Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia bita śmietana

Grupy

Szukaj w grupach

 

bita śmietana

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-07-02 11:36:47

Temat: bita śmietana
Od: <b...@z...opole.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam smakoszy bitej śmietany
==============================
Proszę o radę.
Jak przygotować bitą śmietanę, żeby po 1 godz. nie płynęła z ciasta?
Ile razy próbuję zrobic tort z bita śmietaną, to dekoracja nie może doczekac
podania.
Napewno należy trzymać w lodówce, ale ito w moim wydaniu nie wystarcza.
Próbowałam na bazie śnieżki i śmietany płynnej, ale bez powodzenia.
Z góry dziękuje za pomoc.
Zatroskana Krystyna

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-07-02 11:57:05

Temat: Re: bita śmietana
Od: "{Wilma}" <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik <b...@z...opole.pl> napisał w wiadomości
news:423c.00000000.3b405cce@newsgate.onet.pl...
: Witam smakoszy bitej śmietany
: ==============================
: Proszę o radę.
: Jak przygotować bitą śmietanę, żeby po 1 godz. nie płynęła z ciasta?
: Ile razy próbuję zrobic tort z bita śmietaną, to dekoracja nie może doczekac
: podania.
: Napewno należy trzymać w lodówce, ale ito w moim wydaniu nie wystarcza.
: Próbowałam na bazie śnieżki i śmietany płynnej, ale bez powodzenia.
: Z góry dziękuje za pomoc.
: Zatroskana Krystyna

Proponuje:
----- Original Message -----
From: "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Sent: Sunday, June 24, 2001 12:37 PM
Subject: Wielkie bicie piany (bylo:Re: Troszke zawiedziony...)

Tam jest wszystko!
pozdr. Wilma

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-07-02 12:17:10

Temat: Re: bita śmietana
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik {Wilma} <w...@o...pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisała:
>
> Użytkownik <b...@z...opole.pl> napisał w wiadomości
> news:423c.00000000.3b405cce@newsgate.onet.pl...
> : Witam smakoszy bitej śmietany
> : ==============================
> : Proszę o radę.
> : Jak przygotować bitą śmietanę, żeby po 1 godz. nie płynęła z ciasta?
> : Ile razy próbuję zrobic tort z bita śmietaną, to dekoracja nie może doczekac
> : podania.
> : Napewno należy trzymać w lodówce, ale ito w moim wydaniu nie wystarcza.
> : Próbowałam na bazie śnieżki i śmietany płynnej, ale bez powodzenia.
> : Z góry dziękuje za pomoc.
> : Zatroskana Krystyna
>
> Proponuje:
> ----- Original Message -----
> From: "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl>
> Newsgroups: pl.rec.kuchnia
> Sent: Sunday, June 24, 2001 12:37 PM
> Subject: Wielkie bicie piany (bylo:Re: Troszke zawiedziony...)
>
> Tam jest wszystko!

I gdyby jeszcze nie wyszlo, to bedzie wiadomo na kogo zgonic... ;-)))

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-07-02 12:26:37

Temat: Re: bita śmietana
Od: "{Wilma}" <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał w wiadomości
news:9hpoqe$cc5$1@news.lublin.pl...
: > Proponuje:
: > ----- Original Message -----
: > From: "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl>
: > Newsgroups: pl.rec.kuchnia
: > Sent: Sunday, June 24, 2001 12:37 PM
: > Subject: Wielkie bicie piany (bylo:Re: Troszke zawiedziony...)
: >
: > Tam jest wszystko!
:
: I gdyby jeszcze nie wyszlo, to bedzie wiadomo na kogo zgonic... ;-)))
:
: Pozdrawiam
: Lilla

Te! Lilla, nie narazaj sie Wladyslawowi.:o))) Z Jego listow wynika, ze wie co
pisze, a zreszta .... wg. mojej "dewizy" "sekcja zwlok wykaze czy bylo dobre"
;o)))
pozdr. Wilma


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-07-02 12:39:05

Temat: Re: bita śmietana
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>:
>: I gdyby jeszcze nie wyszlo, to bedzie wiadomo na kogo zgonic... ;-)))
>:
>: Pozdrawiam
>: Lilla
>
>Te! Lilla, nie narazaj sie Wladyslawowi.:o))) Z Jego listow wynika, ze wie co
>pisze, a zreszta .... wg. mojej "dewizy" "sekcja zwlok wykaze czy bylo dobre"
>;o)))
>pozdr. Wilma
>
poza tym za slupem jest miejsce

Krysia, moze nalezaloby slup odnowic na okazje zlotu?
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-07-02 12:52:01

Temat: Re: bita śmietana
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Uzytkownik Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
w wiadomosci do grup dyskusyjnych napisala:
> poza tym za slupem jest miejsce
>
> Krysia, moze nalezaloby slup odnowic na okazje zlotu?

To ja na wszelki wypadek poprosze o mala rezerwacje... ;-)

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-07-02 19:58:05

Temat: Re: bita śmietana
Od: Konrad Brywczyński <b...@w...pdi.net> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisał w wiadomości
news:6qq0ktkmcrmhk2fj26nq77aj6indmt27ad@4ax.com...
> Krysia, moze nalezaloby slup odnowic na okazje zlotu?

Poszerzyć! ;-)

--
K o n r a d J . B r y w c z y ń s k i
private velvet animal oldsmobile mind
i'm sitting in the fireplace burning up my
t i m e

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-07-02 19:59:16

Temat: Re: bita śmietana
Od: Konrad Brywczyński <b...@w...pdi.net> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik <b...@z...opole.pl> napisał w wiadomości
news:423c.00000000.3b405cce@newsgate.onet.pl...
> Witam smakoszy bitej śmietany
> ==============================
> Proszę o radę.
> Jak przygotować bitą śmietanę, żeby po 1 godz. nie płynęła z ciasta?
> Ile razy próbuję zrobic tort z bita śmietaną, to dekoracja nie może doczekac
> podania.

Łowicz (30%) dobrze się ubija. Jak się b. boisz, to można użyć ŚmietanFixu
Dr Oetkera, ale raczej nie jest potrzebny.

--
Konrad J. Brywczyński "Mijaj zdrów
b...@w...pdi.net Otwarte okna"
www.kjb.w.pl John Irving
UIN:27412398 Hotel New Hampshire

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-07-03 05:27:44

Temat: Re: Re: bita śmietana
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

=?iso-8859-2?Q?Konrad_Brywczy=F1ski?= <b...@w...pdi.net> wrote:

> Użytkownik <b...@z...opole.pl> napisa" w wiadomości
> news:423c.00000000.3b405cce@newsgate.onet.pl... > Witam smakoszy bitej
> śmietany
> > ==============================
> > Proszę o radę.
> > Jak przygotować bitą śmietanę, żeby po 1 godz. nie p"ynę"a z ciasta? Ile
> > razy próbuję zrobic tort z bita śmietaną, to dekoracja nie może doczekac
> > podania.
>
> Łowicz (30%) dobrze się ubija. Jak się b. boisz, to można użyć
> ŚmietanFixu Dr Oetkera, ale raczej nie jest potrzebny.

A jeszcze lepiej lowicz 36%. Wszystkie te smietanki UHT zawieraja juz
stabilizator. Bez stabilizatora uzyc smietanki 36% i w miare potrzeby
rozcienczyc wstepnie odrobina slodkiego mleka -- do 1/3 objetosci.
Smietana, miska, trzepaczka -- powinny byc porzadnie schlodzone,
najlepiej przez chwile w zamrazalniku.
Ubija sie najlepiej recznie, zaczynajac bardzo powoli, "naganiajac"
powietrze do smietany. Potem przyspieszamy.
Gotowa smietane trzyma sie oczywiscie w lodowce.
Reszta zalezy od wprawy i jakosci produktu.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-07-03 15:34:08

Temat: Re: Re: bita śmietana
Od: Konrad Brywczyński <b...@w...pdi.net> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> napisał w wiadomości
news:1evyi43.1qn0lldlxw40aN%wlos@tele.com.pl...
> A jeszcze lepiej lowicz 36%. Wszystkie te smietanki UHT zawieraja juz
> stabilizator. Bez stabilizatora uzyc smietanki 36% i w miare potrzeby
> rozcienczyc wstepnie odrobina slodkiego mleka -- do 1/3 objetosci.
> Smietana, miska, trzepaczka -- powinny byc porzadnie schlodzone,
> najlepiej przez chwile w zamrazalniku.

> Ubija sie najlepiej recznie, zaczynajac bardzo powoli, "naganiajac"
> powietrze do smietany. Potem przyspieszamy.

Ja zwykle ubijam ręcznie, ale czasem robotem. Oczywiście też początkowo
wolniej, potem przyspieszam. W sumie nie zauważyłem różnicy w sztywności
i stabilności. Tyle że porcja śmietany zwykle "schodzi" mi w ciągu doby
(zwłaszcza szybko do szarlotki).

> Reszta zalezy od wprawy i jakosci produktu.

Łowicz rules! :-)

--
Konrad J. Brywczyński Riding on a unicorn
b...@w...pdi.net Stranded in my mind
www.kjb.w.pl Electric raven met me there
UIN:27412398 To see what we could find

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

skwasniala salatka
Jak się używa wanilię?
help - fondue !!!
Akcent meksykański
Cykoria por favor

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »