« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-08-07 14:13:31
Temat: co z gruszek?Proszę o jakieś przepisy na przetwory z gruszek. Dostałam ich dość dużo i
nie wiem co z nimi zrobić.
Dziękuję.
EMila
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-08-08 07:59:16
Temat: Re: co z gruszek?Użytkownik "Marcin Muszyński" <m...@a...waw.pl> napisał:
> Proszę o jakieś przepisy na przetwory z gruszek. Dostałam ich dość dużo i
> nie wiem co z nimi zrobić.
Zerknij na http://kuchnia-moja.w.interia.pl/strony/12%20Przetwo
ry.htm
Znajdziesz tam przepisy na gruszki w occie i żurawiny z gruszkami do mięsa.
Gruszki w occie
gruszki
marynata (proporcje na 1,5 litra) :
woda - 1l
cukier - 3 szkl.
ocet - 1 - 1,5 szkl.
przyprawy - cynamon (1-2 lasek lub kopiata łyżeczka),
goździki (kopiata łyżeczka), gorczyca (łyżeczka), sól (szczypta).
Gruszki obrać (ogonki można zostawić), duże pokroić na ćwiartki, małe
na połówki, wyciąć gniazda nasienne.
Obrane wkładać do miski z wodą i octem (ok 1/3 szkl. na 1l wody), żeby
nie ściemniały.
Przygotować marynatę: zagotować wodę z cukrem i gdy cukier będzie już
prawie rozpuszczony dodać ocet, goździki, cynamon, gorczycę poczekać
aż marynata się zagotuje.
Gruszki wyjąć z wody i rozłożyć do słoików litrowych lub większych,
zalać gorącą marynatą i wekować (ok.45 min).
Możesz też zrobić dżem z jarzębiny, jabłek i gruszek:
1 kg owoców jarzębiny, 1 kg jabłek kwaśnych (np. antonówek),
1 kg gruszek, 1 kg cukru, 1/2 I wody, kawałek cynamonu, kilka goździków.
Oczyszczoną i opłukaną jarzębinę wrzucić na wrzącą wodę, zagotować,
odstawić z ognia na 15-20 minut, odcedzić. Jabłka i gruszki opłukać, obrać,
usunąć gniazda nasienne, pokroić.
Z wody i cukru zagotować syrop dodając cynamon i goździki.
Wrzucić jarzębinę, jabłka i gruszki, zagotować, a następnie na wolnym ogniu
smażyć do przezroczystości. Gorącym dżemem napełnić słoiki (uprzednio
wygotowane razem z przykrywkami) po brzeg, zamknąć (zakręcić) na gorąco.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |