Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ciasto na pizze

Grupy

Szukaj w grupach

 

ciasto na pizze

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-05-27 20:51:45

Temat: ciasto na pizze
Od: "virualna" <v...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

zna ktos moze jakis przepis na dobre ciasto na pizze ?




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-05-27 22:05:26

Temat: Re: ciasto na pizze
Od: Konrad Brywczyński <b...@w...pdi.net> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "virualna" <v...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9erpe8$5d0$1@news.tpi.pl...
> zna ktos moze jakis przepis na dobre ciasto na pizze ?

Władysławie, błagam, napisz o powietrzu Napolu, bo mnie
się nóz w kieszeni otworzył i idę spodnie zacerować. :-)

--
K o n r a d J . B r y w c z y ń s k i
private velvet animal empty t. v.
they're fishing in the kitchen
but they haven't caught to me

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-05-28 06:07:00

Temat: Re: ciasto na pizze
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

virualna <v...@p...onet.pl> wrote:

> zna ktos moze jakis przepis na dobre ciasto na pizze ?

Ciasto na pizze, to najlatwiejsza rzecz pod sloncem. Kazda gospodyni
wloska wie, ze sie bierze po prostu ciasto chlebowe. (To tak na uzytek
zwolennikow latwych potraw).

A jezeli nie umiemy zrobic wloskiego ciasta chleboweg moze tez byc tak:

Pizza di patate: (potrawa z rejonu Apulii)

1 kg sypkich ziemniakow
80 g czarnych oliwek bez pestek
35 g kaparow
1 cebula
4 dojrzale pomidory
7 lyzek oliwy
2 filety z sardeli,
sol

Pomidory obrac, wybrac nasiona i pokroic. Ziemniaki ugotowac i
natychmiast przetrzec. Cebule pokroic naplasterki i udusic w 2 lyzkach
oliwy i 3 wody. Dolozyc pomidory i dusic przez kwadrans.
Polowa ziemniakow wylozyc natluszczone oliwa dno naczynia do zapiekania.
Na to sos pomidorowy, pokrojone oliwki, oplukane kapary i pokrojone
filety z sardeli. Przykryc wszystko reszta ciasta ziemniaczanego,
posmarowac oliwa i piec pol godziny w temp. 200 stopni.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-05-28 20:41:47

Temat: Re: ciasto na pizze
Od: "virualna" <v...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

wiesz nie kazdy jest tak genialny jak ty i zna przepis na wszystko
ja sie dopiero ucze i moze zadaje glupie pytania nio ale wydaje mi sie ze
kazdy jak sie uczy zadaje dziecinnie proste pytania

pozdrawiam
v

Konrad Brywczyński napisał(a) w wiadomości:
<9...@K...Brywczynski>...
>Użytkownik "virualna" <v...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9erpe8$5d0$1@news.tpi.pl...
>> zna ktos moze jakis przepis na dobre ciasto na pizze ?
>
>Władysławie, błagam, napisz o powietrzu Napolu, bo mnie
>się nóz w kieszeni otworzył i idę spodnie zacerować. :-)
>
>--
>K o n r a d J . B r y w c z y ń s k i
>private velvet animal empty t. v.
>they're fishing in the kitchen
>but they haven't caught to me


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-05-28 21:19:03

Temat: Re: ciasto na pizze
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik virualna <v...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dykusyjny
ch napisał:9eud7e$b9c$...@n...tpi.pl...s

zerknij sobie tutaj...
> http://gotowanietosztuka.republika.pl/pizza.html

Jola L-L





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-05-29 06:21:08

Temat: Re: ciasto na pizze
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

virualna <v...@p...onet.pl> wrote:

> wiesz nie kazdy jest tak genialny jak ty i zna przepis na wszystko
> ja sie dopiero ucze i moze zadaje glupie pytania nio ale wydaje mi sie ze
> kazdy jak sie uczy zadaje dziecinnie proste pytania

Nie chodzi o to, ze pytanie jest proste, lecz o to, ze zadawane jest tu
przynjmniej dwa razy w tygodniu i stsrzy wyjadacze nie maj juz sily na
nie odpowiadac. Przyjete jest, na wszelkich listach i grupach
dyskusyjnych, ze zanim sie zada pytanie, to sie sprawdza, czy ktos
ostatnio nie pytal o to samo i czy gdzeis nie udzielono juz na nie
odpowiedzi.

Jak rozumiem problem z ciastem na pizze nie polega na tym, ze pytajacy
nie maja przepisu, lecz raczej, ze jakis przepis maja, a ciasto nie
wychodzi takie jakie by chcieli. Trudno jednak im cos poradzic, skoro
nie wie sie, jakie jest ich wyobrazenie o dobrym ciescie. Jeden bedzie
chcial miec pizze jak najbardziej zblizona do wloskiego oryginalu, kto
inny bedzie wolal bardziej wyrosnieta, puchata, bo taki, jak zauwazylem
jest gust wielu Polakow, dla jeszcze innego wzorem bedzie "pan pizza" z
Pizza Hut. Jak wiec podac komus dobry przepis, skoro nie wie jakie sa
jego oczekiwania.

Przepis zreszta niewiele tu da. Bowiem przepis na klasyczna pizze jest
prosty -- ciasto robi sie z maki, wody drozdzy, z dodatkiem oliwy i
soli. Przepis ten mozna znalezc doslownie wszedzie i mysle, ze kazdy z
pytajacych go probowal, tyle, ze rezulatat go nie zadowolil, wiec uznal,
ze przepis zly, i postanowil u nas poszukac lepszego. Jednak jezeli
nawet otrzyma tu kolejny przepis, rozniacy sie od innych nieco innymi
proporcjami skladnikow, lub np. dodatkiem jajek czy mleka, to wcale nie
znaczy, ze rezulat go usatysfakcjonuje.
Kazda wloska gospodyni pewnie potrafi zrobic pizze nie zagladajac do
zadnych przepisow, na wyczucie. Robi ja bowiem od lat, tak jak
podpatrzyla u swojej mamy. Nie ma tez innej rady w sprawie dobrego
ciasta na pizze -- nalezy cwiczyc tak dlugo, az opanuje sie jego
przygotowanie. Wiele zalezy od produktow wyjsciowych -- zwlaszcza maki,
ktora w krajach poludniowych jest zwykle bogatsza w gluten niz nasza.
Tak czy inaczej -- trzeba znalezc odpowiadajaca nam make. Wazny jest tez
piec -- ktos tu kiedy podal interesujaca rade, by do piekarnika wlouyc
cegly, co pozwoli zblizyc warunki w nim do tych, jakie panuja w piecu
chlebowym. Dalej -- w zaleznosci od tego jakimi produktami dysponujemy,
ustalamy sposob i czas wyrabiania ciasta, jego czas pieczenia itd.
Jeszcze jedno -- mam wrtazenie, ze w Polsce czesto robi sie pizze zbyt
bogate w dodatki, przeciazone tym, co na wierzchu. To takze ma wplyw na
jakosc ciasta.
W kazdym razie trzeba probowac, az sie nauczymy robic taka pizze jaka
nam odpowiada. Kolejyn przepis tu niewiele pomoze.

A moja rada -- machnac reka na pizze w domu. Zrobic bigos albo pojechac
do Wloch.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-05-30 12:54:21

Temat: Re: ciasto na pizze
Od: "Misiek" <d...@p...com> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los napisał(a) w wiadomości:
<1eu5p8j.sunutl18apkpmN%wlos@tele.com.pl>...
>virualna <v...@p...onet.pl> wrote:

>Przepis zreszta niewiele tu da. Bowiem przepis na klasyczna pizze jest
>prosty -- ciasto robi sie z maki, wody drozdzy, z dodatkiem oliwy i
>soli.

Dobrze jest potrzymać ciasto 5-8 godzin w lodówce przed pieczeniem.

>A moja rada -- machnac reka na pizze w domu. Zrobic bigos albo pojechac
>do Wloch.
>

Żadna pizza nie jest lepsza od DOBRZE ZROBIONEJ - domowej !!!
(no i troszkę taniej wychodzi)

Pozdrowienia
Michał




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

jak parzyc zielona herbate?
Salsa/co mi tam, naraze sie :)
pomidorowa
OFF Topic (ło Jezuu, znowu)
marchewka kandyzowana

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »