Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia co z gruszek?

Grupy

Szukaj w grupach

 

co z gruszek?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-08-07 14:13:31

Temat: co z gruszek?
Od: "Marcin Muszyński" <m...@a...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Proszę o jakieś przepisy na przetwory z gruszek. Dostałam ich dość dużo i
nie wiem co z nimi zrobić.
Dziękuję.
EMila


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-08-08 07:59:16

Temat: Re: co z gruszek?
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Marcin Muszyński" <m...@a...waw.pl> napisał:
> Proszę o jakieś przepisy na przetwory z gruszek. Dostałam ich dość dużo i
> nie wiem co z nimi zrobić.

Zerknij na http://kuchnia-moja.w.interia.pl/strony/12%20Przetwo
ry.htm
Znajdziesz tam przepisy na gruszki w occie i żurawiny z gruszkami do mięsa.

Gruszki w occie

gruszki
marynata (proporcje na 1,5 litra) :
woda - 1l
cukier - 3 szkl.
ocet - 1 - 1,5 szkl.
przyprawy - cynamon (1-2 lasek lub kopiata łyżeczka),
goździki (kopiata łyżeczka), gorczyca (łyżeczka), sól (szczypta).

Gruszki obrać (ogonki można zostawić), duże pokroić na ćwiartki, małe
na połówki, wyciąć gniazda nasienne.
Obrane wkładać do miski z wodą i octem (ok 1/3 szkl. na 1l wody), żeby
nie ściemniały.
Przygotować marynatę: zagotować wodę z cukrem i gdy cukier będzie już
prawie rozpuszczony dodać ocet, goździki, cynamon, gorczycę poczekać
aż marynata się zagotuje.
Gruszki wyjąć z wody i rozłożyć do słoików litrowych lub większych,
zalać gorącą marynatą i wekować (ok.45 min).

Możesz też zrobić dżem z jarzębiny, jabłek i gruszek:

1 kg owoców jarzębiny, 1 kg jabłek kwaśnych (np. antonówek),
1 kg gruszek, 1 kg cukru, 1/2 I wody, kawałek cynamonu, kilka goździków.

Oczyszczoną i opłukaną jarzębinę wrzucić na wrzącą wodę, zagotować,
odstawić z ognia na 15-20 minut, odcedzić. Jabłka i gruszki opłukać, obrać,
usunąć gniazda nasienne, pokroić.
Z wody i cukru zagotować syrop dodając cynamon i goździki.
Wrzucić jarzębinę, jabłka i gruszki, zagotować, a następnie na wolnym ogniu
smażyć do przezroczystości. Gorącym dżemem napełnić słoiki (uprzednio
wygotowane razem z przykrywkami) po brzeg, zamknąć (zakręcić) na gorąco.

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

salatka z soczewicy
szarlotka
watrobka inaczej?
Aronia
Kto zna satesaus firmy WYKO

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »