« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-09-05 07:21:29
Temat: blok czekoladowy...
.albo kakaowy. Moja cioteczna znajoma poczęstowała mnie
ostatnio blokiem kakaowym własnej roboty.Przyznam, że smakował
wyjątkowo wybornie. Zrobiony był po dawnemu czyli z niebieskiego
mleka w proszku, rodzynek i pokruszonych herbatników. Zasmakował mi
i jest chyba świetnym zastępcą nudnych już ciastek do kawy.
..przepis chwilowo poza zasięgiem.
AgataW.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-09-05 07:29:10
Temat: Re: blok czekoladowy...
Użytkownik "AgataW" <a...@g...com.pl> napisał w wiadomości
news:9n4jjf$4ur$1@h1.uw.edu.pl...
>
> ..przepis chwilowo poza zasięgiem.
a kiedy będzie w zasiegu?
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-05 07:43:33
Temat: Re: blok czekoladowy.w zastępstwie
Użytkownik "AgataW" <a...@g...com.pl> napisał w wiadomości
news:9n4l0n$5pd$1@h1.uw.edu.pl...
>
> ..jeżeli są ochotnicy to proponuję pierwszy raz zmniejszyć
> proporcje bo są strasznie słodkie na pierwszy (i drugi) rzut oka.
> Nie robiłam.
Nie jestem cukrolubem;-), tylko czasem mam ochote na cos do kawy a ten blok
przypomina mi dziecinstwo, moja mam cos takiego robila i dawala do tego
tluszcz pod tytulem OMA - czy wiecie co to moglo byc, jak sobie przypominam
, to bylo biale jak np. tluszcz palmowy...
cierpliwie czekam az dorwiesz siostre;-))
ps. taki blok moge chyba zrobic katem w kuchni (mojej rozwalonej) bo
piekarnik do tego zbedny ;-)
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-05 07:45:35
Temat: Re: blok czekoladowy.w zastępstwie
Znalazłam taki przepis dla cukrolubów.
Nugat czekoladowy
pochodzenie "Kuchnia włoska" Marii Iwaszkiewicz i S.Włodka
Ucieramy na ogniu 150g miodu płynnego z 250g cukru aż "się
zakoloruje". Studzimy. Ubijamy pianę z 2 białek i odajemy do miodu.
Na ogniu mieszamy 200g kakao z niewielką ilością wody. Do tego
dodamy zaraz zmielone i przyrumienione 500g orzechów
laskowych. Wszystko co mamy mieszamy i wylewamy na płaską formę wyłożoną
papierem woskowym i niech leży w lodówce 2 godziny...
..jeżeli są ochotnicy to proponuję pierwszy raz zmniejszyć
proporcje bo są strasznie słodkie na pierwszy (i drugi) rzut oka.
Nie robiłam.
AgataW.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-05 07:47:14
Temat: Re: blok czekoladowy..."Barbara" <b...@p...onet.pl> wrote:
>
>Użytkownik "AgataW" <a...@g...com.pl> napisał w wiadomości
>news:9n4jjf$4ur$1@h1.uw.edu.pl...
>>
>> ..przepis chwilowo poza zasięgiem.
>
>
>a kiedy będzie w zasiegu?
jak złapię siostrę (może chćby dziś...)
AgataW.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |