| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-11-23 13:55:23
Temat: ciastka z sera bialego?czy zna ktos moze ciastka, ktore robi sie z sera bialego, maki, i w sumie
nie wiem czego jeszcze? Tyle szczegolow mam od osoby, ktora te ciastka
kiedys robila, teraz nie pamieta jak, a ponoc byly pyszne. Troche jak
francuskie ciasto, i przy pieczeniu tworzyly sie na powierzchni male bable.
(bomble)
Kojarzycie?
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-11-23 14:25:59
Temat: Re: ciastka z sera bialego?
Użytkownik asia <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9tlkjo$9cm$...@n...tpi.pl...
> czy zna ktos moze ciastka, ktore robi sie z sera bialego, maki, i w sumie
> nie wiem czego jeszcze? Tyle szczegolow mam od osoby, ktora te ciastka
> kiedys robila, teraz nie pamieta jak, a ponoc byly pyszne. Troche jak
> francuskie ciasto, i przy pieczeniu tworzyly sie na powierzchni male
bable.
> (bomble)
> Kojarzycie?
>
> Asia
>
Nie wiem jak z tymi bablami, bo dawno je robilam. Byly owszem, dosc dobre.
WERSJA SLODKA
-250g maki krupczatki
-250g zmielonego tlustego twarogu
-200g masla
-100g cukru
1 jajko
Jajko rozdzielic, dodac do pozostalych skladnikow , posiekac i gdy sa prawie
polaczone wyrabiac reka tak dlugo az ciasto zacznie odstawac od reki.
Odstawic do lodowki na 1,5 godz., potem walkowac bardzo cienko i wycinac
ciasteczka. Kazde ciasteczko posmarowac bialkiem i posypac grubym cukrem
(samo ciasto jest niezbyt slodkie). Piec w 250 st.C na papierze do pieczenia
na zloty kolor.
WERSJA SLONA
Skladniki te same minus cukier
-plaska lyzeczka soli
Wykonanie tak samo
Przed upieczeniem mozna poproszyc gruba sola, siekanymi orzechami,
migdalami, kminkiem itp.
Agata Solon, naturalna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-23 15:08:45
Temat: Re: ciastka z sera bialego?in article 9tlkjo$9cm$...@n...tpi.pl, asia at a...@p...onet.pl wrote
on 23-11-2001 14:55:
> czy zna ktos moze ciastka, ktore robi sie z sera bialego, maki, i w sumie
> nie wiem czego jeszcze? Tyle szczegolow mam od osoby, ktora te ciastka
> kiedys robila, teraz nie pamieta jak, a ponoc byly pyszne. Troche jak
> francuskie ciasto, i przy pieczeniu tworzyly sie na powierzchni male bable.
> (bomble)
> Kojarzycie?
>
> Asia
>
>
Sernik?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-23 15:09:46
Temat: Re: ciastka z sera bialego?
Agata Solon <a...@p...onet.pl> wrote in message
news:9tlmac$k2j$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik asia <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych
> napisał:9tlkjo$9cm$...@n...tpi.pl...
> > czy zna ktos moze ciastka, ktore robi sie z sera bialego, maki, i w
sumie
> > nie wiem czego jeszcze? Tyle szczegolow mam od osoby, ktora te ciastka
> > kiedys robila, teraz nie pamieta jak, a ponoc byly pyszne. Troche jak
> > francuskie ciasto, i przy pieczeniu tworzyly sie na powierzchni male
> bable.
> > (bomble)
> > Kojarzycie?
> >
> > Asia
> >
>
> Nie wiem jak z tymi bablami, bo dawno je robilam. Byly owszem, dosc dobre.
>
> WERSJA SLODKA
.
>
>
> (samo ciasto jest niezbyt slodkie). Piec w 250 st.C na papierze do
pieczenia
> na zloty kolor.
>
> WERSJA SLONA
Mam gdzies w domu przepis na takie ciasteczka tyle ze nie pieczone ale na
oleju smazone... Jedyna roznica ktora pamietam, to zdaje sie dodaje sie
proszek do pieczenia albo/i sode. Jesli ktos ma ochote moge poszukac...
M
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-23 15:58:44
Temat: Re: ciastka z sera bialego?Użytkownik Marek Lang <m...@h...com> w wiadomości
do grup dyskusyjnych napisał:
> Mam gdzies w domu przepis na takie ciasteczka tyle ze nie pieczone ale na
> oleju smazone... Jedyna roznica ktora pamietam, to zdaje sie dodaje sie
> proszek do pieczenia albo/i sode. Jesli ktos ma ochote moge poszukac...
Ja chce! :) Mialam kiedys zapisany w zeszycie przepis na takie paluszki
serowe smazone z sera bialego, maki, jajek... ale na wskutek ciaglego
uzywania (Krysia pewnie mnie rozumie ;-) proporcje mi sie rozmazaly
i nie wiem, ile czego trzeba... :) Tak wiec poprosze o ten przepis.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-23 16:01:52
Temat: Re: ciastka z sera bialego?
Lilla <l...@f...krasnik.pl> wrote in message
news:9tlrn7$eqp$1@news.lublin.pl...
> Użytkownik Marek Lang <m...@h...com> w wiadomości
> do grup dyskusyjnych napisał:
> > Mam gdzies w domu przepis na takie ciasteczka tyle ze nie pieczone ale
na
> > oleju smazone... Jedyna roznica ktora pamietam, to zdaje sie dodaje sie
> > proszek do pieczenia albo/i sode. Jesli ktos ma ochote moge poszukac...
>
> Ja chce! :) Mialam kiedys zapisany w zeszycie przepis na takie paluszki
> serowe smazone z sera bialego, maki, jajek... ale na wskutek ciaglego
> uzywania (Krysia pewnie mnie rozumie ;-) proporcje mi sie rozmazaly
> i nie wiem, ile czego trzeba... :) Tak wiec poprosze o ten przepis.
Zebym tylko nie zapomnial... Wysle w poniedzialek, chyba ze uda sie
wieczorem z domu.
M
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-23 19:50:17
Temat: Re: ciastka z sera bialego?
>Ja chce! :) Mialam kiedys zapisany w zeszycie przepis na takie paluszki
>serowe smazone z sera bialego, maki, jajek... ale na wskutek ciaglego
>uzywania (Krysia pewnie mnie rozumie ;-) proporcje mi sie rozmazaly
>i nie wiem, ile czego trzeba... :) Tak wiec poprosze o ten przepis.
>
>Pozdrawiam
>Lilla
rozumiem, rozumiem...jeszcze druk to sie da umazany przeczytac ,
ale dlugopis albo olowek na zatluszczonym papierze to kleska
zywiolowa.. pisalam dzis wczesniej przpeis dla mechci na krem. i
OSTATNIE zdanie wygladalo dla mnie bardzo dlugo taK:
"Gdy....., odstawic"...dlugo myslalam, co ten tlusty gzygzol
znaczy i na oko mi wyszlo "geste"...po drugiej stroni e kartki
tez jest przpeis moja reka pisany..w tym samym miejscu...moze
pisac tylko z jednej strony??
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-26 07:11:29
Temat: Re: ciastka z sera bialego?Uzytkownik Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
w wiadomosci do grup dyskusyjnych napisala:
> rozumiem, rozumiem...jeszcze druk to sie da umazany przeczytac ,
> ale dlugopis albo olowek na zatluszczonym papierze to kleska
> zywiolowa..
Wiedzialam, ze mnie zrozumiesz ;-)))
To _byl_ dlugopis i po kilku latach dotykania kartek w zeszycie
zatluszczonymi paluchami - zawsze trzeba cos sprawdzic w
trakcie przygotowywania ciasta - miejscami zupelnie sie rozmyl...
> "Gdy....., odstawic"...dlugo myslalam, co ten tlusty gzygzol
> znaczy i na oko mi wyszlo "geste"...po drugiej stroni e kartki
> tez jest przpeis moja reka pisany..w tym samym miejscu...moze
> pisac tylko z jednej strony??
Najlepiej chyba jednak drukowac przepisy, przy okazji zawsze mozna
miec wtedy kopie w komputerze.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-26 07:25:20
Temat: Re: ciastka z sera bialego?
>
>Najlepiej chyba jednak drukowac przepisy, przy okazji zawsze mozna
>miec wtedy kopie w komputerze.
>
>Pozdrawiam
>Lilla
no nie wiem..jak w komputerze to tylko w Outcooku, bo jak luzem -
to czarna dziura...poza tym mam bardzonapecznialy komputer,
zbliza sie do kranca swoich mozliwosci pamieciowych i
pojemnosciowych..jak pytalam o upgrade, to facet zaczal
chichotac...swinia jedna
Krysia, z komputerem w wieku przedemerytalnym
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-29 19:18:21
Temat: Re: ciastka z sera bialego?On Fri, 23 Nov 2001 17:01:52 +0100, "Marek Lang"
<m...@h...com> wrote:
>Lilla <l...@f...krasnik.pl> wrote in message
>news:9tlrn7$eqp$1@news.lublin.pl...
>> > Mam gdzies w domu przepis na takie ciasteczka tyle ze nie pieczone ale
>> >na
>> > oleju smazone... Jedyna roznica ktora pamietam, to zdaje sie dodaje sie
>> > proszek do pieczenia albo/i sode. Jesli ktos ma ochote moge poszukac...
>>
>> Ja chce! :) Mialam kiedys zapisany w zeszycie przepis na takie paluszki
>> serowe smazone z sera bialego, maki, jajek... ale na wskutek ciaglego
>> uzywania (Krysia pewnie mnie rozumie ;-) proporcje mi sie rozmazaly
>> i nie wiem, ile czego trzeba... :) Tak wiec poprosze o ten przepis.
no to ja blysne bo przepis jako jeden z niewielu znam na pamiec, bo
prosty. Prosty bo wszystkiego jest po jeden....
MALDRZYKI (przez L z poprzeczka)
1 szkl maki,
1 jajko
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 pudelko twarozku homogenizowanego (tego 250g ale jesli beda
i jest tylko 200g nie szkodzi, w smaku sie nie czuje zwlaszcza ze ja
robie podwojna porcje dla mojego "maldrzykojada"
Wszystko razem wymieszac w miseczce lub duzym kubasie i klasc lyzeczka
na goracy olej. Przewracac i wyjmowac upieczone szpikulcem drenianym
od szaszlykow, jeszcze wilgotne obtoczyc w cukrze pudrze i wlala!
Gotowe!
pozdrawiam hania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |