną cebulą, koncentratem pomidorowym i przyprawami. Wkladamy
farsz do ziemniaków, przykrywamy je wierzchołkami, układamy "na stojąco" w
małym rondlu / naczyniu żaroodpornym, polewamy tłuszczem. Pieczemy aż się
zrumienią - w moim gazowym, starym piekarniku piekę 30 minut w temperaturze
ok. 180 stopni - żeby upiekł się środek, a potem zwiększam temperaturę (może
być nawet 220-230 stopni) i piekę jeszcze 15-20 minut tak, żeby ziemniaki
były z wierzchu fajnie chrupiące.
Podawać z: warzywami na gorąco, wszelkimi sałatkami na zimno, sosami
wszelkimi (ale najlepszy pomidorowy i beszamelowy, mniam mniam), pasuje do
piwa, wina i w ogóle wszystkiego, dobre świeże i odgrzewane, na zimno i na
ciepło (choć niektórym smakuje tylko na ciepło), w zimie i w lecie, jako
samodzielne danie i dodatek. ;))
--
pzdr
K
sygnaturka strajkuje
--
Pozdrawiam
K
Just one year of love is better than a lifetime alone
[Freddie Mercury]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-10-15 12:14:58
Temat: Re: Ziemniaczki nadziewane> Obiecałam przepis:
> Tym sposobem załatwiam sprawę przebojów zarówno ziemniaczanych, jak i z
> mięsa mielonego ;)
>
> Porcja na 2 osoby:
> 10 średnich (albo dużych, jak głodomory) ziemniaków
> 20 dkg mięsa mielonego (może być np. wędlina albo kiełbasa, wędzony
> kurczaczek, ale mielone lepsze, bo wszystko jest jednolitej konsystencji)
> 2 cebule
> 2 jajka
> 2 czubate łyzki koncentratu pomidorowego
> zioła prowansalskie (jak ktoś lubi, albo zamiennie majeranek), sól, pieprz
>
> Ziemniaki obrać, ściąć jeden wierzchołek i wydrążyć środek. Mięso mieszamy z
> jajkami, podsmażoną cebulą, koncentratem pomidorowym i przyprawami. Wkladamy
> farsz do ziemniaków, przykrywamy je wierzchołkami, układamy "na stojąco" w
> małym rondlu / naczyniu żaroodpornym, polewamy tłuszczem. Pieczemy aż się
> zrumienią - w moim gazowym, starym piekarniku piekę 30 minut w temperaturze
> ok. 180 stopni - żeby upiekł się środek, a potem zwiększam temperaturę (może
> być nawet 220-230 stopni) i piekę jeszcze 15-20 minut tak, żeby ziemniaki
> były z wierzchu fajnie chrupiące.
>
> Podawać z: warzywami na gorąco, wszelkimi sałatkami na zimno, sosami
> wszelkimi (ale najlepszy pomidorowy i beszamelowy, mniam mniam), pasuje do
> piwa, wina i w ogóle wszystkiego, dobre świeże i odgrzewane, na zimno i na
> ciepło (choć niektórym smakuje tylko na ciepło), w zimie i w lecie, jako
> samodzielne danie i dodatek. ;))
>
>
> --
> pzdr
>
> K
>
> sygnaturka strajkuje
>
> --
> Pozdrawiam
>
> K
>
> Just one year of love is better than a lifetime alone
> [Freddie Mercury]
>
Witam! Robiłam ziemniaki nadziewane grzybami, Twój przepis chętnie wykorzystam
i opiszę wrażenia. pzdr.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-15 12:26:54
Temat: Re: Ziemniaczki nadziewane
> Witam! Robiłam ziemniaki nadziewane grzybami, Twój przepis chętnie
wykorzystam
> i opiszę wrażenia. pzdr.
>
A podasz ten na grzybowe? czasem mam gości wegetarian, na pewno przyda się
:)
--
pzdr
K
sygnaturka strajkuje
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-15 12:39:21
Temat: Re: Ziemniaczki nadziewaneCzy mozesz jeszcze podpowiedzieć jak drążyć takie ziemniaki i czy podczas
pieczenia trzeba je przykryć? Przynajmniej na początku? Jak sądzisz czy w
mikrofalówce z grilem wyszłyby chrupiące ziemniaki?
----- Original Message -----
From: <m...@W...onet.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Wednesday, October 15, 2003 2:14 PM
Subject: Re: Ziemniaczki nadziewane
> > Obiecałam przepis:
> > Tym sposobem załatwiam sprawę przebojów zarówno ziemniaczanych, jak i z
> > mięsa mielonego ;)
> >
> > Porcja na 2 osoby:
> > 10 średnich (albo dużych, jak głodomory) ziemniaków
> > 20 dkg mięsa mielonego (może być np. wędlina albo kiełbasa, wędzony
> > kurczaczek, ale mielone lepsze, bo wszystko jest jednolitej
konsystencji)
> > 2 cebule
> > 2 jajka
> > 2 czubate łyzki koncentratu pomidorowego
> > zioła prowansalskie (jak ktoś lubi, albo zamiennie majeranek), sól,
pieprz
> >
> > Ziemniaki obrać, ściąć jeden wierzchołek i wydrążyć środek. Mięso
mieszamy z
> > jajkami, podsmażoną cebulą, koncentratem pomidorowym i przyprawami.
Wkladamy
> > farsz do ziemniaków, przykrywamy je wierzchołkami, układamy "na stojąco"
w
> > małym rondlu / naczyniu żaroodpornym, polewamy tłuszczem. Pieczemy aż
się
> > zrumienią - w moim gazowym, starym piekarniku piekę 30 minut w
temperaturze
> > ok. 180 stopni - żeby upiekł się środek, a potem zwiększam temperaturę
(może
> > być nawet 220-230 stopni) i piekę jeszcze 15-20 minut tak, żeby
ziemniaki
> > były z wierzchu fajnie chrupiące.
> >
> > Podawać z: warzywami na gorąco, wszelkimi sałatkami na zimno, sosami
> > wszelkimi (ale najlepszy pomidorowy i beszamelowy, mniam mniam), pasuje
do
> > piwa, wina i w ogóle wszystkiego, dobre świeże i odgrzewane, na zimno i
na
> > ciepło (choć niektórym smakuje tylko na ciepło), w zimie i w lecie, jako
> > samodzielne danie i dodatek. ;))
> >
> >
> > --
> > pzdr
> >
> > K
> >
> > sygnaturka strajkuje
> >
> > --
> > Pozdrawiam
> >
> > K
> >
> > Just one year of love is better than a lifetime alone
> > [Freddie Mercury]
> >
> Witam! Robiłam ziemniaki nadziewane grzybami, Twój przepis chętnie
wykorzystam
> i opiszę wrażenia. pzdr.
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
>
--
Zaloz prywatne forum:
http://forum.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-15 12:54:21
Temat: Re: Ziemniaczki nadziewane>
> > Witam! Robiłam ziemniaki nadziewane grzybami, Twój przepis chętnie
> wykorzystam
> > i opiszę wrażenia. pzdr.
> >
> A podasz ten na grzybowe? czasem mam gości wegetarian, na pewno przyda się
> :)
>
>
> --
> pzdr
>
> K
>
> sygnaturka strajkuje
>
Witam! Bardzo proszę: ziemniaki obieram i obgotowuję ok. 5 min. Odcedzam i
niech wystygną. Osobno duszę na maśle grzybki z cebulką. Nakładam do
wydrążonych ziemniaków , układam w naczyniu żaroodpornym i polewam po wierzchu
śmietaną rozmieszaną z żóltkiem. Oczywiście przyprawiam farsz i polewę solą i
pieprzem. Piekę ok 1 godz na małym ogniu. Pod koniec pieczenia odkrywam i p
[odpiekam z wierzchu. Można użyć pieczarek, ale najlepsze są szlachetne
grzybki, mogą być mrożone. Jeśli mam mało grzybów to daję więcej cebuli
smażonej. Też dobre! pzdr.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-15 14:37:59
Temat: Re: Ziemniaczki nadziewane
> Czy mozesz jeszcze podpowiedzieć jak drążyć takie ziemniaki i czy podczas
> pieczenia trzeba je przykryć? Przynajmniej na początku? Jak sądzisz czy w
> mikrofalówce z grilem wyszłyby chrupiące ziemniaki?
najpierw ścinam "daszek" (jakieś 2 cm), potem obieraczką do ziemniaków robię
takie "kółeczko", najpierw małe, potem coraz większe okręgi.
Ja niczym nie przykrywam, polewam tłuszczem, sprawdzam raz po 30 minutach,
czy nie są za suche, jeśli tak - dolewam wody.
Co do mikrofalówki - też mam z grillem, ale nie wiem. Grilluję tam tylko
kiełbasę i używam mikrofali raczej tylko do rozmrażania / podgrzewania.
--
pzdr
K
sygnaturka strajkuje
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-15 17:30:22
Temat: Re: Ziemniaczki nadziewane> Witam! Bardzo proszę: ziemniaki obieram i obgotowuję ok. 5 min. Odcedzam i
> niech wystygną. Osobno duszę na maśle grzybki z cebulką. Nakładam do
> wydrążonych ziemniaków , układam w naczyniu żaroodpornym i polewam po
wierzchu
> śmietaną rozmieszaną z żóltkiem. Oczywiście przyprawiam farsz i polewę
solą i
> pieprzem. Piekę ok 1 godz na małym ogniu. Pod koniec pieczenia odkrywam i
p
> [odpiekam z wierzchu. Można użyć pieczarek, ale najlepsze są szlachetne
> grzybki, mogą być mrożone. Jeśli mam mało grzybów to daję więcej cebuli
> smażonej. Też dobre! pzdr.
Ja dodaje jeszcze do srodka tarty na grubych oczkach ser zolty :) pychota.
pzdr
ps spotkalam sie z takimi ziemniakami nie w formie zapiekanki lecz
przystawki pieczonej w folii kazdy ziemniak oddzielnie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-16 07:59:55
Temat: Re: Ziemniaczki nadziewaneCzesc
dzieki, bardzo smakowity przepis dzis wyprobuje
ata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |