« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-03-18 09:22:56
Temat: Re: dawnakuchnia-wielkanocUżytkownik Magdalena Bassett <m...@w...net> w wiadomości
do grup dyskusyjnych napisała:
> No coz, tak to jest jak sie skusi na niesprawdzone przepisy.
No coz, zawsze musi byc ten ktos pierwszy, kto sprawdzi przepis...
tym razem padlo na Ciebie ;-)
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-03-18 15:51:57
Temat: Re: ciasto na pierogi ( bylo dawan kuchnia)
k...@p...onet.pl wrote:
> >
> A mnie zżera ciekawosc co do tego ciasta na pierogi. Czy moge prosic o
> szczegoly? Qd
Prosze bardzo:
Pieczone Pierogi Magdaleny Bassett
Ciasto
150 gr maki (troche mniej niz szklanka)
100 gr masla
2 lyzki smietany
szczypta soli
Posiekac maslo z maka, gdy drobne, dodac smietane i szybko czubkami
palcow zarobic w kule. Schlodzic 20 min. Rozwalkowac, albo miedzy dwoma
arkuszami pergaminu, albo podsypujac maka, na grubosc 3 mm, jak na
pierogi. Schlodzic. Wycinac kola szklanka, nadziac nadzieniem, zlepic
brzegi pierogow palcami, bez wody czy bialka. Jak najmniej dotykac
palcami, bo cieplo rak uczyni ciasto za lepkie. Piec w goracym piecu na
nieposmarowanej blasze 230C/450F 10 minut, posmarowac rozbitym jajkiem,
piec nastepne 10 min. az brazowe.
Nadzienie:
200 ml ugotowanego ryzu
1 lyzka masla
200 ml drobno posiekanych, usmazonych grzybow
1 jajko
sol, pieprz, estragon
Ryz podsmazyc na patelni na masle, dodac przyprawy i grzyby, wymieszac
dokladnie. Odstawic i gdy chwile przestygnie, domieszac jajko.
Te pierogi mozna zrobic dzien wczesniej i w ostatniej chwili wstawic do
pieca na 5 minut, wiec jest to dobra zakaska do zabrania na skladkowe
party.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |