Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ciasto drozdzowe

Grupy

Szukaj w grupach

 

ciasto drozdzowe

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-05-17 15:43:30

Temat: ciasto drozdzowe
Od: "Monika Biermann" <m...@g...de> szukaj wiadomości tego autora

Co robie zle? Otoz ciasto drozdzowe na wierzchu jest wspaniale a spod dosc
mocno przypieczony. Samo ciasto jest bardzo dobre (tym razem z rabarbarem)
tylko ta twarda zelowka mi przeszkadza. Moze nie powinnam wkladac blachy na
srodkowa wysokosc tylko na sam dol? Moze zla blacha - ale juz kilka
wyprobowalam. Moze za goraco (200°), moze za dlugo pieklam (45 min)?
Macie jak recepte na "odzelowanie"?

Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-05-17 17:05:07

Temat: Re: ciasto drozdzowe
Od: Nessie <n...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

Monika Biermann wrote:
> Moze za goraco (200°), moze za dlugo pieklam (45 min)?
> Macie jak recepte na "odzelowanie"?

Nie jestem ekspertem, ale 200 stopni to chyba za wysoka temperatura dla
ciasta drożdżowego. Ja swoje piekę w temp. 150-180 stopni. Zresztą
piaskowe także. W 200 stopniach piekę tylko mięsa.

Niektóre i tak mi się na spodzie przypalają :) Można temu zaradzić,
stawiając pod foremką taką kratkę-podstawkę na malutkich metalowych
nóżkach (takie coś, na czym stawia się gorący garnek, żeby nie zniszczyć
blatu).

Ja też robiłam z rabarbarem, ale nazwyklejszą babkę ucieraną (taką co to
5 minut zajmuje wykonanie) i też było pyszne! Chyba kupię jeszcze
rabarbaru...

Nessie

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-05-17 20:33:22

Temat: Re: ciasto drozdzowe
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora



Monika Biermann wrote:

> Co robie zle? Otoz ciasto drozdzowe na wierzchu jest wspaniale a spod dosc
> mocno przypieczony.

Ciasto za nisko w piecu, piec za goracy

> Samo ciasto jest bardzo dobre (tym razem z rabarbarem)
> tylko ta twarda zelowka mi przeszkadza. Moze nie powinnam wkladac blachy na
> srodkowa wysokosc tylko na sam dol? Moze zla blacha - ale juz kilka
> wyprobowalam. Moze za goraco (200°), moze za dlugo pieklam (45 min)?
> Macie jak recepte na "odzelowanie"?

Jesli masz dwie blachy tego samego rozmiaru, wstaw jedna w druga - da Ci to
"podwojne" dno.
Temperatura pieczenia ciasta drozdzowego slodkiego powinna byc 180°C,
natomiast chleby, pizze, focaccia, i inne "chlebowe" drozdzowe w jak
najgoretszej temperaturze - ja pieke w 250°C.
MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-05-18 10:15:27

Temat: Re: ciasto drozdzowe
Od: "-=Elwood=-" <e...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Tmperatura tak jak mówili poprzednicy, nie większa niż 180stopni, ciasto
ułuż na wyższej półce. Wkładaj zawsze do gorącego piekarnika, a kiedy
porośnie i widzisz że już jest lekko podpieczone (ale lekko) możesz
zmniejszyć temperature o 10-15 stopni.
Pozdrawiam

--
____________________________________________
Our Knowledge Is Our Power
-=Elwood=-


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-05-18 10:34:25

Temat: Re: ciasto drozdzowe
Od: "Grzegorz" <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Co robie zle? Otoz ciasto drozdzowe na wierzchu jest wspaniale a spod dosc
> mocno przypieczony. Samo ciasto jest bardzo dobre (tym razem z rabarbarem)
> tylko ta twarda zelowka mi przeszkadza. Moze nie powinnam wkladac blachy na
> srodkowa wysokosc tylko na sam dol? Moze zla blacha - ale juz kilka
> wyprobowalam. Moze za goraco (200°), moze za dlugo pieklam (45 min)?
> Macie jak recepte na "odzelowanie"?

Proponuję wstawić ciasto na wyższą półkę w piekarniku, a na niższej półce
postawić blaszkę z wodą, no i oczywiście mneijsza temperatura (180 stopni)

--
Grzegorz
http://www.mydlandia.pl - szukasz pomysłu na prezent na Dzień Matki?

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-05-18 13:07:47

Temat: Re: ciasto drozdzowe
Od: "Monika Biermann" <m...@g...de> szukaj wiadomości tego autora

Dzieki wszystkim za wskazowki, zrobie przy nast. razie nizsza temp. bo to
chyba w tym problem.

Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

młoda kapusta
ryba :/
lasagne bezmiesne
Racuchy lyzka kladzione
KUCHNIA ORIETALNA

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »