Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia coś z łososia

Grupy

Szukaj w grupach

 

coś z łososia

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-02-10 19:05:01

Temat: coś z łososia
Od: "Wesoły" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Potrzebuję jakichś przepisów na przyrządzenie łososia, - najlepiej surowego



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-02-10 19:08:47

Temat: Re: coś z łososia
Od: <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Potrzebuję jakichś przepisów na przyrządzenie łososia, - najlepiej surowego
>
>
>
Łosoś w białym winie

4 kawałki łososia (na cztery osoby)
sól, pieprz, zioła prowansalskie
oliwa z oliwek, 2 ząbki czosnku, wegeta, sok z cytryny, szklanka białego wina
(ja daję SOPHIĘ)

Łososia opłukać pod zimną wodą, posolić, popieprzyć, oprószyć wegetą, wycisnąć
i doać czosnek , posypać ziołami, polać oliwą (około pół szklanki), wycisnąć
sos z połowy cytryny. Odstawić na godzinę do lodówki. Przełożyć na patelnię
wraz z zalewą. Usmażyć, wlać wino. Dusić około 10-15 minut.

Ja podaję z bagietką i brokułami, ale można także z ryżem i innymi warzywami.
Do popicia koniecznie białe wino - lepsze od SOPHII, np. Pinot Griggio.

Uwaga: zamiast suszonych ziół prowansalskich można użyć świżej naci pietruszki -
jest nawet lepszy. Można takżee na koniec duszenia dodać śmietany, ale bez
śmietany jest, IMHO, smaczniejszy - lżejszy.
Pozdrowienia
Agnieszka z Łodzi

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-11 01:04:30

Temat: Odp: coś z łososia
Od: "ireknow" <i...@m...icpnet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Z surowego łososia to może carpaccio.

Kawałek łososia zamarynować.
Marynata:
-szklanka czerwonego wina +zioła wg własnej fantazji+pieprz+sól (łosoś musi
być zanurzony w marynacie).Odstawić w chłodne miejsce. Czas marynowania min.
12g. Jeśli można dłużej to lepiej. Następnie wyjmujemy mięso łososia z maryn
aty i lekko zamrażamy. Po zamrożeniu kroimy na cienkie plastry ,układamy na
talerzu.
Plastry opruszyc pieprzem,odrobiną kopru(może byc suszony) i odrobiną parmez
anu. Podajemy z kawałkiem cytryny do skropienia. Dalsze przyprawy i zioła in
dywidualnie
wg fantazji. Do tego małe ciepłe bułeczki(ew. grzanki) i masło czosnkowe.
Białe wino rzecz jasna też.(ostatnio pojawiła sie biała,półwytrawna SOFIA-do
bra mimo że niedroga). Mozna pokusic się i spróbować marynować łososia po po
krojeniu. Smacznego!




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Grupowa strona
smalec Basi
to moze ja to carpaccio z lososia?
Kolendra w Warszawia
carpacci

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »