Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Znowu śledzik

Grupy

Szukaj w grupach

 

Znowu śledzik

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-12-19 13:41:54

Temat: Re: Znowu śledzik
Od: <b...@k...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Użytkownik Krysia <k...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisała:
> > podajecie wspaniałe przepisy na śledzika, ale za mną chodzi 'normalny'
> > korzenny. Jak u Mamusi. Była w zalewie gorczyca, cebulka i coś jeszcze.
> > Mogły śledziki długo w zalewie pokutować, były coraz lepsze. Niestety,
> > domownikom nie starczało cierpliwości i znikały w 'podejrzanych
> > okolicznościach', a nikt się nie przyznawał.
>
> Znalazlam przepis cos takiego z gorczyca na:
> http://www.roxanaa.obywatel.pl/roxana/przepisy7.htm
>
> Śledzie w czerwonym winie
>
> 10 filetów matijasów,
> 5 czerwonych cebul,
> 1/4 litra wody,
> 1/4 litra czerwonego wytrawnego wina,
> 1/4 litra octu,
> 1 szklanka cukru,
> 2 listki laurowe,
> 1 łyżka ziarenek czarnego pieprzu,
> 1 łyżeczka gorczycy,
> 5 goździków.
>
> Cebule obrać i pokroić w plasterki. Wymieszać wodę, ocet i wino oraz cukier.
> Dodać przyprawy, a potem cebulę. Całość podgrzać, ale nie gotować.
> Odstawić do ostygnięcia.  Matiasy przełożyć do miski. Zalać marynatą
> i wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem na stół osączyć z marynaty
> i ułożyć na półmisku. Udekorować krążkami cebuli z marynaty.
> (Źródło: Telegazeta TVP2)
>
> Pozdrawiam
> Lilla
>
witam :)
ja wczoraj zrobilam sledzie ,namoczylam na 2 godziny , pokroilam w talarki
cebulke duzo cebuli , pokroilam sledzie na kawalki ok.5cm
i poprzekladalam cebulei sledzie na zmiane w kamiennym garnku podtykajac od
czasu do czasu listek laurowy ziele pieprz gorczyce
wszystko to zalam octem z wina bialego i na wierzchu zalam olejem.
tak postaja w zimnym miejscu do wigilii i pozniej robie je dalej na rozne
sposoby ze np. ze smietana i jablkami .

Beata - lublin
ps. moje dzieci je uwielbiaja znaczy sie te sledzie z ziemniakami w mundurkach.



--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-12-19 14:25:12

Temat: Re: Znowu śledzik
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

zosia napisala:

> u mojej babci korzenny był z cebulą, imbirem i gałką, bez gorczycy. a ta
> gorczyca to tak po prostu, w kulkach?

Gorczycę w kulkach zawsze dawałam do rolmopsów, takich w słodkawej
zalewie. Ale od czasu jak mi kociarstwo upolowało moczące się śledzie,
przestałam robić.

Krycha

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-19 15:03:20

Temat: Re: Znowu śledzik
Od: "Nyumba" <j...@r...fm> szukaj wiadomości tego autora

> Witam,
> podajecie wspaniałe przepisy na śledzika, ale za mną chodzi 'normalny'
> korzenny. Jak u Mamusi. Była w zalewie gorczyca, cebulka i coś jeszcze.
> Mogły śledziki długo w zalewie pokutować, były coraz lepsze. Niestety,
> domownikom nie starczało cierpliwości i znikały w 'podejrzanych
> okolicznościach', a nikt się nie przyznawał.
>
> Pozdrawiam
> Krysia

dziekuje za przepisy w postach ponizej.
zapowiada sie pychota.
jas

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-19 16:22:30

Temat: Re: Znowu śledzik
Od: "zosia" <z...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

> dziekuje za przepisy w postach ponizej.

u niektórych powyżej.
enjoy,
z


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Wladyslaw Los
Ciasteczka cynamonowe wg WKN - upiekłem
chrzest
Swojski Majonezik
O Swietach/Dluuuugie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »