| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-08-12 19:35:41
Temat: Zupa RumfordaW "Cesarskim Pokerze" Waldemara Łysiaka jest wzmianka o nędzarskiej zupie
Rumforda, której przepis drukowały europejskie gazety w czasie ostrej zimy
1812 r. Czy ktos ma może ten przepis?
Pozdrawiam!
--
SMS za 5 zl dla powodzian - nr 7511
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-08-12 21:16:08
Temat: Re: Zupa Rumforda
Użytkownik "KG" <k...@r...rz.pl> napisał w wiadomości
news:9l6lmj$gdo$1@news.tpi.pl...
> W "Cesarskim Pokerze" Waldemara Łysiaka jest wzmianka o nędzarskiej zupie
> Rumforda, której przepis drukowały europejskie gazety w czasie ostrej zimy
> 1812 r. Czy ktos ma może ten przepis?
>
Hejka;-))
Nie mam niestety dokladnego przepisu, wiem, ze jest to zupa gotowana na
wywarze z kosci z jarzynami (duza iloscia ziemniakow) i kasza.
Pozdrawiam,
Kaliope
--
Barbara Łączna
k...@p...krakow.pl
ICQ 73558372
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-12 21:44:44
Temat: Re: Zupa Rumforda
Użytkownik "KG" <k...@r...rz.pl> napisał w wiadomości
news:9l6lmj$gdo$1@news.tpi.pl...
> W "Cesarskim Pokerze" Waldemara Łysiaka jest wzmianka o nędzarskiej zupie
> Rumforda, której przepis drukowały europejskie gazety w czasie ostrej zimy
> 1812 r. Czy ktos ma może ten przepis?
>
Hejka raz jeszcze!
Zainteresowal mnie problem tejze zupy i troche poszperalam i znalazlam cos
takiego:
"A typical Rumford recipe was in quantities to feed 1200 people. But the
proportions for one portion are: 1 oz pearl barley, 1 oz peas, 3 oz
potatoes, 1/4 oz bread, 1/4 oz salt, 1/2 oz vinegar, 14 oz water.
Apparently "Rumford soups" are still found in continental cookbooks."
na stonie http://yarchive.net/food/potato_alkaloids.html
Nie mam pojecie czy to wlasciwy przepis, moze ktos z Was posiada jakies
wiekie encyklopedie kulinarne i tam poszuka, mnie na studiach uczono, ze to
na wywarze z kosci gotowane, a tu nic takiego nie ma;-)
Pozdrawiam,
Kaliope
--
Barbara Łączna
k...@p...krakow.pl
ICQ 73558372
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-13 05:18:02
Temat: Re: Zupa RumfordaKG <k...@r...rz.pl> wrote:
> W "Cesarskim Pokerze" Waldemara Łysiaka jest wzmianka o nędzarskiej zupie
> Rumforda, której przepis drukowa"y europejskie gazety w czasie ostrej zimy
> 1812 r. Czy ktos ma może ten przepis?
>
Monatowa podaje nastepujacy przepis:
10 kartofli ugotowac razem z kwaterka grochu suchego i przetrzec przez
sito. Osobno nastawic na sypko kwaterke ryzu, pokrajac i udusic na
masle dwie marchewki, pol selera i jedna cebule, a potem wszystko to
razem wymieszac, rozprowadzic rosolem gotowanym na kosciach wieprzowych
i zagotowac. jesli sa kawalki miesa, mozna je pokrajac w paski i dac do
wazy.
Oryginalnie rzecz biorac zupa rumfordzka byyla gotowana w kotlach duzych
ilosciach, jako pozywna zupa dla nakarmienia biedoty. Wydaje mi sie, ze
widzialem gdzies przepis na wieksza ilosc takiej zupy, w skald ktorego
wchodzily tez sledzie, ale moze cos mi sie poplatalo.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-13 11:45:01
Temat: Re: Zupa RumfordaDziekuje bardzo za przepis! :)
Gdybym mogl, poczestowalbym Was moim
wlasnie przygotowanym sorbetem brzoskwiniowym! :)
Pozdrawiam!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |