« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-01-05 14:58:35
Temat: chyba śląskie ???Witam, wszystkiego dobrego w Nowym Roku
Niedawno bylem w Sosnowcu na weselu kuzynki i podali tkz. "kluski ślaskie z
dziurką" jeżeli ktos ma na nie wyrobowany sposob to bardzo prosze.
Wiem ze to ziemniaki gotowane wymieszane z surowymi startymi ziemniakiami i
maka ziemniaczana, ale proporcje i jakie dotatki nie wiem.
Prosze Was o przepis bardzo mi smakowaly
--
--------------------
Pozdrawiam
AdKe
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-01-05 15:55:11
Temat: Re: chyba śląskie ???zbigniew wrote:
> Witam, wszystkiego dobrego w Nowym Roku
> Niedawno bylem w Sosnowcu na weselu kuzynki i podali tkz. "kluski
> ślaskie z dziurką" jeżeli ktos ma na nie wyrobowany sposob to bardzo
> prosze. Wiem ze to ziemniaki gotowane wymieszane z surowymi startymi
> ziemniakiami i maka ziemniaczana, ale proporcje i jakie dotatki nie
> wiem.
4 części gotowanych ziemniaków (przeciśniętych przez praskę), 1 część
mąki ziemniaczanej, woda, opcjonalnie jajko. Surowe ziemniaki to do
pyz, cepelinów, itp.
--
Konrad J. Brywczyński "ZUS z pewnością jest instytucją
k...@b...tk przestepczą, ale nie można nazwać
www.brywczynski.tk jej zorganizowaną."
GG:1528179 Marek A. Salwa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-05 16:39:38
Temat: Re: chyba śląskie ???>
> 4 części gotowanych ziemniaków (przeciśniętych przez praskę), 1 część
> mąki ziemniaczanej, woda, opcjonalnie jajko. Surowe ziemniaki to do
> pyz, cepelinów, itp.
>
Byly w nich surowe ziemniaki tarte i mowili na to kluski slaskie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-05 16:50:49
Temat: Re: chyba śląskie ???
"zbigniew" <z...@p...onet.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:av9n53$27t$1@news.onet.pl...
> >
> > 4 części gotowanych ziemniaków (przeciśniętych przez praskę), 1 część
> > mąki ziemniaczanej, woda, opcjonalnie jajko. Surowe ziemniaki to do
> > pyz, cepelinów, itp.
> >
> Byly w nich surowe ziemniaki tarte i mowili na to kluski slaskie
Witam!
Dla mnie slaskie, to wlasnie pol na pol , tzn. ugotowane i przecisniete
przez praske i tyle samo surowych tartych( ale ilosc juz po wycisnieciu
wody).Przy idealnej proporcji 1:1 nie trzeba maki kartoflanej, dodaje sie
ja, jezeli kluski posiadaja za malo skrobii i moglyby sie rozgotowac.Dzisiaj
mialam je na obiad.
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-05 23:49:47
Temat: Re: chyba ?l?skie ???I.P. wrote:
> Witam!
> Dla mnie slaskie, to wlasnie pol na pol , tzn. ugotowane i
> przecisniete przez praske i tyle samo surowych tartych( ale ilosc juz
> po wycisnieciu wody).Przy idealnej proporcji 1:1 nie trzeba maki
> kartoflanej, dodaje sie ja, jezeli kluski posiadaja za malo skrobii i
> moglyby sie rozgotowac.Dzisiaj mialam je na obiad.
Musiałbym zadzwonić do znajomych Ślązaków, ale mnie to zdecydowanie
nie pasuje. U mnie w domu panuje kulinarna tradycha wielkopolska i
mieszanie surowych i gotowanych ziemniaków to patent na idealne
pyzy. A śląskie (co ma potwierdzenie także w klasycznej już pozycji
Wery Sztabowej "Krupnioki i moczka" - Wydawnictwo Śląsk, Katowice
1985 - są robione z ziemniaków gotowanych i mąki kartoflanej. Podam
zatem proporcje z książki:
I sposób
1kg ziemniaków w łupinach, 2 żółtka, łyżka mąki pszennej, 10 dkg
ziemniaczanej, sól
II sposób
1 kg ziemniaków, 25 dkg mąki ziemniaczanej, 1 żółtko, sól
Natomiast z ziemniaków gotowanych i surowych na Śląsku robi
się kluski czarne. Proporocje:
4 ziemniaki w łupinie, 5 tartych surowych, 3 łyżki mąki pszennej.
--
Konrad J. Brywczyński "ZUS z pewnością jest instytucją
k...@b...tk przestepczą, ale nie można nazwać
www.brywczynski.tk jej zorganizowaną."
GG:1528179 Marek A. Salwa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-05 23:54:57
Temat: Re: chyba śląskie ???
zbigniew wrote:
> >
> > 4 części gotowanych ziemniaków (przeciśniętych przez praskę), 1 część
> > mąki ziemniaczanej, woda, opcjonalnie jajko. Surowe ziemniaki to do
> > pyz, cepelinów, itp.
> >
> Byly w nich surowe ziemniaki tarte i mowili na to kluski slaskie
Nie chce byc uszczypliwy ale Sosnowiec to nie Slask.
Do slaskich klusek nie uzywa sie surowych ziemniakow.
Konrad podal Ci dokladny przepis.
Mozesz wybrac z dodatkiem jajka (troche bardziej a'la dente)
albo bez dodawania jajek ( miekkie i tez pyszne ale latwo sie
rozgotowywuja).
pozdr
marek,glodny..
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-06 00:03:46
Temat: Re: chyba śląskie ???
"marek" <m...@m...net> schrieb im Newsbeitrag
news:3E18C5D0.8BDFC497@megsinet.net...
>
>
> zbigniew wrote:
>
> > >
> > > 4 części gotowanych ziemniaków (przeciśniętych przez praskę), 1 część
> > > mąki ziemniaczanej, woda, opcjonalnie jajko. Surowe ziemniaki to do
> > > pyz, cepelinów, itp.
> > >
> > Byly w nich surowe ziemniaki tarte i mowili na to kluski slaskie
>
> Nie chce byc uszczypliwy ale Sosnowiec to nie Slask.
> Do slaskich klusek nie uzywa sie surowych ziemniakow.
> Konrad podal Ci dokladny przepis.
> Mozesz wybrac z dodatkiem jajka (troche bardziej a'la dente)
> albo bez dodawania jajek ( miekkie i tez pyszne ale latwo sie
> rozgotowywuja).
>
> pozdr
> marek,glodny..
W tym wypadku nie chodzilo o nazwe, bo w roznych regionach uzywane sa inne
nazwy, bylo juz o tym na grupie.Zbigniew chcial znac przepis na kluski pol
na pol (na Slasku nazywalismy je polskie, a poza Slaskiem byly to
slaskie:-))i taki mu podalam, ale nie wiem przeczytal?
pozdrawiam
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-06 00:26:32
Temat: Re: chyba ?l?skie ???
"Konrad Brywczyński" <k...@b...tk> schrieb im Newsbeitrag
news:avajre.1bc.1@Konrad.Brywczynski...
> I.P. wrote:
> > Witam!
> > Dla mnie slaskie, to wlasnie pol na pol , tzn. ugotowane i
> > przecisniete przez praske i tyle samo surowych tartych( ale ilosc juz
> > po wycisnieciu wody).Przy idealnej proporcji 1:1 nie trzeba maki
> > kartoflanej, dodaje sie ja, jezeli kluski posiadaja za malo skrobii i
> > moglyby sie rozgotowac.Dzisiaj mialam je na obiad.
>
> Musiałbym zadzwonić do znajomych Ślązaków, ale mnie to zdecydowanie
> nie pasuje. U mnie w domu panuje kulinarna tradycha wielkopolska i
> mieszanie surowych i gotowanych ziemniaków to patent na idealne
> pyzy.
Nie musisz dzwonic, jestem ze Slaska i zgadzam sie, ze powyzszy przepis to
nie kluski slaskie( na Slasku nazywalismy je polskie, znam je tez jako
pyzy), ale Zbigniew chcial przepis na kluski pol na pol., a poniewaz byly
one kiedys b. popularne na Slasku...
pozdrawiam
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-06 09:01:51
Temat: Re: chyba śląskie ???> Niedawno bylem w Sosnowcu na weselu kuzynki i podali tkz. "kluski ślaskie
z
> dziurką" jeżeli ktos ma na nie wyrobowany sposob to bardzo prosze.
> Wiem ze to ziemniaki gotowane wymieszane z surowymi startymi ziemniakiami
i
> maka ziemniaczana, ale proporcje i jakie dotatki nie wiem.
>
> Prosze Was o przepis bardzo mi smakowaly
Problem polega na tym, że u nas nadal je się dwa rodzaje klusek:
1) śląskie (takie piekne i białe, moga byc z dziurką) - tylko z gotowanych
ziemniaków
2) tarte, siwe, ciemne ... nazwij je jak chcesz- w każdym razie właśnie te
robi się z ziemniaków gotowanych i tartych
A tego co widze przepisy zostały podane więc nic więcej nie dodam
pozdrawiam
Anka
P.S.
Co do Sosnowca to też juz sie ktoś wypowiedział ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-06 16:29:57
Temat: Re: chyba śląskie ???Kluski slaskie biale
1kg ziemniakow , maka ziemniaczana, sol. 1jajko
ugotowane ziemniaki przecisnac przez praske.
Przecisniete ziemniaki ulozyc w misce,powierzchnie wyrownac reka ,podzielic
na cztery czesci i jedna czesc wyjac. w miejsce wyjetych ziemniakow wsypac
tyle samo maki ziemniaczanej i szybko zanim wystygna dokladnie calosc wraz z
maka zagniesc na jednolita mase.
Kluski slaskie czarne
1.5 kg ziemniakow , sol
ziemniaki podzielic na dwie rowne czesci Jedna czesc ugotowac. Druga czesc
zetrzec na tarce. Surowe ziemniaki wlac do lnianego woreczka i bardzo mocno
odcisnac. Odcisnieta wode pozostawic na chwile w celu osadzenia sie na dnie
naczynia krochmalu, poczymwode zlac, a krochmal dodac do odcisnietych
ziemniakow.
Ziemniaki ugotowane przecisnac przez praske . Gorace jeszcze ziemniaki
polaczyc z ziemniakami surowymi i krochmalem dobrze wyrobic na jednolita
mase.
"Konrad Brywczyński" <k...@b...tk> wrote in message
news:av9o1h.258.1@Konrad.Brywczynski...
> zbigniew wrote:
> > Witam, wszystkiego dobrego w Nowym Roku
> > Niedawno bylem w Sosnowcu na weselu kuzynki i podali tkz. "kluski
> > ślaskie z dziurką" jeżeli ktos ma na nie wyrobowany sposob to bardzo
> > prosze. Wiem ze to ziemniaki gotowane wymieszane z surowymi startymi
> > ziemniakiami i maka ziemniaczana, ale proporcje i jakie dotatki nie
> > wiem.
>
> 4 części gotowanych ziemniaków (przeciśniętych przez praskę), 1 część
> mąki ziemniaczanej, woda, opcjonalnie jajko. Surowe ziemniaki to do
> pyz, cepelinów, itp.
>
> --
> Konrad J. Brywczyński "ZUS z pewnością jest instytucją
> k...@b...tk przestepczą, ale nie można nazwać
> www.brywczynski.tk jej zorganizowaną."
> GG:1528179 Marek A. Salwa
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |