| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-03-07 12:00:41
Temat: brokuły i zapiekankazamierzam zrobić na obiad zapiekankę w skład której min. będą wchodzić
ziemniaki i brokuły. Ziemniaki zawsze podgotowuje bo inaczej mi na wpół
surowe wychodzą. Nie wiem co zrobić z brokułami podgotowywać, blanszować czy
tak na żywca je dać do tej zapiekanki? Na to wszystko sos beszamelowy.
Reszta dodatków gotowa bezpośrednio do spożycia przed włożeniem do
zapiekanki (wcześniej upieczone mięso itp.)
Anet
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-03-07 12:06:20
Temat: Re: brokuły i zapiekanka
Użytkownik "Anet" <a...@a...pl> napisał w wiadomości
news:dujsod$936$1@nemesis.news.tpi.pl...
> zamierzam zrobić na obiad zapiekankę w skład której min. będą wchodzić
> ziemniaki i brokuły. Ziemniaki zawsze podgotowuje bo inaczej mi na wpół
> surowe wychodzą. Nie wiem co zrobić z brokułami podgotowywać, blanszować
czy
> tak na żywca je dać do tej zapiekanki? Na to wszystko sos beszamelowy.
> Reszta dodatków gotowa bezpośrednio do spożycia przed włożeniem do
> zapiekanki (wcześniej upieczone mięso itp.)
To zależy jakie chcesz te brokuły mieć i ile czasu zamierzasz piec calą
zapiekankę...
Ja bym dała surowe, bo takie jędrne brokuły są smaczniejsze.
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-03-07 12:06:27
Temat: Re: brokuły i zapiekanka> zamierzam zrobić na obiad zapiekankę w skład której min. będą wchodzić
> ziemniaki i brokuły. Ziemniaki zawsze podgotowuje bo inaczej mi na wpół surowe
> wychodzą. Nie wiem co zrobić z brokułami podgotowywać, blanszować czy tak na
> żywca je dać do tej zapiekanki? Na to wszystko sos beszamelowy. Reszta
> dodatków gotowa bezpośrednio do spożycia przed włożeniem do zapiekanki
> (wcześniej upieczone mięso itp.)
Witam
Ja do swojej zapiekanki lekko podgotowuję brokuły, tzn. wrzucam na wrzącą wodę z
dodatkiem soli i cukru, czekam aż woda się ponownie zagotuje i odcedzam, tyle im
wystarczy żeby nie zrobiła się z nich breja w czasie zapiekania.
Pozdrowionka serdeczne
Izolda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-03-07 13:51:00
Temat: Re: brokuły i zapiekankaIn news:dujt0g$95n$1@news.onet.pl, Joanna Duszczyńska wrote:
> To zależy jakie chcesz te brokuły mieć i ile czasu zamierzasz piec
> calą zapiekankę...
No i jeszcze ile łodygi mają te brokuły. Jeśli same kwiatki, to bym nie
gotowała.
Hania
--
***
Google might not be right, but it certainly is quick.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-03-07 14:06:04
Temat: Re: brokuły i zapiekanka
Dzięki za rady. Tak sobie to wypośrodkowałam. Nie dałam surowych ani ich nie
podgotowywałam, zalałam tylko wrzątkiem i odcedziłam. Po zrobieniu
zapiekanki sprawdzę ich stan i będę już wiedziała czy dawać surowe czy
trochę podgotować. A może okaże się, że tak jak zrobiłam będzie ok. A tak na
marginesie to mi się tylko wydaje, że mrożone brokuły gotują się szybciej?
Anet
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-03-08 11:31:12
Temat: Re: brokuły i zapiekankaAnet napisał(a):
> Dzięki za rady. Tak sobie to wypośrodkowałam. Nie dałam surowych ani ich nie
> podgotowywałam, zalałam tylko wrzątkiem i odcedziłam.
I bardzo dobrze, mają lepszą konsystencję jak są lekko zmrożone przed
o/za/piekaniem.
Rozmrożone robią sie czasami plaćkate.
> Po zrobieniu zapiekanki sprawdzę ich stan i będę już wiedziała
> czy dawać surowe czy rochę podgotować.
> tA może okaże się, że tak jak zrobiłam będzie ok. A tak na
> marginesie to mi się tylko wydaje, że mrożone brokuły gotują się szybciej?
Zamrożone? raczej dłużej, rozmrozone szybciej od świezych.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |