Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia dipy do chinskiego fondue

Grupy

Szukaj w grupach

 

dipy do chinskiego fondue

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-12-29 22:40:08

Temat: dipy do chinskiego fondue
Od: <n...@m...ch> szukaj wiadomości tego autora

Kochani
potrzebuje przepisow na sosy-dipy do miesno-krewetkowego fondue. czy macie cos
ciekawego w zanadrzu???
Kalina

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-12-30 11:28:06

Temat: Re: dipy do chinskiego fondue
Od: AgataW <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

<n...@m...ch> wrote:

>Kochani
>potrzebuje przepisow na sosy-dipy do miesno-krewetkowego fondue. czy macie cos
>ciekawego w zanadrzu???


Herbatka kiedyś podała takie podpowiedzi dotyczące sosów do
fondue. Można na to popatrzeć ;

"do fondue z miesem:
sos paprykowy z kolendra, sos z pomidorow z pieprzem, sos
jogurtowy z mieta i kminkiem, sos cebulowy z rodzynkami

do fondue z ryb:
sos z bazylia i limetka, dip musztardowy, dip ananasowy z
curry, pasta z kolendra

do fondue z warzywami:
dip pomidorowy z oliwkami, dip z awokado i pomaranczy, dip z
owczym serem krem z czosnkiem i ziolami

do fondue z drobiem:
dip ziemniaczany, dip morelowy z imbirem, sos z orzeszakmi i
chili majonez z mango

Herbatka"

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-30 12:20:28

Temat: Re: dipy do chinskiego fondue
Od: b...@d...com.pl (Herbatka) szukaj wiadomości tego autora

----- Original Message -----
From: "AgataW" <a...@g...com.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Sunday, December 30, 2001 12:28 PM
Subject: Re: dipy do chinskiego fondue


> <n...@m...ch> wrote:
>
> >Kochani
> >potrzebuje przepisow na sosy-dipy do miesno-krewetkowego fondue. czy
macie cos
> >ciekawego w zanadrzu???
>
>
> Herbatka kiedyś podała takie podpowiedzi dotyczące sosów do
> fondue. Można na to popatrzeć ;
>

Przepisy nadal gdzies mam, jakby ktos byl ciekawy, z tym ze to sa dipy do
klasycznego fondue szwajcarskiego a Kalinie chodzilo chyba o dodatki do
pekinskiego "hot pot" czyli goracego garnka z bulionem, w ktorym gotuje sie
rozne samkolyki. Chyba gdzies u siebie widzialam chinskie doatki do hot pot,
daj mi chwile Kalina, to sprawdze. A tak przy okazji - w Chinach najczesciej
podawanym "dipem" do gotowanych owocow morza byl po prostu sos sojowy
rozlany na malym talerzyku - moj chinski przyjaciel ZZQ mowil, ze tak sie
najlepiej je owoce morza - bo wszelkie dodatki zagluszaja ich naturalny
aromat - no ale my faktycznie jedlismy to "robactwo" w zasadzie dopiero co
wylowione z morza a nie mrozone itp.
Herbatka
galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
b...@d...com.pl


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-30 14:27:55

Temat: Re: dipy do chinskiego fondue
Od: <n...@m...ch> szukaj wiadomości tego autora


>
> "do fondue z miesem:
> sos paprykowy z kolendra, sos z pomidorow z pieprzem, sos
> jogurtowy z mieta i kminkiem, sos cebulowy z rodzynkami
>
> do fondue z ryb:
> sos z bazylia i limetka, dip musztardowy, dip ananasowy z
> curry, pasta z kolendra
>
> do fondue z warzywami:
> dip pomidorowy z oliwkami, dip z awokado i pomaranczy, dip z
> owczym serem krem z czosnkiem i ziolami
>
> do fondue z drobiem:
> dip ziemniaczany, dip morelowy z imbirem, sos z orzeszakmi i
> chili majonez z mango
>
> Herbatka"

Tylko jak sie te dipy robi Herbatko??

Kalina
>


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-30 14:39:03

Temat: Re: dipy do chinskiego fondue
Od: b...@d...com.pl (Herbatka) szukaj wiadomości tego autora

----- Original Message -----
From: <n...@m...ch>
To: <p...@n...pl>
Sent: Sunday, December 30, 2001 3:27 PM
Subject: Re: dipy do chinskiego fondue


> Tylko jak sie te dipy robi Herbatko??
>
> Kalina
Kalinko, a mozesz sobie ktores konkretnie wybrac - jak zaczne wklepywac
wszytskie, to przed Nowym rokiem nie skoncze ;-)
Herbatka
galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
b...@d...com.pl


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-30 14:56:30

Temat: Re: dipy do chinskiego fondue - przepisy chinskie
Od: b...@d...com.pl (Herbatka) szukaj wiadomości tego autora

To kilka przepisow na typowo orientalne dipy (nie wszystkie sa oryginalnie
chinskie) do "hot pot"
dip sojowy
szklanka sosu sojowego
1/3 szklanki bulionu z kurczaka
2 lyzki pasty sezamowej (tahini to chyba mialo byc) albo masla orzechowego
2 lyzki oleju sezamowego
Mieszamy wszystko razem na gladka mase

dip sojowo-imbirowy
1/2 szklanki sosu sojowego
1,5 lyzeczki drobno posiekanego imbiru
Mieszamy.
Mowilam, ze te chinskie dipy nie sa zbyt wyszukane ;-)

sos z orzechow ziemnych
szklanka masla orzechowego
2 lyzeczki ostrego sosu chili
3 zabki czosnku - drobno posiekane
3 lyzki miodu
1 lyzeczka pieprzu cayenne
1/4 szklanki soku z limetki
1/4 szklanki sosu sojowego
1/2 zklanki oleju z orzeszkow ziemnych
Wszystko mieszamy mikserem na gladka mase.

sos czerwony
3 lyzki keczupu
3 lyzki sosu chili
1,5 lyzeczki chrzanu
1 lyzeczka soku z cytryny
kilka kropel tabasco
sol i pieprz
No i oczywiscie dobrze wszytsko mieszamy.

Moze zadzialalyby tu tez sosy do chinskich pierozkow:
3 lyzki sosu sojowego
1,5 lyzeczki zmiazdzonego czosnku
2,5 lyzki wody
Miksujemy wszystko i podajemy
sos octowy
1,5 lyzeczki ciemnego octu chinskiego (albo sos Worcestershire)
1 lyzeczka drobniutko posiekanego imbiru
2 lyzki wody
Miskujemy i podajemy.
To tyle o Chinach ;-)
Herbatka (rozmarzona i wspominajaca)





--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-30 19:46:21

Temat: Re: dipy do chinskiego fondue
Od: <n...@m...ch> szukaj wiadomości tego autora

>
> >
> > "do fondue z miesem:
> > sos paprykowy z kolendra, sos z pomidorow z pieprzem, sos
> > jogurtowy z mieta i kminkiem, sos cebulowy z rodzynkami
> >
> > do fondue z ryb:
> >  sos z bazylia i limetka, dip musztardowy, dip ananasowy z
> > curry, pasta z kolendra
> >
> >  do fondue z warzywami:
> >  dip pomidorowy z oliwkami, dip z awokado i pomaranczy, dip z
> > owczym serem krem z czosnkiem i ziolami
> >
> >  do fondue z drobiem:
> >  dip ziemniaczany, dip morelowy z imbirem, sos z orzeszakmi i
> > chili majonez z mango
> >
> >  Herbatka"
>
> Tylko jak sie te dipy robi Herbatko??
>
> Kalina

To ja jeszcze grzecznie poprosze o przepis na dip morelowy z imbirem i cebulowy
z rodzynkami:)))))

Kalinka
> >
>
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-30 20:14:26

Temat: Re: dipy do chinskiego fondue
Od: b...@d...com.pl (Herbatka) szukaj wiadomości tego autora



----- Original Message -----
From: <n...@m...ch>
To: <p...@n...pl>
Sent: Sunday, December 30, 2001 8:46 PM
Subject: Re: dipy do chinskiego fondue


> To ja jeszcze grzecznie poprosze o przepis na dip morelowy z imbirem i
cebulowy
> z rodzynkami:)))))
>
> Kalinka
> > >
dip morelowy
500 g moreli (chyba moglyby byc jakies z puszki)
200 g szalotki
maly kawalek imbiru
100 ml octu winnego
75 g brazowego curku
2 gozdziki
1 listek laurowy
pieprz
Morele obrac ze skorki, wypestkowac i pokroic na male kawalki. Szalotke i
imbir oczyscic i posiekac.Owoce, szalotke i imbir dusic 45 min razem z
przyprawami. Usunac gozdziki i listek laurowy. Sos doprawic pieprzem.
Podawac wystudzony

Sos cebulowy z rodzynkami
200 g cebuli
2 lyzki oleju
2 lyzki brazowego cukru
100 ml octu winnego
2 lyzki rodzynkow
sol
bialy pieprz
Cebule oczyscic, pokroic w duza kostke. Rozgrzac olej i zeszklic na nim
cebule, dodac cukier i skarmelizowac. Wlac ocet winny, dodac rodzynki.
Calosc dusic, az cebula bedzie miekka. Sos doprawic do smaku sola i pieprzem
i podawac wystudzony.

Osobiscie podobaja mi sie nastepujace dipy:
Ananasowy z curry
2 plastry ananasa z puszki
150 ml jogurtu naturalnego
100 g smietany kremowki
curry
sol
bialy pieprz
natka
Ananasa osaczasz z zalewy, kroisz w kostke. Jogurt mieszasz ze smietana,
doprawiasz curry, sola i pieprzem. Nastepnie dodajesz ananasa. Natke
pluczesz, osaczasz, odrywasz listki od galazek, kilka odkladasz do
dekoracji, reszte siekasz i dodajesz do dipu.

pomidory z pieprzem
500 gpomidorow
1 zabek czosnku
1 lyzka oleju
1 lyzka cukru
sol i pieprz
2 lyzeczki marynowanego zielonego pieprzu
Pomidory kroisz w kostke (jak z puszki to nie trzeba). Czosnek siekasz i
doprowadzasz do zeszklenia na oleju, dodajesz pomidory, cukier i dusisz do
powstania gladkiego sosu, dodajesz pieprz, mieszasz i podajesz wystudzony.

majonez z mango
1 mango
1 cebula
1 lyzeczka oleju
szczypta curry
pieprz cayenne
sol
200 g majonezu
kilka listkow melisy (opcjonalnie)
Mango obierasz, przekrawasz na pol, usuwasz pestke i kroisz w kostke. Cebule
siekasz w kostke i podsmazasz na oleju do zeszklenia. Dodajesz mango i
gotujesz tak dlugo, az powstanie gladki sos. Doprawiasz curry, cayenne i
sola i studzisz. Po wystudzeniu laczysz z majonezem.
Mam nadzieje, ze sie przyda :-)
Herbatka
galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
b...@d...com.pl

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-30 20:21:14

Temat: Re: dipy do chinskiego fondue
Od: <n...@m...ch> szukaj wiadomości tego autora


>
> Osobiscie podobaja mi sie nastepujace dipy:
> Ananasowy z curry
> >
> pomidory z pieprzem
>
> majonez z mango

> Mam nadzieje, ze sie przyda :-)
> Herbatka

>
Oj przyda sie przyda (na jutro)
Serdeczne dzieki i spelnienia marzen w nadchodzacym roku - dla Herbatki i
innych swietujacych Sylwestra.

Kalina

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

"Mrowisko"
Cayenne
Nowy Rok
kulvicrt@earthlink.net
sos z kiwi-pyszny

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »