« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-10-28 20:29:24
Temat: chałwaWłasnie wcinam sobie chałwe. Mam pytanie. Czy mozna ja zrobić samemu w domu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-10-28 21:44:11
Temat: Re: chałwaanet wrote:
> Własnie wcinam sobie chałwe. Mam pytanie. Czy mozna ja zrobić samemu
> w domu.
lepiej żeby nie.
bede grubszy niz jestem.
--
Pozdrawiam,
Metaxa [http://ja-na-pyrypy.prv.pl]
Uśmiech, spokój, równowaga psychiczna podstawą leczenia!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-28 22:12:49
Temat: chałwa (P)Chałwa I
5 dag mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
duża szczypta soli,
25 dag grysiku,
12 dag orzechów włoskich,
10 dag masła,
25 dag cukru,
3 jaja,
1 i 1/4 szklanki mleka,
skórka cytryny,
syrop:75 dag cukru, 3/4 szk. wody, 3 goździki, kawałek cynamonu.
Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać z grysikiem, dodać
drobno pokrajane orzechy, Utrzeć na krem masło z cukrem, dodać ubite jaja,
dokładnie wymieszać. Mieszając, dodawać po trochu porcjami mąkę z dodatkami
oraz mleko, rozmieszać masę, aby była gładka. Na końcu dodać drobno
posiekaną skórkę cytryny. Włożyć masę do kwadratowej formy do zapiekania (25
x 25 cm) i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na 45 min. Przyrządzić
syrop, gotując przez 5 min. wodę z cukrem, goździkami i cynamonem. Gorącym
syropem polać ciasto bezpośrednio po wyjęciu z piecyka. Zostawić do
ochłodzenia, pokrajać w kwadraty. Można podawać z bita śmietaną.
Chałwa II
15 dag masła,
15 dag grubego grysiku,
2 duże łyżki migdałów,
50 dag cukru,
2 kawałki cynamonu,
3 goździki,
2 szk. wody,
cynamon w proszku,
Rozgrzać masło w rondlu o grubym dnie, dodać grysik i podgrzewać na małym
ogniu, nieustannie mieszając. Kiedy zacznie się przyrumieniać, dodać obrane
ze skóry i pokrojone w paseczki migdały i gotować dalej, mieszając, aż
zacznie sie przyrumieniać. Wsypać cukier, pokruszone na kawałki laski
cynamonu i goździki, rozmieszać, wlać wodę, znowu rozmieszać i gotować przez
kilka minut, aż grysik wchłonie wodę. Zestawić z ognia, przykryć ściereczką
na 15 minut. Następnie przełożyć masę do głębokiej miski i pojemności
takiej, by wypełniła ją po brzegi. Energicznie rozetrzeć, by nie było
grudek. odwrócić miskę do góry dnem i wytrząsnąć masę na szklany lub
porcelanowy okrągły talerz. Oprószyć cynamonem.
Pozdrawiam
Dorunia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-29 08:11:32
Temat: Re: chałwa (P)Dzięki na pewno spróbuję. Uwielbiam chałwe. Mam nadzieje ze będzie
conajmniej tak dobra jak ta wczorajsza.
Anet
Użytkownik "Dorunia" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
news:apkco6$5ue$1@news.tpi.pl...
> Chałwa I
>
> 5 dag mąki,
> 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
> duża szczypta soli,
> 25 dag grysiku,
> 12 dag orzechów włoskich,
> 10 dag masła,
> 25 dag cukru,
> 3 jaja,
> 1 i 1/4 szklanki mleka,
> skórka cytryny,
> syrop:75 dag cukru, 3/4 szk. wody, 3 goździki, kawałek cynamonu.
>
> Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać z grysikiem, dodać
> drobno pokrajane orzechy, Utrzeć na krem masło z cukrem, dodać ubite jaja,
> dokładnie wymieszać. Mieszając, dodawać po trochu porcjami mąkę z
dodatkami
> oraz mleko, rozmieszać masę, aby była gładka. Na końcu dodać drobno
> posiekaną skórkę cytryny. Włożyć masę do kwadratowej formy do zapiekania
(25
> x 25 cm) i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na 45 min. Przyrządzić
> syrop, gotując przez 5 min. wodę z cukrem, goździkami i cynamonem. Gorącym
> syropem polać ciasto bezpośrednio po wyjęciu z piecyka. Zostawić do
> ochłodzenia, pokrajać w kwadraty. Można podawać z bita śmietaną.
>
> Chałwa II
>
> 15 dag masła,
> 15 dag grubego grysiku,
> 2 duże łyżki migdałów,
> 50 dag cukru,
> 2 kawałki cynamonu,
> 3 goździki,
> 2 szk. wody,
> cynamon w proszku,
>
> Rozgrzać masło w rondlu o grubym dnie, dodać grysik i podgrzewać na małym
> ogniu, nieustannie mieszając. Kiedy zacznie się przyrumieniać, dodać
obrane
> ze skóry i pokrojone w paseczki migdały i gotować dalej, mieszając, aż
> zacznie sie przyrumieniać. Wsypać cukier, pokruszone na kawałki laski
> cynamonu i goździki, rozmieszać, wlać wodę, znowu rozmieszać i gotować
przez
> kilka minut, aż grysik wchłonie wodę. Zestawić z ognia, przykryć
ściereczką
> na 15 minut. Następnie przełożyć masę do głębokiej miski i pojemności
> takiej, by wypełniła ją po brzegi. Energicznie rozetrzeć, by nie było
> grudek. odwrócić miskę do góry dnem i wytrząsnąć masę na szklany lub
> porcelanowy okrągły talerz. Oprószyć cynamonem.
>
> Pozdrawiam
> Dorunia
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-29 08:30:59
Temat: Re: chałwa (P)
Użytkownik "anet" <a...@t...net> napisał w wiadomości
news:aplfqj$rgh$1@news.tpi.pl...
> Dzięki na pewno spróbuję. Uwielbiam chałwe. Mam nadzieje ze będzie
> conajmniej tak dobra jak ta wczorajsza.
Jesli jadlas kupna chalwe to byl to wyrob z ziarna sezamowego a to, na co
przepis podala Dorunia to raczej chalawa czy jakos tak to sie nazywa i jest
to deser bodaj grecki, ale reki uciac nie dam.
Juz kilkakrotnie temat chalwy byl poruszany na grupie i epokowego odkrycia
nikt nie dokonal i chyba nie dokona, bo proces technologiczny przy wyrobie
chalwy - tej sezamowej - jest niewykonalny w warunkach domowych.
pozdrawiam serdecznie
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-29 09:58:52
Temat: Re: chałwa (P)
Użytkownik "Basia" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:aplgq9$45t$1@news.tpi.pl...
>
> Juz kilkakrotnie temat chalwy byl poruszany na grupie i epokowego odkrycia
> nikt nie dokonal i chyba nie dokona, bo proces technologiczny przy wyrobie
> chalwy - tej sezamowej - jest niewykonalny w warunkach domowych.
>
Dokładnie tak ja piszesz, że w domowych warunkach chałwy zrobić się nie da.
Zatem ten deser daje choć małą namiastkę tego:-))))
W sumie jest smaczny:-))
Pozdrawiam
Dorunia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |