| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-03-14 22:19:33
Temat: bajgleWitam wszystkich grupowiczow,
jakis czas temu robilam wedlug przepisu z gazetki bajgle drozdzowe.
Ostatecznie efekt byl niezly, ale w trakcie ugniatania ciasta drozdzowego
wyszlo mi cos w rodzaju gestej gumy, ktora mozna by kogos uszkodzic :))) z
mama uratowalysmy to cos duza iloscia mleka. Prosze moze macie jakis lepszy
przepis wyprobowany, bo za ciastem drozdzowym przepadam!
Dzieki!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-03-15 06:51:44
Temat: Re: bajgle
Użytkownik Agatka <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a6r7ll$5va$...@n...onet.pl...
> Witam wszystkich grupowiczow,
>
> jakis czas temu robilam wedlug przepisu z gazetki bajgle drozdzowe.
> Ostatecznie efekt byl niezly, ale w trakcie ugniatania ciasta drozdzowego
> wyszlo mi cos w rodzaju gestej gumy, ktora mozna by kogos uszkodzic :))) z
> mama uratowalysmy to cos duza iloscia mleka. Prosze moze macie jakis
lepszy
> przepis wyprobowany, bo za ciastem drozdzowym przepadam!
>
> Dzieki!
>
>
masz, z listy wygrzebałam:
Bagels
30gświeżych lub 15g suszonych drożdży
2 łyżki oleju
2 łyżeczki soli
50g cukru pudru
500g pszennej mąki
1 jajo,roztrzepane do glazurowania
Drożdże rozpuścić w 250ml letniej wody,po czym dodać olej.Połączyć
sól,cukier i mąkę,a pośrodku zrobić niewielkie zagłębienie,w które należy
wlać rozrobione drożdże;wyrabiać masę do momentu,aż brzegi miski będą
czyste.Ugniatać ciasto dalej przez 10min,a potem przykryć ściereczką i
odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.30-45min.Wyłożyć 2 blaszki
papierem do pieczenia.Gdy ciasto podwoi swoją objętość,należy uderzyć w nie
mocno pięścią i ugniatać przez 8-10min.Następnie podzielić na 12-24 równe
części.Z każdej zrobić kulkę,a pośrodku niej wydrążyć otwór.Delikatnie
powiększyć go,aż otrzymamy kształt pączka z dziurką.Wykonane bułeczki
odstawić do wyrośnięcia na 15min.Nagrzać piekarnik do 200C.Równocześnie
doprowadzić wodę w rondlu do stanu tuż przed wrzeniem.Obgotować w niej
bagels po 1 min z każdej strony,po czym przenieść na przygotowane blaszki i
pozwolić im ostygnąć przez 5min.Teraz posmarować każdą bułeczkę roztrzepanym
jajkiem i piec przez 20-25min do momentu,aż przybiorą one brązowozłoty
kolor.
Pyszne na ciepło z masłem.Skorupka twarda i błyszcząca dzięki obgotowaniu
przed pieczeniem.
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |