| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-02-10 19:05:01
Temat: coś z łososiaPotrzebuję jakichś przepisów na przyrządzenie łososia, - najlepiej surowego
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-02-10 19:08:47
Temat: Re: coś z łososia> Potrzebuję jakichś przepisów na przyrządzenie łososia, - najlepiej surowego
>
>
>
Łosoś w białym winie
4 kawałki łososia (na cztery osoby)
sól, pieprz, zioła prowansalskie
oliwa z oliwek, 2 ząbki czosnku, wegeta, sok z cytryny, szklanka białego wina
(ja daję SOPHIĘ)
Łososia opłukać pod zimną wodą, posolić, popieprzyć, oprószyć wegetą, wycisnąć
i doać czosnek , posypać ziołami, polać oliwą (około pół szklanki), wycisnąć
sos z połowy cytryny. Odstawić na godzinę do lodówki. Przełożyć na patelnię
wraz z zalewą. Usmażyć, wlać wino. Dusić około 10-15 minut.
Ja podaję z bagietką i brokułami, ale można także z ryżem i innymi warzywami.
Do popicia koniecznie białe wino - lepsze od SOPHII, np. Pinot Griggio.
Uwaga: zamiast suszonych ziół prowansalskich można użyć świżej naci pietruszki -
jest nawet lepszy. Można takżee na koniec duszenia dodać śmietany, ale bez
śmietany jest, IMHO, smaczniejszy - lżejszy.
Pozdrowienia
Agnieszka z Łodzi
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-11 01:04:30
Temat: Odp: coś z łososiaZ surowego łososia to może carpaccio.
Kawałek łososia zamarynować.
Marynata:
-szklanka czerwonego wina +zioła wg własnej fantazji+pieprz+sól (łosoś musi
być zanurzony w marynacie).Odstawić w chłodne miejsce. Czas marynowania min.
12g. Jeśli można dłużej to lepiej. Następnie wyjmujemy mięso łososia z maryn
aty i lekko zamrażamy. Po zamrożeniu kroimy na cienkie plastry ,układamy na
talerzu.
Plastry opruszyc pieprzem,odrobiną kopru(może byc suszony) i odrobiną parmez
anu. Podajemy z kawałkiem cytryny do skropienia. Dalsze przyprawy i zioła in
dywidualnie
wg fantazji. Do tego małe ciepłe bułeczki(ew. grzanki) i masło czosnkowe.
Białe wino rzecz jasna też.(ostatnio pojawiła sie biała,półwytrawna SOFIA-do
bra mimo że niedroga). Mozna pokusic się i spróbować marynować łososia po po
krojeniu. Smacznego!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |