« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-09-12 09:17:52
Temat: babka gotowanahejka podajcie przepis na babkę gotowana
dzieki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-09-12 09:31:37
Temat: Re: babka gotowana
Użytkownik cinas <c...@k...prv.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9nn9ff$cd4$...@n...tpi.pl...
> hejka podajcie przepis na babkę gotowana
> dzieki
>
>
proszę uprzejmie, przepis z mojej strony www.gotowanie.wkl.pl, trzy dni temu
robiłam i wyszła pyszna:
kostka margaryny
6 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki tortowej
szklanka mąki ziemniaczanej
1/2 proszku do pieczenia
cukier waniliowy
sok z pół cytryny
odrobina startej skórki z cytryny
trochę alkoholu, np. rumu
Mąkę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku, na przemian z mąką wymieszaną
z proszkiem do pieczenia. Dać cukier waniliowy, sok z cytryny i alkohol.
Włożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tarta formy do gotowania.
Zagotować wodę w garnku, powinna sięgać do połowy formy. Babkę gotować na
małym ogniu pod przykryciem godzinę i 15 minut. Po wyłączeniu gazu ciasto
zostawić w otwartej formie ok. 10 min. Polać polewą czekoladową.
Rady:
Składniki powinny być schłodzone albo mieć podobną temperaturę. To w pewnym
stopniu zapobiega ważeniu się ich podczas miksowania.
Polewa:
10 dag masła
10 dag cukru
2 łyżki wody
2 łyzka kakao
Rozpuścić masełko, dodac cukier, wodę i kakao, niech zabulgocze, a jak
przestygnie polać babkę. Koniecznie podawać z ta polewą, bo fantastycznie
smakuje.
Robiłam wg tego przepisu juz wiele razy i zawsze wychodziła pysznie, do
ciasta trzeba wcisnąć sok z cytryny (nie zastępować go np mlekiem) i można
kieliszek rumu.
Czasami składniki się ważą (czy warzą?), ale tym sie nie przejmować, dodaje
się po prostu jajca na przemian z mąką i wychodzi piękna masa.
Smacznego
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-12 09:49:25
Temat: Re: babka gotowana
Wkn <w...@w...pl> wrote in message news:9nna00$h7a$1@news.tpi.pl...
>
> Włożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tarta formy do
gotowania.
jak wyglada forma do gotowania i gdzie mozna ja dostac?
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-12 10:10:03
Temat: Re: babka gotowana
Użytkownik asia <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9nnbh9$t38$...@n...tpi.pl...
>
> Wkn <w...@w...pl> wrote in message news:9nna00$h7a$1@news.tpi.pl...
> >
> jak wyglada forma do gotowania i gdzie mozna ja dostac?
> Asia
>
Forma do gotowania bywa różnej wielkości, jest zrobiona z blachy i ma
przykrywkę, którą się na nią nakłada, żeby się ciasto w środku ładnie
ugotowało na parze.
Forma ma tez w środku komin, tak że ciasto z niej wyjęte ma ładny kształt z
dzirą w środku i wygląda jak wysoka babka pieczona w podobnej formie do
piekarnika.
W Gdańsku takich foremek jest niewiele, kosztują około 30 zł, trzeba się
naszukać. Moja nowa forma, bo stara miała chyba 20 lat, została znaleziona
przez babcię na jednym ze sklepów osiedlowych z różnościami do kuchni.
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-12 10:40:15
Temat: Re: babka gotowana
Wkn <w...@w...pl> wrote in message news:9nnc85$58q$1@news.tpi.pl...
>
> >
> Forma do gotowania ...
dzieki, tak sobie mniej wiecej wyobrazalam :-)
moze nabede. Czy takie ciasto ma inny smak niz tradycyjnie pieczone?
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-12 10:51:00
Temat: Re: babka gotowana
Użytkownik asia <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9nnegh$n6d$...@n...tpi.pl...
>
> > Forma do gotowania ...
>
> dzieki, tak sobie mniej wiecej wyobrazalam :-)
> moze nabede. Czy takie ciasto ma inny smak niz tradycyjnie pieczone?
Wszyscy mówią, że smakuje inaczej.
Moim zdaniem jest pycha, szczególnie na drugi dzień, jejku :-)
W ogóle może dość długo stać, kiedyś kawałek został dłużej niż zwykle i ktoś
go pożarł szóstego czy siódmego dnia ze smakiem.
Najlepsza jest z tą śmieszną polewą, jak do murzynka.
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-12 12:15:08
Temat: Re: babka gotowanamoja juz sie piecze robi ja pierwszy raz zobaczym efekt za godzinę juz mi
slinka cieknie hihi
pozdrowka ania
Użytkownik "Wkn" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:9nnekq$oft$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik asia <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych
> napisał:9nnegh$n6d$...@n...tpi.pl...
> >
> > > Forma do gotowania ...
> >
> > dzieki, tak sobie mniej wiecej wyobrazalam :-)
> > moze nabede. Czy takie ciasto ma inny smak niz tradycyjnie pieczone?
>
> Wszyscy mówią, że smakuje inaczej.
> Moim zdaniem jest pycha, szczególnie na drugi dzień, jejku :-)
> W ogóle może dość długo stać, kiedyś kawałek został dłużej niż zwykle i
ktoś
> go pożarł szóstego czy siódmego dnia ze smakiem.
> Najlepsza jest z tą śmieszną polewą, jak do murzynka.
>
> Wkn
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-12 12:33:57
Temat: Re: babka gotowana
Użytkownik niuta <n...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9nnjo1$9ls$...@n...tpi.pl...
> moja juz sie piecze robi ja pierwszy raz zobaczym efekt za godzinę juz mi
> slinka cieknie hihi
> pozdrowka ania
Ja Ci mówię, polej tą polewą.
Wkn
co ma bzika na punkcie babki gotowanej z polewą ;-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-12 14:40:13
Temat: Re: babka gotowanababka juz wyjeta i pierszy kes w samku basrdzo dobra ale chyba za krutko
gotowana bo troche sie nie udala na samym dole(jak odwrucimy gora) bylo nie
odpieczone wa gotowala sie 1,20mi.
pozdrowienia ania
Użytkownik "Wkn" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:9nnklt$h4l$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik niuta <n...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych
> napisał:9nnjo1$9ls$...@n...tpi.pl...
> > moja juz sie piecze robi ja pierwszy raz zobaczym efekt za godzinę juz
mi
> > slinka cieknie hihi
> > pozdrowka ania
>
> Ja Ci mówię, polej tą polewą.
>
> Wkn
> co ma bzika na punkcie babki gotowanej z polewą ;-)
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-12 14:57:46
Temat: Re: babka gotowana
Użytkownik cinas <c...@k...prv.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9nnsc1$kd4$...@n...tpi.pl...
> babka juz wyjeta i pierszy kes w samku basrdzo dobra ale chyba za krutko
> gotowana bo troche sie nie udala na samym dole(jak odwrucimy gora) bylo
nie
> odpieczone wa gotowala sie 1,20mi.
> pozdrowienia ania
to bardzo dziwne. Wszystko wg instrukcji? forma szczelna? Woda do połowy
formy? Na małym ogniu? Wielkośc formy taka, że ciasto sięgało troszkę
powyżej 2/3 blachy?
Mi tez raz wyszło mokre u góry i okazało się, że forma ze starości zaczęła
tyciu przeciekać. I trzeba było kupić nową.
Wkn
ps. i polewą, koniecznie polewą polać! ;-))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |