« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-01-01 23:08:24
Temat: ZiemniakiWitam
Czy mogłbym prosić o jakieś linki lub przepisy na dania z ziemniaków ?
jakies zapiekane moze ;-)
Pozdr.
Kuba
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-01-02 02:28:36
Temat: Re: Ziemniaki
Jakub Nykiel wrote:
> Witam
>
> Czy mogłbym prosić o jakieś linki lub przepisy na dania z ziemniaków ?
> jakies zapiekane moze ;-)
>
> Pozdr.
> Kuba
Najsmaczniejsze dania z ziemniakow to Wyborowa i Chopin :)))
Koniecznie mocno schlodzone.
Do siego...
marek,glodny..
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-02 09:33:31
Temat: Re: Ziemniaki
Użytkownik "Jakub Nykiel" <n...@w...pl> napisał w wiadomości
news:auvs9r$n7e$1@news.tpi.pl...
> Witam
>
> Czy mogłbym prosić o jakieś linki lub przepisy na dania z ziemniaków ?
> jakies zapiekane moze ;-)
>
> Pozdr.
> Kuba
>
>Na przykład taka:
ziemniaki pieczone w mundurkach.
5-6 ziemniaków dobrze wyszorowonach, zalać niewielką ilością wody
podgotować. Gotować około 10 minut. Przestudzić pokroić w plastry.
Żaroodporne naczynie wysmarować olejem, skroić 1 dużą lub 2 mniejsze cebule
w półkrążki, posypać solą ziołową na to nałożyć pokrojone w mundurkach
ziemniaki posypać ponownie solą ziołową, pokroić 1 duży ząbek czosnku,
posypać ziołami prowansalskimi, skropić sosem sojowym. Wstawić do nagrzanego
piekarnika. Piec około 30 minut w temp. około 250 stopni. Mają być miękkie i
lekko przyrumienione. Doskonałe z kefirem lub jogurtem naturalnym.
LUB
5-6 ziemniaków obranych, pokroić w plasterki (cieńkie), wrzucić na 5 min do
gotującej, posolonej wody.
Cebulę pokroić w krążki usmażyć na tłuszczu na złoto.
Resztki wędlin - dowolne- w paseczki.
W żaroodpornym, wysmarowanym naczyniu układać warstwami ziemniaki, cebula,
wedlina .... aż do wyczerpania składników- oczywiście ziemniaczki posolić,
dodać ziól jeżeli lubisz (prowansalskie lub inne ulubione)
zalać sosem (jajko rozbełtane z śmietaną) i posypać serem żółtym potartym .
Tę zapiekankę robię z resztówek
jest smaczna i można ją modyfikować.
LUB
W SOSIE KOPERKOWYM Z BROKUŁAMI
1 kg młodych ziemniaków
1 duży brokuł
1 pęczek koperku
1/3 kostki masła
1 szkl. kwaśnej śmietany
Ziemniaki umyj i dokładnie oskrob. Pokrój w duże kawałki i ugotuj w osolonej
wodzie. Młode ziemniaki gotują się 12 - 15 minut.
Brokuł umyj i podziel na różyczki o średnicy około 4 cm.
Ugotuj brokuły na parze. Trwa to z reguły około 10 minut. Ważne, aby ich nie
rozgotować, powinny być jędrne.
Wymieszaj brokuły z ziemniakami, delikatnie, żeby ich nie uszkodzić. Możesz
je jeszcze odrobinę posolić. Przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu, aby nie
ostygły.
Koperek opłucz i drobno posiekaj.
W rondelku rozgrzej masło, kiedy się spieni, wrzuć koperek, zamieszaj, wlej
śmietanę, jeszcze raz zamieszaj i natychmiast zdejmij garnek z ognia. Jeśli
dopuścisz do tego, że sos się zagotuje, śmietana zwarzy się i sos będzie
niesmaczny.
Polej gorące ziemniaki i brokuły koperkowym sosem.
Pozdrawiam
teekaa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-02 10:40:41
Temat: Re: Ziemniaki
Użytkownik "teekaa" <t...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:av1107$nq7$1@news.tpi.pl...
dzieki wielkie postaram sie cos dzis zrobic ;-)
Kuba
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |