| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-09-03 08:35:48
Temat: ciasto dla alergikaWitam :)
Robię w sobotę imprezę rodzinną, na którą przybędzie brat z pociechami.
Właśnie się dowiedziałam, że jego dzieciaki nie moga spożywać pszenicy, ani
żadnych produktów mlecznych.
Jeśli ktoś dysponuje przepisem na ciasto lub inny deser (byle nie zbyt
czasochłonne i skomplikowane) to bardzo proszę o ratunek.
Chodzi mi po głowie jeszcze pomysł, zeby upiec murzynka, zastępując mąkę
pszenną żytnią. Myślę, że wyszłoby takie bardziej podobne do piernika.
Sądzicie, że to dobry pomysł?
--
pozdrawiam, misiczka
Dobrze widzi się tylko sercem.
Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu
(A. Saint-Exupery)
http://www.misiczka.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-09-03 08:50:37
Temat: Re: ciasto dla alergika> Chodzi mi po głowie jeszcze pomysł, zeby upiec murzynka, zastępując mąkę
> pszenną żytnią. Myślę, że wyszłoby takie bardziej podobne do piernika.
> Sądzicie, że to dobry pomysł?
Podaję przepis na piernik z jabłkami przepisu mojej Mamy. Wydaje mi się, że
tu mąkę przenną można z powodzeniem zastąpić żytnią. Dodatkowo piernik jest
bez jajek - ciasto "trzyma" masa jabłkowa.
Piernik z jabłek
1,5 szklanki gęstego przecieru jabłkowego
0,5 kostki masła
1 szklanka cukru
1 szklanka rodzynek
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
0,5 łyżeczki imbiru lub 0,25 gałki muszkatołowej
0,5łyżeczki soli
2 szklanki mąki
2 płaski łyżeczki sody oczyszczonej
0,5szklanki posiekanych orzechów włoskich
Przecier jabłkowy podgrzać aż będzie gorący, przelać do miski, dodać masło,
cukier i rodzynki, zamieszać , odstawić do wystudzenia. Mąkę przesiać z solą
i sodą oczyszczoną, wsypać z korzeniami do zimnego przecieru, dokładnie
wymieszać, dodać orzechy, połączyć z ciastem. Małą tortownicę wysmarować
masłem, obsypać bułką tartą. Wlać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika
(190 st. C), piec przez godzinę. Po wyjęciu zostawić piernik w tortownicy
przez 5 min, wyłożyć na talerz, posmarować ciepłe ciasto lukrem.
Lukier
1 szklanka cukru pudru, 2 łyżki gorącego mleka, 1,5 łyżki stopionego masła,
2-3 krople aromatu waniliowego. Składniki starannie wymieszać, posmarować
ciepłe ciasto.
Tak z innej beczki, polecam ciasteczka z kleiku ryżowego:
"Ciasteczka z kleiku ryzowego
1 torebka kleiku ryzowego
1 kostka masla
1/2 szklanki cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
3 jajka
dzem (niekoniecznie) - pasują tu baaardzo powidła śliwkowe :)
Z powyzszych produktow zagniesc ciasto, formowac kuleczki. Mozna zrobic
wglebienie, w ktory wkladamy dzem. Piec ok. 15 min. w 180 st.C."
Wiele razy je robilam i sa pyszne (tylko w moim starym przepisie chyba nie
bylo proszku do pieczenia i ksztaltowalam zupelnie plaskie ciasteczka a na
wierzch klek dzemu).
Pozdrawiam.
Basiek."
--
KingAM
"Nic nie dzieje się bez nas.
Nawet sny śnią się z naszym udzialem"
*danuta*stenka*odwiedź*mnie*we*śnie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-03 09:03:14
Temat: Re: ciasto dla alergikaUżytkownik "Kinga 'Słowotok' Macyszyn"
<k...@b...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:ch9b39$jto$1@inews.gazeta.pl...
> > Chodzi mi po głowie jeszcze pomysł, zeby upiec murzynka,
zastępując mąkę
>
> 0,5 kostki masła
>
W kwestii formalnej, misiczka pisała o alergii na mleczne, masło
też się najczęściej pod to łapie, proponuję (jeśli to możliwe)
zastąpić tłuszczem roślinnym.
--
Pozdrawiam
Ivan
Jeśli chcesz pisać na priv, wywal "conieco" z adresu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-03 09:03:42
Temat: Re: ciasto dla alergika
Użytkownik "Kinga 'Słowotok' Macyszyn" <k...@b...gazeta.pl>
napisał w wiadomości news:ch9b39$jto$1@inews.gazeta.pl...
> > Chodzi mi po głowie jeszcze pomysł, zeby upiec murzynka, zastępując mąkę
> > pszenną żytnią. Myślę, że wyszłoby takie bardziej podobne do piernika.
> > Sądzicie, że to dobry pomysł?
Odpada niestety, ze względu na masło. Chyba, że dałoby się je zastapić
olejem w przypadku tego jabłkowego?
--
pozdrawiam, misiczka
Tylko zamknąwszy za sobą drzwi można otworzyć okno w przyszłość
http://www.misiczka.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-03 09:06:55
Temat: Re: ciasto dla alergikaUżytkownik "misiczka" <s...@m...com>
napisał w wiadomości news:ch9acu$6a$1@news.onet.pl...
> Właśnie się dowiedziałam, że jego dzieciaki nie moga spożywać
pszenicy, ani
> żadnych produktów mlecznych.
> Jeśli ktoś dysponuje przepisem na ciasto lub inny deser (byle
nie zbyt
> czasochłonne i skomplikowane) to bardzo proszę o ratunek.
>
Dla naszych bajtli, z podobnymi problemami, babcia kupowała
biszkopt bezglutenowy (w torebce do upieczenia) i przekładała go
kremem robionym na bazie masła roślinnego i/lub
dżemem/konfiturami.
Przepis na biszkopt jest na opakowaniu.
--
Pozdrawiam
Ivan
Jeśli chcesz pisać na priv, wywal "conieco" z adresu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-03 09:34:39
Temat: Re: ciasto dla alergika
misiczka wrote:
> Witam :)
>
> Robię w sobotę imprezę rodzinną, na którą przybędzie brat z pociechami.
> Właśnie się dowiedziałam, że jego dzieciaki nie moga spożywać pszenicy, ani
> żadnych produktów mlecznych.
> Jeśli ktoś dysponuje przepisem na ciasto lub inny deser (byle nie zbyt
> czasochłonne i skomplikowane) to bardzo proszę o ratunek.
>
A orzechy moze jesc? Bo jesli tak, to proponuje ciasto do pysznego
orzechowego tortu (piecze sie 3 blaty, no ale mozna ilosc zmieniac, albo
w ogole upiec jedno ciasto). Na 1 blat: ubic 3 bialka na sztywno,
dodac 12 dag cukru, ubic dobrze, dodac 12 dag zmielonych wloskich
orzechow, wymieszac. Piec 30-40 min.
Ja taki tort przekladam masa budyniowa, ale mozna nie dawac masy, albo
przelozyc powidlami, albo ugotowac "budyn" z maki ziemniaczanej na
owocowym soku i zmiksowac z margaryna (no bo maslo odpada), tyle ze nie
wiem, czy akurat do tego ciasta pasuje.
Pozdrawiam
Maria
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-03 12:35:29
Temat: Re: ciasto dla alergikapyszne, szybkie i ekonomiczne ciasto z jablkami
2 szkl maki ( z powodzeniem moze byc razowa)
1- 1,5 szkl cukru
2 szkl kaszy mannej
BEZ jajek!!!!
jablka- mysle ze okolo kg( tak zeby na okraglej blaszce po starciu na lezki
tworzyly2- 3 cm warstwe)
wiorki masla (lub margaryny) do oblozenia
1.mieszamy suche skladniki, ja dodaje do nich cynamon, bo uwielbiam
2.polowe wysypujemy na wysmarowana tluszczem lub wylozona pergamine
tortownice
3. nakladamy starte jablka
4 wysypujemy druga polowe suchych skladnikow
5. obkladamy cala powierzchnie wiorkami masla (margaryny) . Najlepiej
wrzucic na 10 minut kostke masla, margaryny do zamrazrki, a potem strugac
strugczka do ziemniakow
Piecze sie ok 30-40 min na 200-220 stopniach. Potem zostawic w nagrznym
piekrniku, zeby calosc dobzre przeszla sokiem z jablek
pzdr
Ktoska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-03 12:50:34
Temat: Re: ciasto dla alergika
ktosia wrote:
> pyszne, szybkie i ekonomiczne ciasto z jablkami
>
> 2 szkl maki ( z powodzeniem moze byc razowa)
> 1- 1,5 szkl cukru
> 2 szkl kaszy mannej
> BEZ jajek!!!!
> jablka- mysle ze okolo kg( tak zeby na okraglej blaszce po starciu na lezki
> tworzyly2- 3 cm warstwe)
> wiorki masla (lub margaryny) do oblozenia
Ale Misiczka napisala, ze dziecko nie moze jesc pszenicy, a maka nawet
gdy razowa nie przestaje byc pszenna, chyba ze jest zytnia, ale o tym
nie piszesz jaka ma byc. Natomiast z tego co wiem, kasza manna jest
robiona z pszenicy, tak wiec chyba zupelnie sie to ciasto nie nadaje w
tym przypadku. Akurat o jajkach Misiczka nie pisala, ze dziecko nie moze
jesc.
A tak w ogole to znam to ciasto i bardzo lubie i szkoda, ze nie wszyscy
moga go jesc.
Mam nadzieje, ze nie wypadl ten list za bardzo czepialsko
Serdecznie pozdrawiam
Maria
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-03 14:29:28
Temat: Re: ciasto dla alergika
Użytkownik "ktosia" <k...@o...pl> napisał w wiadomości
news:ch9ofq$7bg$1@atlantis.news.tpi.pl...
> pyszne, szybkie i ekonomiczne ciasto z jablkami
Dzięki za przepis. Tak jak pisała Maria - kasza manna jest z pszenicy.
Też myślałam o tym cieście własnie i wymyśliłam, żeby zamiast kaszy mannej
dać kleik ryżowy, a zamiast masła olej. A część jabłek zastąpię gruszkami.
Myślicie, że wyjdzie?
Oprócz tego zrobię sałatkę owocową.
--
pozdrawiam, misiczka
"Kobieta lubi małomównych mężczyzn,
bo jest przekonana, że jej słuchają"
Sacha Guitry
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=618
499
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-03 19:04:09
Temat: Re: ciasto dla alergika
Uzytkownik "Maria" <m...@g...com> napisal w wiadomosci
news:ch9ps3$fpc$1@srv.cyf-kr.edu.pl...
>
> Ale Misiczka napisala, ze dziecko nie moze jesc pszenicy, a maka nawet
> gdy razowa nie przestaje byc pszenna, chyba ze jest zytnia, ale o tym
> nie piszesz jaka ma byc. Natomiast z tego co wiem, kasza manna jest
> robiona z pszenicy, tak wiec chyba zupelnie sie to ciasto nie nadaje w
> tym przypadku. Akurat o jajkach Misiczka nie pisala, ze dziecko nie moze
> jesc.
> A tak w ogole to znam to ciasto i bardzo lubie i szkoda, ze nie wszyscy
> moga go jesc.
>
> Mam nadzieje, ze nie wypadl ten list za bardzo czepialsko
> Serdecznie pozdrawiam
> Maria
Twoj mail wcale nie byl czepialski
To ja jestem malo uwaznym czytelnikiem
za co przepraszam
Pochodzenie kaszy mannej bylo dla mnie dotychczas biblijne:)
DZikuje za info:)
Moze przepis przyda sie komus innemu- jest naprawde rewelacyjny
pzdr
Ktoska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |