« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-06-01 09:02:15
Temat: Żółte pesto - prośba o przepisBardzo lubiłam słoiczkowe żółte pesto (chyba "siciliania"), niestety
ostatnio nie mogę go dostać. Eksperymentuje z domowymi pesto, ale nie
znalazłam przepisu właśnie na żółte - ktoś wie co tam wsadzić? Na pewno był
tam ser (ricotta? mascarpone?) i orzechy włoskie.
PS. wczoraj pierwszy raz zrobiłam pesto rosso, z suszonymi pomidorami -
pyszne!
--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-06-01 09:08:59
Temat: Re: Żółte pesto - prośba o przepisnotujaca schrieb:
> Bardzo lubiłam słoiczkowe żółte pesto (chyba "siciliania"), niestety
> ostatnio nie mogę go dostać. Eksperymentuje z domowymi pesto, ale nie
> znalazłam przepisu właśnie na żółte - ktoś wie co tam wsadzić? Na pewno był
> tam ser (ricotta? mascarpone?) i orzechy włoskie.
>
> PS. wczoraj pierwszy raz zrobiłam pesto rosso, z suszonymi pomidorami -
> pyszne!
>
>
pesto siciciliano jest zielone (na bazie bazylii). W nim jest parmezan
oraz orzechy (włoskie, nerkowca, pinia).
Tego żółtego jeszcze poszukam
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-06-01 09:13:55
Temat: Re: Żółte pesto - prośba o przepisnotujaca schrieb:
> Bardzo lubiłam słoiczkowe żółte pesto (chyba "siciliania"), niestety
> ostatnio nie mogę go dostać. Eksperymentuje z domowymi pesto, ale nie
> znalazłam przepisu właśnie na żółte - ktoś wie co tam wsadzić? Na pewno był
> tam ser (ricotta? mascarpone?) i orzechy włoskie.
>
> PS. wczoraj pierwszy raz zrobiłam pesto rosso, z suszonymi pomidorami -
> pyszne!
>
>
może to to?
szukałem pod pesto giallo. Może jest coś więcej gdzie indziej. Chwilowo
muszę popracować ;-)
Waldek
Pasta with yellow pepper pesto/Pasta al pesto di peperone giallo
A lovely sauce, made in the food processor and then tipped over piping
hot pasta.
Serves 6
Ingredients
2 large juicy yellow peppers, washed and dried
1 egg
1 clove garlic, peeled
3 tablespoons fresh chopped parsley
3 tablespoons olive oil
salt and pepper
500 g/l lb pasta shape of your choice
To serve : freshly grated parmesan cheese
(C)Valentina Harris
Method
Roast the peppers either under the grill, in the oven or with a blow
torch or lit gas ring until the exterior is blackened. Wrap them tightly
in cling film and leave them to cool. Meanwhile, bring a large saucepan
of salted water to a rolling boil. When the peppers are cool rub off
their exterior skin with a clean scouring pad, holding the peppers under
a cold running tap. If you do this carefully and you have blackened the
peppers efficiently, all the skin should rub off with no difficulty. Any
remaining bits of skin can be easily removed with a sharp knife. Cut the
peppers in half and remove the seeds and membrane. Place the peppers in
the food processor or liquidiser, add the egg, the garlic, the parsley
and the olive oil. Whizz it all together very thoroughly to make a
smooth yellow, green flecked sauce. Tip the pasta into the boiling
water, stir and return to the boil. Cook until tender. Drain and return
to the hot saucepan. Add the sauce and toss everything together
thoroughly. Transfer to a platter and serve, with freshly grated
parmesan cheese offered separately.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-06-01 09:24:32
Temat: Re: Żółte pesto - prośba o przepisWaldemar napisał(a) 1/06/2006 11:13:
> notujaca schrieb:
>> Bardzo lubiłam słoiczkowe żółte pesto (chyba "siciliania"), niestety
>> ostatnio nie mogę go dostać. Eksperymentuje z domowymi pesto, ale nie
>> znalazłam przepisu właśnie na żółte - ktoś wie co tam wsadzić? Na pewno był
>> tam ser (ricotta? mascarpone?) i orzechy włoskie.
> może to to?
>
> szukałem pod pesto giallo. Może jest coś więcej gdzie indziej. Chwilowo
> muszę popracować ;-)
Dzięki, to co prawda nie miało papryki, ale ten przepis też brzmi smacznie.
Też przegrzebałam jeszcze anglojęzyczne strony i kształtują mi się taki
składniki:
- ricotta
- orzechy włoskie
- pomidory
- bazylia
- parmezan
- piniole
Ale jakby ktoś miał sprawdzony przepis, nie pogardzę! Składniki są dość
drogie na eksperymenty :-)
--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-06-01 13:11:14
Temat: Re: Żółte pesto - prośba o przepisUżytkownik "notujaca" <n...@g...pl> napisał w wiadomości
news:C0A47EF0.60C7%notujaca@gazeta.pl...
> Też przegrzebałam jeszcze anglojęzyczne strony i kształtują mi się taki
> składniki:
> - ricotta
> - orzechy włoskie
> - pomidory
> - bazylia
> - parmezan
> - piniole
No, chyba z tych składników nie bardo żółte wyjdzie....
Pozdrawiam,
Akulka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-06-01 13:40:39
Temat: Re: Żółte pesto - prośba o przepisAkulka napisał(a) 1/06/2006 15:11:
> Użytkownik "notujaca" <n...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:C0A47EF0.60C7%notujaca@gazeta.pl...
>> Też przegrzebałam jeszcze anglojęzyczne strony i kształtują mi się taki
>> składniki:
>> - ricotta
>> - orzechy włoskie
>> - pomidory
>> - bazylia
>> - parmezan
>> - piniole
>
> No, chyba z tych składników nie bardo żółte wyjdzie....
No właśnie... Ale taki skład mniej więcej miało to w słoiczku i było takie
żółto-pomarańczowe. Dlatego sądzę, że te pomidory i bazylia to tak
symbolicznie, a sery z orzechami powinny dać jakiś taki kolor żółtawy. Tylko
nie wiem czy włoskie orzechy uprażyć (piniole prażę do pesto) czy dać
surowe.
--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-06-02 19:33:52
Temat: Re: Żółte pesto - prośba o przepisnotujaca napisał(a):
> No właśnie... Ale taki skład mniej więcej miało to w słoiczku i było takie
> żółto-pomarańczowe. Dlatego sądzę, że te pomidory i bazylia to tak
> symbolicznie, a sery z orzechami powinny dać jakiś taki kolor żółtawy. Tylko
> nie wiem czy włoskie orzechy uprażyć (piniole prażę do pesto) czy dać
> surowe.
>
>
Ale jak właściwie się robi pesto? Miksujesz to, czy jak?
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-06-02 19:39:08
Temat: Re: Żółte pesto - prośba o przepis
"medea" <e...@p...fm> wrote in message
news:e5q3qh$n02$1@proxy.provider.pl...
> notujaca napisał(a):
>
>> No właśnie... Ale taki skład mniej więcej miało to w słoiczku i było
>> takie
>> żółto-pomarańczowe. Dlatego sądzę, że te pomidory i bazylia to tak
>> symbolicznie, a sery z orzechami powinny dać jakiś taki kolor żółtawy.
>> Tylko
>> nie wiem czy włoskie orzechy uprażyć (piniole prażę do pesto) czy dać
>> surowe.
>>
>>
>
> Ale jak właściwie się robi pesto? Miksujesz to, czy jak?
>
> Pozdrawiam
> Ewa
Jezeli ma długo poleżeć, to trzeba rozcierać, nie miksować, po to by nie
wbijać powietrza - zwłaszcza przy tłuszczach (np. orzechy) - zjełczeją...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-06-05 09:20:12
Temat: Re: Żółte pesto - prośba o przepismedea napisał(a) 2/06/2006 21:33:
> Ale jak właściwie się robi pesto? Miksujesz to, czy jak?
Tak, po prostu miksuję skadniki na jedną porcję, potem mieszam z makaronem i
jeszcze chwilę wszystko razem trzymam na ogniu.
--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-06-05 10:14:05
Temat: Re: Żółte pesto - prośba o przepisnotujaca napisał(a) 1/06/2006 11:24:
> Też przegrzebałam jeszcze anglojęzyczne strony i kształtują mi się taki
> składniki:
> - ricotta
> - orzechy włoskie
> - pomidory
> - bazylia
> - parmezan
> - piniole
No więc przeprowadziłam wczoraj eksperyment na ww. składnikach, ale efekt,
choć nie tragiczny, nie spełnił moich oczekiwań. Przede wszystkim brakowało
jakiegoś zdecydowanego akcentu, sos był zbyt mdły. Składniki wymieszałam w
mniej więcej równych ilościach. Jak myślicie, co zrobić żeby to miało
bardziej zdecydowany smak? Którego składnika dać więcej? A może czegoś
jeszcze dodać?
--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |