| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-12-11 11:16:52
Temat: al dentejakie firmy produkują makaron al dente bo w swoich lokalnych marketach nie
potrafię znaleść
faRED
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2002-12-11 11:38:05
Temat: Re: al dentedeFER wrote:
> jakie firmy produkują makaron al dente bo w swoich lokalnych
Chyba chodzi Ci o makaron 100% durum?
Bo samo al dente (na ząb) to sposób gotowania i nawet
makaron ze zwykłej mąki, można ugotować (na upartego) al dente.
Jeśli chodzi o spaghetti, to nasza rodzima Malma jest ok,
natomiast pozostałe makarony owszem spotkałam (w Tesco),
ale nazwę podam wieczorem, ponieważ opakowanie (z nazwą firmy) mam w
domu.
:)
--
Pozdrowienia
Mel.
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2002-12-11 11:44:30
Temat: Re: al dente> jakie firmy produkują makaron al dente bo w swoich lokalnych marketach nie
> potrafię znaleść
O qrcze, a w szafce, gleboko wcisniety lezy makaron spagetti z pelnego
przemialu! Zapomnialam!
Hmmm, al dente to sposob gotowania (na pol twardo), a nie rodzaj makaronu.
Monti poleca makaron spagetti gotowany al dente - czyli nie rozgotowany ;)
Pozdr
Kafka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2002-12-11 11:49:25
Temat: Re: al denteKafka wrote:
>> jakie firmy produkują makaron al dente bo w swoich lokalnych
>> marketach nie potrafię znaleść
>
> O qrcze, a w szafce, gleboko wcisniety lezy makaron spagetti z pelnego
> przemialu! Zapomnialam!
>
> Hmmm, al dente to sposob gotowania (na pol twardo), a nie rodzaj
> makaronu. Monti poleca makaron spagetti gotowany al dente - czyli nie
> rozgotowany ;)
>
> Pozdr
> Kafka
czyli jak kupie dowolne spagetti i ugotuje na pół twardo (al'dente) to
będzie ok. ewentualnie przy zakupie na co zwrócić uwagę ?
a i czy można taki ugotowany makaron połączyć z jajecznicą ?
faRED
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2002-12-11 11:52:22
Temat: Re: al dentedeFER wrote:
> czyli jak kupie dowolne spagetti i ugotuje na pół twardo (al'dente) to
> będzie ok. ewentualnie przy zakupie na co zwrócić uwagę ?
Moim zdaniem nie będzie. Chodzi raczej (MM) o makaron 100% durum
(może być na opakowaniu słowo semolina) gotowany al dente.
:)
--
Pozdrowienia
Mel.
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2002-12-11 11:53:52
Temat: Re: al dente
Użytkownik "deFER" <c...@w...pl> napisał w wiadomości
news:at78qk$psu$1@news.tpi.pl...
> czyli jak kupie dowolne spagetti i ugotuje na pół twardo (al'dente) to
> będzie ok. ewentualnie przy zakupie na co zwrócić uwagę ?
>
> a i czy można taki ugotowany makaron połączyć z jajecznicą ?
To musi być makaron ze 100% DURUM. Durum to rodzaj pszenicy która jest
twarda i dlatego jest dłużej trawiona, co obniża jej IG. Lepiej nie jedz do
tego jajecznicy, bo to jednak jest tłuste, a makaron mimo wszystko jest
węglowodanowy.
Zrób może sosik z pomidorków i mięsa?
pozdrawiam cieplutko
misiczka z Wrocławia
--
Kto chce, szuka sposobów, kto nie chce, szuka powodów...
http://www.misiczka.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2002-12-11 12:10:10
Temat: Re: al dente
misiczka wrote:
> Użytkownik "deFER" <c...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:at78qk$psu$1@news.tpi.pl...
>
>> czyli jak kupie dowolne spagetti i ugotuje na pół twardo (al'dente)
>> to będzie ok. ewentualnie przy zakupie na co zwrócić uwagę ?
>>
>> a i czy można taki ugotowany makaron połączyć z jajecznicą ?
>
>
> To musi być makaron ze 100% DURUM. Durum to rodzaj pszenicy która jest
> twarda i dlatego jest dłużej trawiona, co obniża jej IG. Lepiej nie
> jedz do tego jajecznicy, bo to jednak jest tłuste, a makaron mimo
> wszystko jest węglowodanowy.
> Zrób może sosik z pomidorków i mięsa?
>
> pozdrawiam cieplutko
> misiczka z Wrocławia
mięsko może być mielone ?
p.s. kurcze ale mnie soki trawieene zalały, chyba się urwę z roboty w celu
poszukiwania makaronu.
faRED
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2002-12-11 12:43:40
Temat: Re: al dentein article at78ep$ltb$...@n...tpi.pl, Kafka at i...@N...pl wrote on
11/12/02 12:44:
> O qrcze, a w szafce, gleboko wcisniety lezy makaron spagetti z pelnego
> przemialu! Zapomnialam!
firma! firma!!! wygrzeb i powiedz.
:-)
--
*gosia*
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2002-12-11 12:44:34
Temat: Re: al dentein article at7932$jtr$...@n...gazeta.pl, melaine at
m...@w...poczta.onet.pl wrote on 11/12/02 12:52:
> Chodzi raczej (MM) o makaron 100% durum
> (może być na opakowaniu słowo semolina) gotowany al dente.
> :)
semolina grano durum zdaje sie dokladnie
--
*gosia*
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2002-12-11 12:47:41
Temat: Re: al dentein article a...@m...pl, misiczka at m...@p...onet.pl
wrote on 11/12/02 12:53:
> To musi być makaron ze 100% DURUM. Durum to rodzaj pszenicy która jest
> twarda i dlatego jest dłużej trawiona, co obniża jej IG. Lepiej nie jedz do
> tego jajecznicy, bo to jednak jest tłuste, a makaron mimo wszystko jest
> węglowodanowy.
> Zrób może sosik z pomidorków i mięsa?
chyba do makaronu to raczej z samych pomidorkow? bez tluszczu?
mozna jeszcze ze szpinakiem, czosnkiem i jogurtem (trzy lyzki, dodac pod
koniec).
ktos podal przepis na 'makaron z zielonym sosem' na stronie
htt://montignac.tk
--
*gosia*
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |