« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-05-18 08:08:06
Temat: ciasto na pizzę?Witam
Potrzebuję przepis na ciasto pod pizzę - sprawdzony przepis.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-05-18 13:34:24
Temat: Re: ciasto na pizzę?Madzia <m...@w...pl> napisał(a):
> Witam
> Potrzebuję przepis na ciasto pod pizzę - sprawdzony przepis.
500 gram mąki tortowej przesiać kilka razy, zrobić w środku dziurę, wlać 200
ml mleka, 40 gram pokruszonych drożdży, odstawić na 30 min.
Potem dodać łyzkę cukru, łyzkę przyprawy do kuchni włoskiej kamis, dodać 3
łyżki oliwy z oliwek i ładenie wszystko wymieszać. Uformować kulę, wyciąć w
środku krzyż, posypać mąką i odstawić na kolejne 30 min. Gotowe.
wk
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-05-18 15:06:14
Temat: Re: ciasto na pizzę?wk napisał(a):
> 500 gram mąki tortowej przesiać kilka razy, zrobić w środku dziurę, wlać 200
> ml mleka, 40 gram pokruszonych drożdży, odstawić na 30 min.
> Potem dodać łyzkę cukru, łyzkę przyprawy do kuchni włoskiej kamis, dodać 3
> łyżki oliwy z oliwek i ładenie wszystko wymieszać. Uformować kulę, wyciąć w
> środku krzyż, posypać mąką i odstawić na kolejne 30 min. Gotowe.
Przyprawe wmieszac do ciasta? A po ch... znaczy po co?
th
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-05-18 15:15:07
Temat: Re: ciasto na pizzę?Ewa (siostra Ani) N. napisał(a):
> Ciasto bardziej aromatyczne, ja uzywam rozmarynu i tymianku, albo ziol
> prowansalskich.
Tyle, ze aromatyczne ma byc to, co na ciescie, a samo ciasto to imho im
prostsze, tym lepsze.
th
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-05-18 15:22:08
Temat: Re: ciasto na pizzę?
Le mercredi 18 mai 2005 ŕ 17:06:14, dans <d6flkm$582$1@opal.icpnet.pl> vous écriviez
:
> Przyprawe wmieszac do ciasta? A po ch... znaczy po co?
Ciasto bardziej aromatyczne, ja uzywam rozmarynu i tymianku, albo ziol
prowansalskich.
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-05-18 16:06:42
Temat: Re: ciasto na pizzę?
Użytkownik "Theli" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:d6fm59$6go$1@opal.icpnet.pl...
> Tyle, ze aromatyczne ma byc to, co na ciescie, a samo ciasto to imho im
> prostsze, tym lepsze.
Ja mam nowy patent na pieczenie - smaruję blaszkę i ciasto oliwą z
wyciśniętym czosnkiem - ciasto jest wtedy chrupiące, ale pulchne, naprawdę
super.
Poza tym oczywiście włączenie funkcji grill w ostatnich minutach pieczenia
daje bardzo dobry efekt przypieczenia sera.
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-05-18 16:48:09
Temat: Re: ciasto na pizzę?
Le mercredi 18 mai 2005 ŕ 17:15:07, dans <d6fm59$6go$1@opal.icpnet.pl> vous écriviez
:
>> Ciasto bardziej aromatyczne, ja uzywam rozmarynu i tymianku, albo ziol
>> prowansalskich.
> Tyle, ze aromatyczne ma byc to, co na ciescie,
Nie ma tak w kuchni ze cos "ma byc" :)
> a samo ciasto to imho im
> prostsze, tym lepsze.
Akurat ziola wlasnie do ciasta dodaje, bo to co jest na ciescie jest
ostre ze sie by ziol nie poczulo.
U mnie to co "na ciscie" jest ostre. A nie pachnace.
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-05-19 07:46:02
Temat: Re: ciasto na pizzę?Ewa (siostra Ani) N. wrote:
>> a samo ciasto to imho im
>>prostsze, tym lepsze.
>
>
> Akurat ziola wlasnie do ciasta dodaje, bo to co jest na ciescie jest
> ostre ze sie by ziol nie poczulo.
>
> U mnie to co "na ciscie" jest ostre. A nie pachnace.
no i na dodatek "kancik" smakuje wtedy dużo lepiej ;-)
Też dodaję zioła prowansalskie lub bazylię i tymianek do ciasta.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-05-19 08:22:56
Temat: Re: ciasto na pizzę?Madzia napisał(a) dnia Wed, 18 May 2005 10:08:06 +0200 na grupie pl.rec.kuchnia:
> Witam
> Potrzebuję przepis na ciasto pod pizzę - sprawdzony przepis.
Przepis sprawdzony wielokrotnie. Nawet przez Teściową:)
Składniki: 1 szklanka letniej wody, 2 łyżeczki cukru, pół kostki
drożdży, 3 szklanki mąki, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka masła, 3 łyżki
oleju.
W szklance letniej wody rozpuść jedną łyżeczkę cukru i drożdże. dobrze
wymieszaj i odstaw na 15 - 20 minut. Do miski wsyp 2,5 szklanki mąki,
łyżeczkę soli, łyżeczkę cukru, dodaj łyżkę masła i 3 łyżki oleju i wyrób
ciasto - możesz za pomocą miksera, możesz i ręcznie. Jak już pomieszasz
wszystkie składniki, dodaj zawartość szklanki z zaczynem i wymieszaj
ponownie i dokładnie. Wyrobione ciasto przykryj sciereczką i odstaw w
ciepłe miejsce bez przeciągów na pół godzinki. Wstaw piekarnik na
temperaturę 180 stopni i na dolne i górne grzanie. po pół godzinie wysyp
na blat pozostałą pół szkalnki mąki, weź ciasto (będzie się lepić) i
korzystając z podsypanej mąki uformuj nieklejącą się kulę. Następnie tę
kulke staraj się jak najbardziej rękami rozpłaszczyć nadając jej
pożądany kształt i grubość (u mnie ciacho starcza na okrągły blat do
pizzy o średnicy 40-50 cm, dość cienki taki ok. 1 cm). Przygotuj sobie
forme do pieczenia - posmaruj dno masłem i obsyp mąką (nadmiar mąki
wytrząśnij). Ciasto staraj się uformować na kształt formy. jak już
uformujesz wstawiasz do piekarnika nagrzanego na 15 -20 minut. po
wyjęciu z piekarnika posmaruj ciasto z wierzchu olejem (z czosnkiem
lub/i przyprawami), następnie ketchupem lub przecierem pomidorowym z
przyprawami, posyp delikatnie serem (nie za grubo), ułóż składniki jakie
chcesz i wstaw do piekarnika na 10-15 minut (jak się zarumienią
składniki), po czym wyciągnij znowu pizze i posyp ją serem ostatecznie -
grubo i wstaw na czas potzrebny do roztopienia sera. koniec.
Pozdrawiam,
Korniejewowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-05-19 08:34:23
Temat: Re: ciasto na pizzę?>
> Le mercredi 18 mai 2005 ŕ 17:06:14, dans <d6flkm$582$1@opal.icpnet.pl> vous
écriviez :
>
>
> > Przyprawe wmieszac do ciasta? A po ch... znaczy po co?
>
> Ciasto bardziej aromatyczne, ja uzywam rozmarynu i tymianku, albo ziol
> prowansalskich.
>
I jeszcze koniecznie trochę startej gałki muszkatałowej: jest aromatyczna i
jednocześnie łagodna.
stokrotka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |