« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-04-12 15:04:30
Temat: babka marmurkowa - pomocy!!!Mam przepis na babkę marmurkową, którą trzeba pracowicie ucierać w makutrze.
Ktoś poradził, żeby składniki zmiksować i też będzie dobrze.
Nie było dobrze! ZAKALEC (owszem, dało się zjeść).
Którymi częściami miksera należy ucierać masło i pozostałe ingrediencje, aby
osiągnąć efekt jak po ręcznym, dwugodzinnym ucieraniu??
Chciałam taką łaciatą babkę postawić na stół świąteczny.
Z góry dziękuję za rady
Olka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-04-12 15:16:52
Temat: Re: babka marmurkowa - pomocy!!!Olka wrote:
> Mam przepis na babkę marmurkową, którą trzeba pracowicie ucierać w makutrze.
> Ktoś poradził, żeby składniki zmiksować i też będzie dobrze.
> Nie było dobrze! ZAKALEC (owszem, dało się zjeść).
> Którymi częściami miksera należy ucierać masło i pozostałe ingrediencje, aby
> osiągnąć efekt jak po ręcznym, dwugodzinnym ucieraniu??
> Chciałam taką łaciatą babkę postawić na stół świąteczny.
>
>
> Z góry dziękuję za rady
>
> Olka
>
Mikserem musisz "zbudowac" strukture ciasta: najpierw ubijasz maslo z
cukrem az bedzie bardzo puszyste i nie bedzie chrzescil cukier w masie.
Moze to trwac 2-3 minuty. Nastepnie dodajesz po jednym jajku, ciagle
miksujac, na koniec po ostatnim jajku miksujesz 1-2 minuty. Teraz
dodajesz make z proszkiem, olejek smakowy i miksujesz 2-3 minuty, az
masa bardzo urosnie. Teraz spojrz na mase, wlacz mikser i miksuj z
zamknietymi oczami przez 30 sekund, znow spojrz, jesli kolor i poziom
ciasta sie nie zmienil (bledsze ciasto i wiecej) to znaczy ze jest juz
wystarcajaco zmiksowana. Jesli zbladlo, to miksujesz jeszcze minute czy
dwie i znow test z zamknietymi oczami. .
Teraz przekladasz do blachy wysmarowanej maslem i oproszonej maka.
Wstawiasz do pieca (rozgrzanego do odpowiedniej temperatury przez co
najmniej 15 minut) i pieczesz, az patyczek wstawiony w srodek wyjdzie
czysty, zaleznie od ciasta, okolo godziny. Nie otwieraj pieca przez
pierwsze 45 minut, bo napewno opadnie. I juz.
Podaj przepis, z ktorego Ci nie wyszlo, przeanalizujemy. Jesli natomiast
wrzucilas wszystkie skladniki naraz do miksera i wyszedl Ci zakalec, to
wlasnie dlatego, ze naraz.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-04-12 15:57:38
Temat: Re: babka marmurkowa - pomocy!!!
> Mikserem musisz "zbudowac" strukture ciasta: najpierw ubijasz maslo z
> cukrem az bedzie bardzo puszyste i nie bedzie chrzescil cukier w masie.
> Moze to trwac 2-3 minuty. Nastepnie dodajesz po jednym jajku, ciagle
> miksujac, na koniec po ostatnim jajku miksujesz 1-2 minuty. Teraz
> dodajesz make z proszkiem, olejek smakowy i miksujesz 2-3 minuty, az
> masa bardzo urosnie. Teraz spojrz na mase, wlacz mikser i miksuj z
> zamknietymi oczami przez 30 sekund, znow spojrz, jesli kolor i poziom
> ciasta sie nie zmienil (bledsze ciasto i wiecej) to znaczy ze jest juz
> wystarcajaco zmiksowana. Jesli zbladlo, to miksujesz jeszcze minute czy
> dwie i znow test z zamknietymi oczami. .
Nie wrzuciłam wszystkiego hurtem, tylko miksowałam taką przystawką z jednym
ostrzem, a potem zamieniłam na końcówki do ubijania piany.
I tu jest pies pogrzebany. Może używam złych końcówek?
Może mylę pojęcia miksera?
Mam taki z misą obrotową (pianę ubija się rewalacyjnie - "na sztywno"), który w
w przypadku ciast nie bardzo się sprawdza.
Na drożdżowym omal nie spaliłam silnika.
Olka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-04-12 19:49:02
Temat: Re: babka marmurkowa - pomocy!!!s...@p...onet.pl wrote:
> Nie wrzuciłam wszystkiego hurtem, tylko miksowałam taką przystawką z jednym
> ostrzem,
cos nie tak...
a potem zamieniłam na końcówki do ubijania piany.
chyba dobrze.
> I tu jest pies pogrzebany. Może używam złych końcówek?
Jesli recznym, to takie koncowki
http://www.muratordom.pl/obrazki/obrazki_mdom/mikser
_reczny_art.jpg
Jesli wolnostojacym, to takie koncowki (te, ktore leza obok, to do
ciasta drozdzowego):
http://www.domy.natjar.com/images/mikser_2.jpg
> Może mylę pojęcia miksera?
> Mam taki z misą obrotową (pianę ubija się rewalacyjnie - "na sztywno"), który w
> w przypadku ciast nie bardzo się sprawdza.
> Na drożdżowym omal nie spaliłam silnika.
Nie wszystkie miksery maja silniki wystarczajace mocne na drozdzowe
ciasto.
A przepis? zalacz przepis, bo to tez bardzo wazne.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-04-13 05:30:43
Temat: Re: babka marmurkowa - pomocy!!!http://sawirti.w.interia.pl/szablon_obrazki/mikser.j
pg
Z tego używałam wpierw nasadki miksującej do masła i cukru, potem zmieniłam na
"trzepaki" i tak do końca. Końcówki do ciasta drożdżowego nie wydają mi się zbyt
skuteczne.
A przepis mam taki (w werski ucieranej wyśmienity i puszysty):
50 dkg mąki
1,5 szklanki cukru
25 dkg masła lub margaryny
4 jaja
1 szklanka mleka lub śmietany
3 łyżki kakao
½ paczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 łyżka tartej bułki
cukier mączka do posypania
Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, następnie mąkę, cukier
waniliowy, proszek do pieczenia i mleko, a na końcu pianę z białek. Rozdzielić
ciasto na dwie części. Do jednej z nich dodać kakao. Do wysmarowanej masłem i
wysypanej tartą bułką formy włożyć ciasto: najpierw warstwę bez kakao, a potem z
jego dodatkiem. Piec około godziny w temperaturze ± 160° C. Sprawdzić
patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem
pudrem.
Dobry smak przegrywa z nowoczesną techniką :-(
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |