| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-04-23 09:36:01
Temat: drozdze instantczesc,
znalazlam przepis na pizze gdzie dodawane sa drozdze instant. Nigdy nie
spotkalam sie z czyms takim. Prosze, powiedzcie, czy moge je zastapic zwyklymi
drozdzami, jesli tak to w jakich proporcjach i w czym je rozrobic, albo - gdzie
moge kupic drozdze instant?
Aga
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-04-23 10:27:41
Temat: Re: drozdze instant
Użytkownik <y...@a...pl> napisał w wiadomości
news:0908.000004b3.3ea65e80@newsgate.onet.pl...
> czesc,
>
> znalazlam przepis na pizze gdzie dodawane sa drozdze instant ...
Nie wiem jaki to przepis, ale ja zawsze je stosuje do ciasta na pizze. Sa
przede wszystkim niezlywkle praktyczne i jak sie postarsza, to zawsze pod
reka. 1 torebeczka starcza na 2-3 szklanki maki. Ciasto jest chrupiace i
cienietkie a nie gumowate i przypominajace babke drozdzowa.
Dostaniesz je pewnie we wszystkich hipermarketach i w wiekszosci
spozywczakow. Nie wiem czy ktos inny jeszcze produkuje, bo ja zawsze kupuje
te Dr. Oetker. Koszt paczuszki okolo 1 PLN.
Pozdrawiam,
Mic
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-23 10:36:46
Temat: Re: drozdze instant> ja zawsze kupuje
> te Dr. Oetker. Koszt paczuszki okolo 1 PLN.
>
Bardzo dziekuje :-) pobiegne kupic i przetestuje. czy te drozdze sie wsypuje do
maki, czy trzeba je jakos rozpuscic?
Aga
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-23 10:46:12
Temat: Odp: drozdze instant
Użytkownik <y...@a...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:0...@n...onet.pl...
> czesc,
>
> znalazlam przepis na pizze gdzie dodawane sa drozdze instant. Nigdy
nie
> spotkalam sie z czyms takim. Prosze, powiedzcie, czy moge je zastapic
zwyklymi
> drozdzami, jesli tak to w jakich proporcjach i w czym je rozrobic,
albo - gdzie
> moge kupic drozdze instant?
Witaj :)
Ja właściwie nie stosuję drożdży zwykłych, bo zawsze coś paprałam ;)
Drożdże suszone kupujesz w takich malusich torebeczkach, wrzucasz do
szafki i używasz kiedy potrzebujesz, bardzo praktyczne przy
niespodziewanej ochocie na drożdżówkę o północy ;) . Stosuję je do
wszelakich wypieków zastępując nimi zwykłe. Myślę, że spokojnie możesz
postąpić odwrotnie ;) . Pamiętaj tylko o uwzględnieniu ilości wszystkich
płynów w cieście, aby się nie rozpłynęło. I to tyle. Jak dotąd znalazłam
tylko "proszki" Oetkera, ale jestem z nich niezwykle zadowolona, zawsze
mam 10 torebeczek po szafkach z mąką a kupuję w markecie albo
okolicznych sklepikach zmuszonych do sprowadzenia metodą "są suszone
drożdże?" przy każdych zakupach :) .
Pozdrawiam, Kianit / Dominika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-23 13:31:16
Temat: Re: drozdze instantOn 23 Apr 2003 12:36:46 +0200, y...@a...pl wrote:
>Bardzo dziekuje :-) pobiegne kupic i przetestuje. czy te drozdze sie wsypuje do
>maki, czy trzeba je jakos rozpuscic?
Ja wsypuje prosto do maki
--
Catalina
icq # 54287160
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-23 15:12:40
Temat: Re: drozdze instant
> Stosuję je do
> wszelakich wypieków zastępując nimi zwykłe. Myślę, że spokojnie możesz
> postąpić odwrotnie ;) .
Hm mm, a czy stosowalas je kiedys do drozdzowki? Takiej tradycyjnej? Ja
kiedys cos takiego zrobilem i ciasto po prostu nie bylo takie pulchne jak
potrzeba. Stwierdzilem wtedy, ze pewnie te drozdze sie do tego po prostu nie
nadaja, ale teraz zaczynam miec obiekcje. Jakie masz dosiwadczenia w tej
materii??
Pozdrawiam,
Morg
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-23 15:45:41
Temat: Re: drozdze instantMorg'an napisal(a):
>> Stosuję je do
>> wszelakich wypieków zastępując nimi zwykłe. Myślę, że spokojnie możesz
>> postąpić odwrotnie ;) .
>
>Hm mm, a czy stosowalas je kiedys do drozdzowki? Takiej tradycyjnej? Ja
>kiedys cos takiego zrobilem i ciasto po prostu nie bylo takie pulchne jak
>potrzeba. Stwierdzilem wtedy, ze pewnie te drozdze sie do tego po prostu nie
>nadaja, ale teraz zaczynam miec obiekcje. Jakie masz dosiwadczenia w tej
>materii??
Ja kiedys kupilem drozdze w torebce (innych nie bylo akurat w
pobliskim sklepie) i niestety jakis dziwny smak mial finalny wyrob....
Ale moze mi sie zdawalo ;--).
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Every day I make the world a little bit worse."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-23 15:48:04
Temat: Re: drozdze instant
">
> Hm mm, a czy stosowalas je kiedys do drozdzowki? Takiej tradycyjnej? Ja
> kiedys cos takiego zrobilem i ciasto po prostu nie bylo takie pulchne jak
> potrzeba. Stwierdzilem wtedy, ze pewnie te drozdze sie do tego po prostu
nie
> nadaja, ale teraz zaczynam miec obiekcje. Jakie masz dosiwadczenia w tej
> materii??
>
> Pozdrawiam,
>
> Morg
Uzywam do kazdej drozdzowki, mieszam z sucha maka(jak nie ma w niej jeszcze
jajek i iinych mokrych produktow), na opakowaniu pisze, ze jest to porcja
na 1/2 kg maki, ale sprobuj raz dac dwie takie paczuszki i jezeli mleko i
tluszcz dodany beda letnie, a jajka nie prosto z lodowki to ciasto wyjdzie
pulchne.
pozdrawiam
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-23 21:31:08
Temat: Odp: drozdze instant
Użytkownik Morg'an <m...@p...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:b86ahl$rps$...@a...news.tpi.pl...
>
> > Stosuję je do
> > wszelakich wypieków zastępując nimi zwykłe. Myślę, że spokojnie
możesz
> > postąpić odwrotnie ;) .
>
> Hm mm, a czy stosowalas je kiedys do drozdzowki? Takiej tradycyjnej?
Ja
> kiedys cos takiego zrobilem i ciasto po prostu nie bylo takie pulchne
jak
> potrzeba. Stwierdzilem wtedy, ze pewnie te drozdze sie do tego po
prostu nie
> nadaja, ale teraz zaczynam miec obiekcje. Jakie masz dosiwadczenia w
tej
> materii??
:) do wszelakich wyrobów od drożdżówek, chałek, bułeczek i spodów do
pizzy po chleby, placki i inne takie.
Daję zawsze więcej drożdży niż "ustawowa dawka" i mieszam je dobrze z
mąką na początku. Potem redukuję ilość płynów które normalnie byłyby
zaczynem (?) tak, by ciasto miało dobrą konsyntencję i nawet ciacha typu
"pseudokeks" z mnóstwem bakalii czy ziaren wychodzą świetne. Kiedyś
nawet próbowałam dodać kakao, ale efekt był ogólnie dziwny (może brak
przyzwyczajenia) jednak też bardziej smakowo niż technicznie, mimo, że
ciasto było ciut bardziej "klejowe". No i ważna jest temperatura
składników plus standartowe wyrastanie z wyrabianiem i klepaniem ;)
Pozdrawiam, Kianit, Dominika (zza słupa ;) )
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-24 09:27:25
Temat: Re: drozdze instant>
> znalazlam przepis na pizze gdzie dodawane sa drozdze instant. > --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
Aga !
moglabys podac przepis na pizze z drozdzami instant ?
maja
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |