« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-07-29 19:08:06
Temat: Znacie ser?To jest jakieś czeskie danie podobno, ale mało ludzi to zna. Ja nazywam to
ser w cieście.
Bierzemy żółty serek (polecam ostrowski lub morski, ale moze być inny
topiący się z umiarem), kroimy na plastry ok 1cm, maczamy w jajku i mące (ja
robie to 2x) i na gorący tłuszczyk. Smażymy 1-2 min ,obracamy (łopatką) i to
samo. Ser musi być w środku rozpuszczony, a mąka z jajkiem ma być żółta
tworząc skorupkę prze którą ser się nie wylewa. Na talerzu polać ketchupem,
albo bez i bułeczka. No palce lizać :) A jak jeszcze gatunek sera jest taki
,ze po upieczeniu skarpetami zalatuje, to wtedy bomba.
Sławek liczący na niejeden "złoty rondelek".
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-07-29 22:06:24
Temat: Re: Znacie ser?...mało ludzi to zna? - każdy zna wyprażany ser :-) rzeczywiście - PYSZNOŚCI
pozdrawiam, sumoo
Użytkownik "Sławek" <s...@g...pl> napisał w wiadomości
news:bg6gla$4sd$1@inews.gazeta.pl...
> To jest jakieś czeskie danie podobno, ale mało ludzi to zna. Ja nazywam to
> ser w cieście.
> Bierzemy żółty serek (polecam ostrowski lub morski, ale moze być inny
> topiący się z umiarem), kroimy na plastry ok 1cm, maczamy w jajku i mące
(ja
> robie to 2x) i na gorący tłuszczyk. Smażymy 1-2 min ,obracamy (łopatką) i
to
> samo. Ser musi być w środku rozpuszczony, a mąka z jajkiem ma być żółta
> tworząc skorupkę prze którą ser się nie wylewa. Na talerzu polać
ketchupem,
> albo bez i bułeczka. No palce lizać :) A jak jeszcze gatunek sera jest
taki
> ,ze po upieczeniu skarpetami zalatuje, to wtedy bomba.
>
> Sławek liczący na niejeden "złoty rondelek".
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-30 09:31:39
Temat: Re: Znacie ser? Bierzemy żółty serek (polecam ostrowski lub morski, ale moze być inny
topiący się z umiarem), kroimy na plastry ok 1cm, maczamy w jajku i mące
(ja
robie to 2x) i na gorący tłuszczyk.
Hm a ja to zawsze robilam ale jak kotlety czyli jajko i bulka tarta tez
polecam , ale sprawdze z moka.
Ata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-30 10:19:36
Temat: Re: Znacie ser?On Tue, 29 Jul 2003 21:08:06 +0200, Sławek wrote:
> To jest jakieś czeskie danie podobno, ale mało ludzi to zna. Ja nazywam to
> ser w cieście.
Smażeny syr (Czechy) albo Vyprażany syr (Słowacja). A czy mało ludzi - z
moich znajomych większość (no ale i Cz, i SK blisko nas)
> Bierzemy żółty serek (polecam ostrowski lub morski, ale moze być inny
> topiący się z umiarem), kroimy na plastry ok 1cm, maczamy w jajku i mące (ja
> robie to 2x)
Warto jeszcze wsadzić na 1/2h do zamrażalnika. A kiedyś na grupie było, że
najlepszy kaszkawał i salami są.
> Ser musi być w środku rozpuszczony, a mąka z jajkiem ma być żółta
> tworząc skorupkę prze którą ser się nie wylewa. Na talerzu polać ketchupem,
> albo bez i bułeczka. No palce lizać :) A jak jeszcze gatunek sera jest taki
Polać bułeczką? ;)
I tak protestuję, kanoniczne czeskie ser(w)owanie tego to sos tatarski i
frytki (albo w bułce z sosem, jak hamburger)
mucher,
vyprażany ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |