Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Znacie ser?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Znacie ser?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-07-29 19:08:06

Temat: Znacie ser?
Od: "Sławek" <s...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

To jest jakieś czeskie danie podobno, ale mało ludzi to zna. Ja nazywam to
ser w cieście.
Bierzemy żółty serek (polecam ostrowski lub morski, ale moze być inny
topiący się z umiarem), kroimy na plastry ok 1cm, maczamy w jajku i mące (ja
robie to 2x) i na gorący tłuszczyk. Smażymy 1-2 min ,obracamy (łopatką) i to
samo. Ser musi być w środku rozpuszczony, a mąka z jajkiem ma być żółta
tworząc skorupkę prze którą ser się nie wylewa. Na talerzu polać ketchupem,
albo bez i bułeczka. No palce lizać :) A jak jeszcze gatunek sera jest taki
,ze po upieczeniu skarpetami zalatuje, to wtedy bomba.

Sławek liczący na niejeden "złoty rondelek".


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-07-29 22:06:24

Temat: Re: Znacie ser?
Od: "sumoo" <s...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

...mało ludzi to zna? - każdy zna wyprażany ser :-) rzeczywiście - PYSZNOŚCI

pozdrawiam, sumoo


Użytkownik "Sławek" <s...@g...pl> napisał w wiadomości
news:bg6gla$4sd$1@inews.gazeta.pl...
> To jest jakieś czeskie danie podobno, ale mało ludzi to zna. Ja nazywam to
> ser w cieście.
> Bierzemy żółty serek (polecam ostrowski lub morski, ale moze być inny
> topiący się z umiarem), kroimy na plastry ok 1cm, maczamy w jajku i mące
(ja
> robie to 2x) i na gorący tłuszczyk. Smażymy 1-2 min ,obracamy (łopatką) i
to
> samo. Ser musi być w środku rozpuszczony, a mąka z jajkiem ma być żółta
> tworząc skorupkę prze którą ser się nie wylewa. Na talerzu polać
ketchupem,
> albo bez i bułeczka. No palce lizać :) A jak jeszcze gatunek sera jest
taki
> ,ze po upieczeniu skarpetami zalatuje, to wtedy bomba.
>
> Sławek liczący na niejeden "złoty rondelek".
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-30 09:31:39

Temat: Re: Znacie ser?
Od: "ata" <a...@r...pl> szukaj wiadomości tego autora

Bierzemy żółty serek (polecam ostrowski lub morski, ale moze być inny
topiący się z umiarem), kroimy na plastry ok 1cm, maczamy w jajku i mące
(ja
robie to 2x) i na gorący tłuszczyk.

Hm a ja to zawsze robilam ale jak kotlety czyli jajko i bulka tarta tez
polecam , ale sprawdze z moka.
Ata


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-30 10:19:36

Temat: Re: Znacie ser?
Od: Grzegorz Mucha <m...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

On Tue, 29 Jul 2003 21:08:06 +0200, Sławek wrote:

> To jest jakieś czeskie danie podobno, ale mało ludzi to zna. Ja nazywam to
> ser w cieście.

Smażeny syr (Czechy) albo Vyprażany syr (Słowacja). A czy mało ludzi - z
moich znajomych większość (no ale i Cz, i SK blisko nas)

> Bierzemy żółty serek (polecam ostrowski lub morski, ale moze być inny
> topiący się z umiarem), kroimy na plastry ok 1cm, maczamy w jajku i mące (ja
> robie to 2x)

Warto jeszcze wsadzić na 1/2h do zamrażalnika. A kiedyś na grupie było, że
najlepszy kaszkawał i salami są.

> Ser musi być w środku rozpuszczony, a mąka z jajkiem ma być żółta
> tworząc skorupkę prze którą ser się nie wylewa. Na talerzu polać ketchupem,
> albo bez i bułeczka. No palce lizać :) A jak jeszcze gatunek sera jest taki

Polać bułeczką? ;)

I tak protestuję, kanoniczne czeskie ser(w)owanie tego to sos tatarski i
frytki (albo w bułce z sosem, jak hamburger)

mucher,
vyprażany ;)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

"Złota patelka"
Tajemnica pizzy...
likier waniliowo-kakaowy
Regionalnie najlepsze maślanki
Jakie piwo do grilla?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »