| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-05-22 10:03:10
Temat: czy ...wiesz że wykazano....
Działanie żurawiny na infekcje dróg moczowych.
W Stanach Zjednoczonych przeprowadzono badania nad dwoma grupami pacjentów.
W pierwszej grupie, która nie przyjmowała soku żurawinowego wykryto bakterie
ropomoczu w 28% próbek, podczas gdy druga grupa, która przyjmowała 300 ml
soku żurawinowego bakterie takie wykryto tylko w 15% próbek. Ryzyko
wystąpienia bakterii ropomoczu u osób, które zażywają sok żurawinowy w
stosunku do osób, które go nie zażywają jest dwa razy mniejsze i wynosi 42%
(p=0,004). Osoby z grupy, która zażywała sok żurawinowy, u których to
pojawiły się te bakterie już miesiąc wcześniej, miały i tak 4 razy mniejsze
ryzyko zachorowania niż osoby, które nie przyjmowały soku (p=0,006). Poza
tym, u osób które przyjmowały sok żurawinowy zmniejszono o połowę zużycie
antybiotyków. Należy też zauważyć, że ph-moczu było takie same u obydwu
grup, zarówno u tych co spożywali sok, jak i tych, co go nie zażywali. Tak
więc twierdzenie, że efekt ten powstaje w wyniku zakwaszania moczu jest w
sprzeczności z przedstawionymi badaniami.
- grupa 153 kobiet
- dwie grupy, nad którymi przeprowadzono badania
- ryzyko wystąpienia bakterii ropomoczu u osób, które zażywają sok
żurawinowy jest o połowę mniejsze w stosunku do osób, które go nie zażywają
i wynosi 42% (p=0,004).
- osoby z grupy, która zażywała sok żurawinowy, a u których już miesiąc
wcześniej stwierdzono bakterie i ropomocz miały jednakże 4 razy mniejsze
ryzyko trwania takiego stanu niż osoby z grupy, która go nie przyjmowała
(p=0,006).
Bakterie wywołujące ropomocz
Grupa osób, która nie zażywała soku - 28%
Grupa osób, która zażywała sok - 15%
Zużycie antybiotyków
Grupa osób, która nie zażywała soku - 100%
Grupa osób, która zażywała sok - 50%
więcej wyników badań znajdziesz na stronie:
http://www.aptekakobieca.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |