| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-06-06 18:14:46
Temat: cukinia - polecamNie wytrzymam, musze to pochwalic.
Czasami robie cukinie na sposob francuski i uwazam, ze to pyszna i
leciutka potrawa. Powinna sluzyc jako "jarzynka" - dodatek do czegos
konkretniejszego, ale zdarza mi sie upiec cala blache i tylko to miec na
kolacje.
Do rzeczy:
Na oliwie dosc mocno podsmazam krojona w cieniutkie plasterki cebule,
pod koniec dodaje czosnek przecisniety przez praske. Cieniutka warstwa
rozmazuje po sporej blasze.
Na to kroje i ukladam plastry pomidora, rowniez cieniutkie i nie za
duzo, zeby mi potem cukinia nie plywala w ich soku.
Rozkladam plastry cukinii (bez obierania ze skorki), z przypraw: sol.
pieprz i tymianek. Lekko skrapiam oliwa, posypuje parmezanem i myk do
piekarnika. Pieke az apetycznie sie zrumieni.
Popic bialym winem, a juz najchetniej szprycerem....
pozdrawiam
Edyta znad kolacji
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-06-07 09:42:26
Temat: Re: cukinia - polecamEdyta Jaczewska <e...@p...onet.pl> napisał(a):
> Na oliwie dosc mocno podsmazam krojona w cieniutkie plasterki cebule,
> pod koniec dodaje czosnek przecisniety przez praske. Cieniutka warstwa
> rozmazuje po sporej blasze.
>
> Na to kroje i ukladam plastry pomidora, rowniez cieniutkie i nie za
> duzo, zeby mi potem cukinia nie plywala w ich soku.
>
> Rozkladam plastry cukinii (bez obierania ze skorki), z przypraw: sol.
> pieprz i tymianek. Lekko skrapiam oliwa, posypuje parmezanem i myk do
> piekarnika. Pieke az apetycznie sie zrumieni.
>
> Popic bialym winem, a juz najchetniej szprycerem....
>
> pozdrawiam
> Edyta znad kolacji
ehm, ciekawam, czy wyjdzie na patelni pod przykryciem (moj piekarnik nie
teges...) w kazdym razie brzmi tak, ze az pachnie :)
zdrowki
hania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-06-07 09:54:19
Temat: Re: cukinia - polecam
Hania wrote:
> ehm, ciekawam, czy wyjdzie na patelni pod przykryciem (moj piekarnik nie
> teges...) w kazdym razie brzmi tak, ze az pachnie :)
> zdrowki
> hania
Na patelni raczej ci sie udusi niz upiecze - co nie znaczy, ze bedzie
mniej smaczna :)
pozdrawiam
Edyta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-06-07 12:33:34
Temat: Re: cukinia - polecamna patelni tez jest super , robie jak trzeba szybko cos podac gosciom
mlode cukinie na plasterki (maszynka do krojenia najszybciej) , oliwa ,
czosnek, pomidor , sol pieprz i czasem tymianek lub bazylia.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-06-07 15:36:04
Temat: Re: cukinia - polecam
> na patelni tez jest super , robie jak trzeba szybko cos podac gosciom
>
> mlode cukinie na plasterki (maszynka do krojenia najszybciej) , oliwa ,
> czosnek, pomidor , sol pieprz i czasem tymianek lub bazylia.
ja dodaje w ostatniej fazie parmezan
>
>
pychota !!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |