| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-03-19 19:58:32
Temat: Re: czarny makaronzapewne normalny makaron, tyle że zabarwiony "prezerwatywa" (czarne sosy z
zyjatek morskich s apakowane wmale torebki i wygladaja jak owe
prezerwatywy). Nie wiem, co konkretnie uzyto i jak to wplynelo na smak -
ugotuj jeden, poprobuj i wtedy zapewne cos dobierzesz. A wyglad jest super,
pelne zaskoczenie dla gosci.
H
Użytkownik Agnieszka <a...@m...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:994pch$lpp$...@z...polsl.gliwice.pl...
> Witam
> Czy mógłby mi ktoś z Was zaproponować,
> co mam zrobić z takim czarnym makaronem
> wyglądającym jak kable w osłonce - fi ok 2-3mm ?
> Bardzo proszę o przepisy. (jak to wygląda po ugotowaniu?????)
>
> Pozdrawiam i :)
> Gaga
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-03-20 02:03:40
Temat: Re: czarny makaron
"Agnieszka" <a...@m...pl> wrote in message
news:9952hu$bga$1@zeus.polsl.gliwice.pl...
> No dobrze, ale co z tego zrobić?
> Żeby i smakowało i wyglądało ?
>
> Gaga
Tak jak napisano powyzej, jest barwiony "atramentem" z kalamarnic i jest jak
najbardziej jadalny. Sposob ugotowania powinien byc podany na opakowaniu,
ale nie rozni sie od gotowania innych makaronow. Mozesz przygotowac ten
makaron w sosie z dowolnych owocow morza, np. wlasnie z kalmarow (chyba
mozna dostac w Polsce mrozone, pokrojone w krazki).
Na 450 g makaronu potrzebne bedzie:
7 lyzek oliwy z oliwek
2 posiekane szalotki
2 zmiazdzone zabki czosnku
3 lyzki posiekanej natki pietruszki
650 g kalmarow w krazkach
2/3 szklanki bialego wytrawnego wina
puszka (400 g) pomidorow
pol lyzeczki papryki chilli
Na oliwie zezlocic cebulke, dodac czosnek, smazyc chwile, wsypac polowe
pietruszki, zamieszac i dodac kalmary. Smazyc 3-4 minuty, dolac wino i
chwilke gotowac. Dodac posiekane pomidory, chilli, doprawic sola i pieprzem.
Teraz zostaje juz tylko gotowanie pod przykryciem, az kalmary zmiekna, ok.
godziny. W miare potrzeby dolewac wody do sosu.
Ugotowany makaron wymieszc z sosem na patelni. Gotowe danie posypac reszta
pietruszki. Wychodza cztery porcje.
Uwazam, ze ladnie wyglada to na talerzu, czarny makaron, czerwony sos z
bialymi kalmarami i zielona natka.
Maz moj, na pytanie o czany makaron, rzucil jeszcze haslo: "syf z wod" i sos
szafranowy - zolty kolor tez ladnie by sie prezentowal. Polecil jeszcze
lososia i znikl... A to on w naszej rodzinie naprawde zna sie na gotowaniu.
Beata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |