« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-02-06 08:57:20
Temat: Re: brokulyLe vendredi 6 février 2004 ŕ 09:47:38, Mich'ata a écrit :
> Zalewamy sosem borkuły z fetą i odstawiamy
> do lodówki na jakiś czas by się przegryzło.
Dlaczego "do lodowki" ?
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-02-06 09:21:56
Temat: Re: brokulyEwa (siostra Ani) N. <n...@y...com> napisał(a):
> > Zalewamy sosem borkuły z fetą i odstawiamy
> > do lodówki na jakiś czas by się przegryzło.
> Dlaczego "do lodowki" ?
Po to by składniki się ze sobą "połączyły", przegryzły.
Odstawiając sałatke na jakiś czas...gdzieś w ciepłym
miejscu /w mojej kuchni zawsze jest ciepło :(/
nie wychodziło tak samo.
Michata
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-06 10:31:34
Temat: Re: brokuly
Magda Franczyk wrote:
>
> Poszukuje jakichs ciekawych przepisow na brokuly...Znudzilo mi sie juz
> jedzenie ich z oliwa i parmezanem...A przeciez to takie smaczne warzywo
Z makaronem lub tortelini (ze sklepu oczywiscie) w sosie smietanowym.
Moze byc przykryte serem i zapieczone.
Th.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-06 11:03:27
Temat: Re: brokuly> A może brokuy z fetą?:)
>
> Lekko obgotowujemy brokuły (można zrobić na parze)
> i studzimy. Dodajemy fetę pokrojoną w kostkę.
> Przygotowujemy sos smietanowo/jaogurtowo-majonezowy
> Do sosu dodajemy pieprz, czosnek(przynajmniej 2 ząbki to będzie wyrazisty)
> oraz pokrojony koperek. Zalewamy sosem borkuły z fetą i odstawiamy
> do lodówki na jakiś czas by się przegryzło.
>
> Pyszne z pieczonym udkiem kurczaka:))
A mozna jeszcze dodac smazony, wystudzony bekon polamany w kawaleczki.
Pychota!!!
Pozdrawiam,
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-06 17:01:02
Temat: Re: brokulyZupe brokulowa robilam, wyszla bardzo dobra, ale nie wiedziec czemu, jesli
troche postoi, to bardzo gestnieje :-(
P.S. Apeluje do Was, sprawdzajcie bardzo dokladnie wnetrza rozyczek
brokulow...Ja kiedys ugotowalam trzy dzdzownice ;-(( Mam jeszcze maly uraz,
ale powoli mi mija...
Użytkownik "Gusiek" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bvub92$ptj$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Magda Franczyk" <p...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:bvu9ug$99h$1@inews.gazeta.pl...
> > Poszukuje jakichs ciekawych przepisow na brokuly...Znudzilo mi sie juz
> > jedzenie ich z oliwa i parmezanem...A przeciez to takie smaczne warzywo
>
> No to z czosnkiem na masełku podprażonym...
>
> Albo zupa:
> "Kaczan" (a najlepiej 2) brokułowy na plasterki, poddusic na masełku,
> zmiksować.
> Różyczki, podziubane na drobno, krótko ugotować.
> Przyrządzić klarowny wywar jarzynowy z klasycznej włoszczyzny (na oko, nie
> za duzo, żeby zupa nie była za rzadka).
> Wlać mix kaczanowy do wywaru, zabielić śmietaną, wrzucić różyczki
brokułowe
> (ja nie wrzucam wszystkich, bo nie lubię zup, w których staje łyżka).
> Gotowe...
> W wariacjach mozna dodać np. przesmażone paski z boczniaków albo shitake
> (chociaz tych ostatnich to mi szkoda, za dobre są, żeby je mieszać z
> czymkolwiek) albo stare dobre grzanki z białego pieczywa pokrojonego w
> kostkę i zrumienionego na maśle (samo zdrowie :) )
> A jeśli zupa wydaje się za rzadka, to (poza zmiana proporcji oczywiście)
> można zmiksować trochę mrożonego zielonego groszku - oczywiście
rozmroziwszy
> go uprzednio...... np. w odrobinie wywaru z jarzyn.
> Pozdrawiam, Agata.
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-06 17:06:10
Temat: Re: brokulyOoooooo, tak, to mi sie zdecydowanie podoba....Przy pierwszej nadarzajacej
sie okazji wyprobuje...moze znasz jeszcze jakies ciekawe przepisy?
Niekoniecznie na brokuly ?:-))))
Użytkownik "Mich'ata " <m...@g...SKASUJ-TO.pl> napisał w wiadomości
news:bvvkba$jat$1@inews.gazeta.pl...
> A może brokuy z fetą?:)
>
> Lekko obgotowujemy brokuły (można zrobić na parze)
> i studzimy. Dodajemy fetę pokrojoną w kostkę.
> Przygotowujemy sos smietanowo/jaogurtowo-majonezowy
> Do sosu dodajemy pieprz, czosnek(przynajmniej 2 ząbki to będzie wyrazisty)
> oraz pokrojony koperek. Zalewamy sosem borkuły z fetą i odstawiamy
> do lodówki na jakiś czas by się przegryzło.
>
> Pyszne z pieczonym udkiem kurczaka:))
> Pozdrawiam,
> Mich'ata
>
> --
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl ->
http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-06 17:19:50
Temat: Re: brokulyUżytkownik "Magda Franczyk" <p...@g...pl> napisał w wiadomości
news:c00h7k$isi$1@inews.gazeta.pl...
> Zupe brokulowa robilam, wyszla bardzo dobra, ale nie wiedziec czemu, jesli
> troche postoi, to bardzo gestnieje :-(
>
> P.S. Apeluje do Was, sprawdzajcie bardzo dokladnie wnetrza rozyczek
> brokulow...Ja kiedys ugotowalam trzy dzdzownice ;-(( Mam jeszcze maly
uraz,
> ale powoli mi mija...
Jest na to sposób. Brokuły należy na noc zostawić w misce z przegotowaną
(ale zimną, nie gorącą) wodą z dodatkiem dwóch łyżek stołowych oztu. Po taki
wymoczeniu wszystkie robaczki, żyjątka etc wyłażą z warzywa do wody i
następnego dnia można swobodnie gotować. (bez obaw, nie czuć octu, nawet po
samym sparzeniu warzywa).
Pozdr
Nell
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-06 17:34:37
Temat: Re: brokulyJej...to brzmi groznie...a nie mozna dodac nic innego, musi byc ocet ?:-)))
Pzdrwm
Magda
Użytkownik "Nell" <n...@w...pl> napisał w wiadomości
news:c00ibp$2kgc$1@news2.ipartners.pl...
> Użytkownik "Magda Franczyk" <p...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:c00h7k$isi$1@inews.gazeta.pl...
> > Zupe brokulowa robilam, wyszla bardzo dobra, ale nie wiedziec czemu,
jesli
> > troche postoi, to bardzo gestnieje :-(
> >
> > P.S. Apeluje do Was, sprawdzajcie bardzo dokladnie wnetrza rozyczek
> > brokulow...Ja kiedys ugotowalam trzy dzdzownice ;-(( Mam jeszcze maly
> uraz,
> > ale powoli mi mija...
>
> Jest na to sposób. Brokuły należy na noc zostawić w misce z przegotowaną
> (ale zimną, nie gorącą) wodą z dodatkiem dwóch łyżek stołowych oztu. Po
taki
> wymoczeniu wszystkie robaczki, żyjątka etc wyłażą z warzywa do wody i
> następnego dnia można swobodnie gotować. (bez obaw, nie czuć octu, nawet
po
> samym sparzeniu warzywa).
>
> Pozdr
> Nell
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-06 18:59:32
Temat: Re: brokuly
Użytkownik "Magda Franczyk" <p...@g...pl> napisał w wiadomości
news:c00j6j$r5q$1@inews.gazeta.pl...
> Jej...to brzmi groznie...a nie mozna dodac nic innego, musi byc ocet
?:-)))
>
> Pzdrwm
Nie widzę w tym nic groźnego , za to skuteczność 99%. to tylko dwie łyżeczki
na całą miskę wody i to tylko sobie w tym przez nockę leży, następnego dnia
normalnie wyjmujesz, płuczesz i gotujesz/sparzasz wedle uznania. (oczywiście
w _nowej_ wodzie ;))) )
Pozdr
Nell
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-06 21:41:37
Temat: Re: brokuly
Użytkownik "Magda Franczyk" <p...@g...pl> napisał w wiadomości
> P.S. Apeluje do Was, sprawdzajcie bardzo dokladnie wnetrza rozyczek
> brokulow...
A ja apeluje do Ciebie, zapoznaj sie prosze z zasadami netykiety, w
szczegolnosci zas odpowiadania na wypowiedzi na listach dyskusyjnych.
Bedzie nam wszystkim przyjemniej, a modemowcy odetchna z ulga :-)
Pozdrawiam
Magdalena
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.577 / Virus Database: 366 - Release Date: 2004-02-03
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |