| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-07-02 11:36:47
Temat: bita śmietanaWitam smakoszy bitej śmietany
==============================
Proszę o radę.
Jak przygotować bitą śmietanę, żeby po 1 godz. nie płynęła z ciasta?
Ile razy próbuję zrobic tort z bita śmietaną, to dekoracja nie może doczekac
podania.
Napewno należy trzymać w lodówce, ale ito w moim wydaniu nie wystarcza.
Próbowałam na bazie śnieżki i śmietany płynnej, ale bez powodzenia.
Z góry dziękuje za pomoc.
Zatroskana Krystyna
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-07-02 11:57:05
Temat: Re: bita śmietana
Użytkownik <b...@z...opole.pl> napisał w wiadomości
news:423c.00000000.3b405cce@newsgate.onet.pl...
: Witam smakoszy bitej śmietany
: ==============================
: Proszę o radę.
: Jak przygotować bitą śmietanę, żeby po 1 godz. nie płynęła z ciasta?
: Ile razy próbuję zrobic tort z bita śmietaną, to dekoracja nie może doczekac
: podania.
: Napewno należy trzymać w lodówce, ale ito w moim wydaniu nie wystarcza.
: Próbowałam na bazie śnieżki i śmietany płynnej, ale bez powodzenia.
: Z góry dziękuje za pomoc.
: Zatroskana Krystyna
Proponuje:
----- Original Message -----
From: "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Sent: Sunday, June 24, 2001 12:37 PM
Subject: Wielkie bicie piany (bylo:Re: Troszke zawiedziony...)
Tam jest wszystko!
pozdr. Wilma
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-02 12:17:10
Temat: Re: bita śmietanaUżytkownik {Wilma} <w...@o...pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisała:
>
> Użytkownik <b...@z...opole.pl> napisał w wiadomości
> news:423c.00000000.3b405cce@newsgate.onet.pl...
> : Witam smakoszy bitej śmietany
> : ==============================
> : Proszę o radę.
> : Jak przygotować bitą śmietanę, żeby po 1 godz. nie płynęła z ciasta?
> : Ile razy próbuję zrobic tort z bita śmietaną, to dekoracja nie może doczekac
> : podania.
> : Napewno należy trzymać w lodówce, ale ito w moim wydaniu nie wystarcza.
> : Próbowałam na bazie śnieżki i śmietany płynnej, ale bez powodzenia.
> : Z góry dziękuje za pomoc.
> : Zatroskana Krystyna
>
> Proponuje:
> ----- Original Message -----
> From: "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl>
> Newsgroups: pl.rec.kuchnia
> Sent: Sunday, June 24, 2001 12:37 PM
> Subject: Wielkie bicie piany (bylo:Re: Troszke zawiedziony...)
>
> Tam jest wszystko!
I gdyby jeszcze nie wyszlo, to bedzie wiadomo na kogo zgonic... ;-)))
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-02 12:26:37
Temat: Re: bita śmietana
Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał w wiadomości
news:9hpoqe$cc5$1@news.lublin.pl...
: > Proponuje:
: > ----- Original Message -----
: > From: "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl>
: > Newsgroups: pl.rec.kuchnia
: > Sent: Sunday, June 24, 2001 12:37 PM
: > Subject: Wielkie bicie piany (bylo:Re: Troszke zawiedziony...)
: >
: > Tam jest wszystko!
:
: I gdyby jeszcze nie wyszlo, to bedzie wiadomo na kogo zgonic... ;-)))
:
: Pozdrawiam
: Lilla
Te! Lilla, nie narazaj sie Wladyslawowi.:o))) Z Jego listow wynika, ze wie co
pisze, a zreszta .... wg. mojej "dewizy" "sekcja zwlok wykaze czy bylo dobre"
;o)))
pozdr. Wilma
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-02 12:39:05
Temat: Re: bita śmietana
>:
>: I gdyby jeszcze nie wyszlo, to bedzie wiadomo na kogo zgonic... ;-)))
>:
>: Pozdrawiam
>: Lilla
>
>Te! Lilla, nie narazaj sie Wladyslawowi.:o))) Z Jego listow wynika, ze wie co
>pisze, a zreszta .... wg. mojej "dewizy" "sekcja zwlok wykaze czy bylo dobre"
>;o)))
>pozdr. Wilma
>
poza tym za slupem jest miejsce
Krysia, moze nalezaloby slup odnowic na okazje zlotu?
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-02 12:52:01
Temat: Re: bita śmietanaUzytkownik Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
w wiadomosci do grup dyskusyjnych napisala:
> poza tym za slupem jest miejsce
>
> Krysia, moze nalezaloby slup odnowic na okazje zlotu?
To ja na wszelki wypadek poprosze o mala rezerwacje... ;-)
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-02 19:58:05
Temat: Re: bita śmietana Użytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisał w wiadomości
news:6qq0ktkmcrmhk2fj26nq77aj6indmt27ad@4ax.com...
> Krysia, moze nalezaloby slup odnowic na okazje zlotu?
Poszerzyć! ;-)
--
K o n r a d J . B r y w c z y ń s k i
private velvet animal oldsmobile mind
i'm sitting in the fireplace burning up my
t i m e
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-02 19:59:16
Temat: Re: bita śmietana Użytkownik <b...@z...opole.pl> napisał w wiadomości
news:423c.00000000.3b405cce@newsgate.onet.pl...
> Witam smakoszy bitej śmietany
> ==============================
> Proszę o radę.
> Jak przygotować bitą śmietanę, żeby po 1 godz. nie płynęła z ciasta?
> Ile razy próbuję zrobic tort z bita śmietaną, to dekoracja nie może doczekac
> podania.
Łowicz (30%) dobrze się ubija. Jak się b. boisz, to można użyć ŚmietanFixu
Dr Oetkera, ale raczej nie jest potrzebny.
--
Konrad J. Brywczyński "Mijaj zdrów
b...@w...pdi.net Otwarte okna"
www.kjb.w.pl John Irving
UIN:27412398 Hotel New Hampshire
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-03 05:27:44
Temat: Re: Re: bita śmietana=?iso-8859-2?Q?Konrad_Brywczy=F1ski?= <b...@w...pdi.net> wrote:
> Użytkownik <b...@z...opole.pl> napisa" w wiadomości
> news:423c.00000000.3b405cce@newsgate.onet.pl... > Witam smakoszy bitej
> śmietany
> > ==============================
> > Proszę o radę.
> > Jak przygotować bitą śmietanę, żeby po 1 godz. nie p"ynę"a z ciasta? Ile
> > razy próbuję zrobic tort z bita śmietaną, to dekoracja nie może doczekac
> > podania.
>
> Łowicz (30%) dobrze się ubija. Jak się b. boisz, to można użyć
> ŚmietanFixu Dr Oetkera, ale raczej nie jest potrzebny.
A jeszcze lepiej lowicz 36%. Wszystkie te smietanki UHT zawieraja juz
stabilizator. Bez stabilizatora uzyc smietanki 36% i w miare potrzeby
rozcienczyc wstepnie odrobina slodkiego mleka -- do 1/3 objetosci.
Smietana, miska, trzepaczka -- powinny byc porzadnie schlodzone,
najlepiej przez chwile w zamrazalniku.
Ubija sie najlepiej recznie, zaczynajac bardzo powoli, "naganiajac"
powietrze do smietany. Potem przyspieszamy.
Gotowa smietane trzyma sie oczywiscie w lodowce.
Reszta zalezy od wprawy i jakosci produktu.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-03 15:34:08
Temat: Re: Re: bita śmietana Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> napisał w wiadomości
news:1evyi43.1qn0lldlxw40aN%wlos@tele.com.pl...
> A jeszcze lepiej lowicz 36%. Wszystkie te smietanki UHT zawieraja juz
> stabilizator. Bez stabilizatora uzyc smietanki 36% i w miare potrzeby
> rozcienczyc wstepnie odrobina slodkiego mleka -- do 1/3 objetosci.
> Smietana, miska, trzepaczka -- powinny byc porzadnie schlodzone,
> najlepiej przez chwile w zamrazalniku.
> Ubija sie najlepiej recznie, zaczynajac bardzo powoli, "naganiajac"
> powietrze do smietany. Potem przyspieszamy.
Ja zwykle ubijam ręcznie, ale czasem robotem. Oczywiście też początkowo
wolniej, potem przyspieszam. W sumie nie zauważyłem różnicy w sztywności
i stabilności. Tyle że porcja śmietany zwykle "schodzi" mi w ciągu doby
(zwłaszcza szybko do szarlotki).
> Reszta zalezy od wprawy i jakosci produktu.
Łowicz rules! :-)
--
Konrad J. Brywczyński Riding on a unicorn
b...@w...pdi.net Stranded in my mind
www.kjb.w.pl Electric raven met me there
UIN:27412398 To see what we could find
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |