« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2010-01-18 19:55:01
Temat: dwa pytanka 'zapachowe': pomidory i chlebWitam wszechwiedzącą grupę.
Mam dwa nietypowe jak sądzę pytania, związane z aromatem.
1) Chleb. Po wielu próbach zaczął mi wreszcie wychodzić chleb, super
smakuje, w końcu sie nie kruszy, itd.
Natomiast brakuje mi do szczęścia charakterystycznego chlebowego
zapachu. Od czego zależy "zapach świeżego chleba"? Tzn mój chleb
pachnie, ale nie tak, jak te z piekarni.
Chleb piekę na drożdżach, nie na zakwasie. Może to ma znaczenie?
2) Pomidory. Uwielbiam zapach pomidorów a dokładnie zielonych gałązek
pomidorów. Kiedyś w TV mi migneło jak Jammie na Kuchnia TV robił jakieś
czary mary by wydobyć ten zapach do jakiegoś dania, ale nie zdążyłem
zobaczyć. Czy ktoś ma jakiś patent, by wydobyć np. do sałatki ten zapach
i by pomidory były bardzie pomidorowe? :)
Pozdrawiam
Maciej
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2010-01-18 20:18:34
Temat: Re: dwa pytanka 'zapachowe': pomidory i chlebYarael Poof pisze:
> Witam wszechwiedzącą grupę.
>
> Mam dwa nietypowe jak sądzę pytania, związane z aromatem.
>
> 1) Chleb. Po wielu próbach zaczął mi wreszcie wychodzić chleb, super
> smakuje, w końcu sie nie kruszy, itd.
> Natomiast brakuje mi do szczęścia charakterystycznego chlebowego
> zapachu. Od czego zależy "zapach świeżego chleba"? Tzn mój chleb
> pachnie, ale nie tak, jak te z piekarni.
> Chleb piekę na drożdżach, nie na zakwasie. Może to ma znaczenie?
>
> 2) Pomidory. Uwielbiam zapach pomidorów a dokładnie zielonych gałązek
> pomidorów. Kiedyś w TV mi migneło jak Jammie na Kuchnia TV robił jakieś
> czary mary by wydobyć ten zapach do jakiegoś dania, ale nie zdążyłem
> zobaczyć. Czy ktoś ma jakiś patent, by wydobyć np. do sałatki ten zapach
> i by pomidory były bardzie pomidorowe? :)
Może tu coś znajdziesz?
http://www.jamieoliver.com/recipes
--
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2010-01-18 21:27:02
Temat: Re: dwa pytanka 'zapachowe': pomidory i chlebJerzyN pisze:
> Może tu coś znajdziesz?
> http://www.jamieoliver.com/recipes
No patrzyłem, ale nie mogę nic wymacać, ani wewnętrzną wyszukiwarką ani
goglami. Szukałem tomato, twig, bunch, rożnych kombinacji tychże. Może
powinienem inaczej zapytać?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2010-01-18 21:28:19
Temat: Re: dwa pytanka 'zapachowe': pomidory i chleb
Użytkownik "Yarael Poof" <m...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:hj2jn4$2hvu$1@opal.icpnet.pl...
> No patrzyłem, ale nie mogę nic wymacać, ani wewnętrzną wyszukiwarką ani
> goglami. Szukałem tomato, twig, bunch, rożnych kombinacji tychże. Może
> powinienem inaczej zapytać?
A jakby zgnieść gałązki i namoczyć w oliwie?
misiczka
__________ Informacja programu ESET Smart Security, wersja bazy sygnatur wirusow 4784
(20100118) __________
Wiadomosc zostala sprawdzona przez program ESET Smart Security.
http://www.eset.pl lub http://www.eset.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2010-01-18 21:33:08
Temat: Re: dwa pytanka 'zapachowe': pomidory i chlebmisiczka pisze:
>
>> No patrzyłem, ale nie mogę nic wymacać, ani wewnętrzną wyszukiwarką ani
>> goglami. Szukałem tomato, twig, bunch, rożnych kombinacji tychże. Może
>> powinienem inaczej zapytać?
>
> A jakby zgnieść gałązki i namoczyć w oliwie?
>
W ogóle mam nadzieję, że te zielone części są jadalne i nie mają jakiś
niepożądanych właściwości :)
Jammie chyba to albo gotował, albo smażył. Może ktoś kojarzy serie, to
były te odcinki gdzie Jammie gotuje w czymś w stylu kuchni letniej
gdzieś na wsi, czasem w ogrodzie, miał taki wolnostojący piec do pizzy itp.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2010-01-18 21:35:35
Temat: Re: dwa pytanka 'zapachowe': pomidory i chleb
Użytkownik "Yarael Poof" <m...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:hj2k2i$2ibc$1@opal.icpnet.pl...
> W ogóle mam nadzieję, że te zielone części są jadalne i nie mają jakiś
> niepożądanych właściwości :)
No, tez mam taka nadzieje ;-)
Ale tak na logikę (zwłaszcza tych co Pachnidło czytali), to zapach utrwala
sie w tłuszczu :)
misiczka
__________ Informacja programu ESET Smart Security, wersja bazy sygnatur wirusow 4784
(20100118) __________
Wiadomosc zostala sprawdzona przez program ESET Smart Security.
http://www.eset.pl lub http://www.eset.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2010-01-18 22:45:29
Temat: Re: dwa pytanka 'zapachowe': pomidory i chlebUżytkownik "Yarael Poof" napisał:
> W ogóle mam nadzieję, że te zielone części są jadalne i nie
> mają jakiś niepożądanych właściwości :)
Oprócz trującej solaniny (albo tomatyny, jak kto woli), którą zawierają,
to wcale a wcale :)
--
Pozdrawiam - Aicha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2010-01-19 01:37:31
Temat: Re: dwa pytanka 'zapachowe': pomidory i chleb"Yarael Poof" <m...@p...onet.pl> wrote in message
news:hj2k2i$2ibc$1@opal.icpnet.pl...
> misiczka pisze:
>
> >
> >> No patrzyłem, ale nie mogę nic wymacać, ani wewnętrzną wyszukiwarką ani
> >> goglami. Szukałem tomato, twig, bunch, rożnych kombinacji tychże. Może
> >> powinienem inaczej zapytać?
> >
> > A jakby zgnieść gałązki i namoczyć w oliwie?
Solanina.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2010-01-19 09:10:12
Temat: Re: dwa pytanka 'zapachowe': pomidory i chlebAicha pisze:
> Użytkownik "Yarael Poof" napisał:
>
>> W ogóle mam nadzieję, że te zielone części są jadalne i nie
>> mają jakiś niepożądanych właściwości :)
>
> Oprócz trującej solaniny (albo tomatyny, jak kto woli), którą zawierają,
> to wcale a wcale :)
>
Buuuuuuu no tak też coś mi się kojarzyło, że coś może być "nie teges" :( :(
Doczytałem w wiki, że solanina jest w zielonych pomidorach - a robi się
przecież potrawy z zielonych. Tzn. nie robiłem, ale gdzieś jakieś
przepisy widziałem. Więc może po obróbce termicznej dało by się jednak
"oswoić" te gałązki pomidorowe?
A jakieś pomysły dlaczego chleb nie pachnie chlebem?
Maciej
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2010-01-19 14:15:42
Temat: Re: dwa pytanka 'zapachowe': pomidory i chlebUżytkownik "Yarael Poof" <m...@p...USUNTOonet.pl> napisał w wiadomości
news:hj3su3$suo$1@opal.icpnet.pl...
>
> A jakieś pomysły dlaczego chleb nie pachnie chlebem?
>
Wpisz wujkow guglowi dwa tajemna hasła: Maillarda i Amadori. Dla uściślenia:
reakcja Maillarda i przegrupowanie Amadori.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |