Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia cukinia - polecam

Grupy

Szukaj w grupach

 

cukinia - polecam

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 5


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-06-06 18:14:46

Temat: cukinia - polecam
Od: Edyta Jaczewska <e...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Nie wytrzymam, musze to pochwalic.
Czasami robie cukinie na sposob francuski i uwazam, ze to pyszna i
leciutka potrawa. Powinna sluzyc jako "jarzynka" - dodatek do czegos
konkretniejszego, ale zdarza mi sie upiec cala blache i tylko to miec na
kolacje.
Do rzeczy:

Na oliwie dosc mocno podsmazam krojona w cieniutkie plasterki cebule,
pod koniec dodaje czosnek przecisniety przez praske. Cieniutka warstwa
rozmazuje po sporej blasze.

Na to kroje i ukladam plastry pomidora, rowniez cieniutkie i nie za
duzo, zeby mi potem cukinia nie plywala w ich soku.

Rozkladam plastry cukinii (bez obierania ze skorki), z przypraw: sol.
pieprz i tymianek. Lekko skrapiam oliwa, posypuje parmezanem i myk do
piekarnika. Pieke az apetycznie sie zrumieni.

Popic bialym winem, a juz najchetniej szprycerem....

pozdrawiam
Edyta znad kolacji

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-06-07 09:42:26

Temat: Re: cukinia - polecam
Od: "Hania " <v...@g...SKASUJ-TO.pl> szukaj wiadomości tego autora

Edyta Jaczewska <e...@p...onet.pl> napisał(a):

> Na oliwie dosc mocno podsmazam krojona w cieniutkie plasterki cebule,
> pod koniec dodaje czosnek przecisniety przez praske. Cieniutka warstwa
> rozmazuje po sporej blasze.
>
> Na to kroje i ukladam plastry pomidora, rowniez cieniutkie i nie za
> duzo, zeby mi potem cukinia nie plywala w ich soku.
>
> Rozkladam plastry cukinii (bez obierania ze skorki), z przypraw: sol.
> pieprz i tymianek. Lekko skrapiam oliwa, posypuje parmezanem i myk do
> piekarnika. Pieke az apetycznie sie zrumieni.
>
> Popic bialym winem, a juz najchetniej szprycerem....
>
> pozdrawiam
> Edyta znad kolacji

ehm, ciekawam, czy wyjdzie na patelni pod przykryciem (moj piekarnik nie
teges...) w kazdym razie brzmi tak, ze az pachnie :)
zdrowki
hania

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-06-07 09:54:19

Temat: Re: cukinia - polecam
Od: Edyta Jaczewska <e...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



Hania wrote:
> ehm, ciekawam, czy wyjdzie na patelni pod przykryciem (moj piekarnik nie
> teges...) w kazdym razie brzmi tak, ze az pachnie :)
> zdrowki
> hania

Na patelni raczej ci sie udusi niz upiecze - co nie znaczy, ze bedzie
mniej smaczna :)

pozdrawiam
Edyta

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-06-07 12:33:34

Temat: Re: cukinia - polecam
Od: "Minotaur" <k...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

na patelni tez jest super , robie jak trzeba szybko cos podac gosciom

mlode cukinie na plasterki (maszynka do krojenia najszybciej) , oliwa ,
czosnek, pomidor , sol pieprz i czasem tymianek lub bazylia.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-06-07 15:36:04

Temat: Re: cukinia - polecam
Od: "Emek" <k...@y...co.uk> szukaj wiadomości tego autora


> na patelni tez jest super , robie jak trzeba szybko cos podac gosciom
>
> mlode cukinie na plasterki (maszynka do krojenia najszybciej) , oliwa ,
> czosnek, pomidor , sol pieprz i czasem tymianek lub bazylia.

ja dodaje w ostatniej fazie parmezan
>
>

pychota !!!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

woda naturalnie gazowana
Polędwica wieprzowa
Kurek czerwony
Szczaw-co jeszcze oprócz zupy
Krokiety naleśnikowe z soczewicą (P)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »