« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2010-01-16 22:54:53
Temat: Chleb po raz kolejnyOd poprzedniej mojej wiadomości już trochę tych chlebów napiekłam, o
dziwo wychodzą, rodzina się zajada, chleba już nie kupujemy.
Jednak już dwa razy pod rząd zdarzyło się to samo, chleb minimalnie
zapada się w środku, ot robi się mały wąwóz ;). Smakuje w porządku, ale
jest problem z krojeniem, bo w tym miejscu skórka u góry pęka.
Pierwszy raz zdarzyło się to gdy ciasto dość mocno wyrosło w foremkach,
potem gdy włożyłam do piekarnika znowu podrosło zaczęło bulgotać jak
wulkan a potem lekko wpadło do środka (albo bardziej wyrosło po
brzegach, jak kto woli).
Co robię nie tak?
--
w_e
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2010-01-17 07:46:14
Temat: Re: Chleb po raz kolejnyMoże za mało drożdży.
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2010-01-17 08:02:54
Temat: Re: Chleb po raz kolejnyUżytkownik "Stokrotka" <o...@a...pl> napisał w wiadomości
news:hiuf8q$enl$1@news.onet.pl...
> Może za mało drożdży.
ja bym stawiał na za luźne ciasto
--
Piotrek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2010-01-17 10:15:16
Temat: Re: Chleb po raz kolejnyStokrotka wrote:
> Mo?e za ma?o dro?d?y.
>
Raczej za dużo. Ciasto przerosło i opadło.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2010-01-17 19:42:44
Temat: Re: Chleb po raz kolejnyFrantic Freddie pisze:
> Stokrotka wrote:
>> Mo?e za ma?o dro?d?y.
>>
> Raczej za dużo. Ciasto przerosło i opadło.
Tyle ile w przepisie czyli kostka świeżych na 1 kg mąki.
Chociaż z przerośnięciem bym się zgodziła, bo wcześniej wkładałam do
pieca wcześniej, a tym razem faktycznie urosło po brzegi formy, naiwna
myślałam, że to będzie dobrze.
--
w_e
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2010-01-17 19:58:49
Temat: Re: Chleb po raz kolejnyI odezwał się tymi oto słowy, user znany nam jako w_e :
>
> Tyle ile w przepisie czyli kostka świeżych na 1 kg mąki.
>
Duza czy mała kostka, hm? :)
W większości przepisów które spotkałem, jest około 10-20g na pół kilo
mąki. A kostka drożdży która mi się właśnie marnuje w lodówce ma
100g. Z taką kostką byłby lekki drożdżowy overkill ;)
Sławek
--
________ Władza traci głowę dyskretnie, a opozycja dosłownie.
_/ __/ __/ Peter Lazar
\__ \__ \___________________________________________________
____________
/___/___/ Sławomir Szczyrba steev/AT/hot\dot\pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2010-01-17 20:00:11
Temat: Re: Chleb po raz kolejnyCzasem piszą też, że za dużo cukru,
jeśli sypiesz np. łyżkę lub dwie.
Albo drożdże słabsze (kilku dniowe)
albo od nowości słabsze może ze względu na porę roku?
Czasem też mogło je zawiać, ono lubi ciągle bardzo ciepło.
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2010-01-17 21:10:05
Temat: Re: Chleb po raz kolejny
> Od poprzedniej mojej wiadomości już trochę tych chlebów napiekłam, o
> dziwo wychodzą, rodzina się zajada, chleba już nie kupujemy.
Co się robi z chlebem zaraz po upieczeniu? Że postawić na jakąś kratkę
to wiem, ale nakryć płócienną szmatką od góry czy nieprzykryty?
--
FortArt
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2010-01-17 22:46:14
Temat: Re: Chleb po raz kolejnyStokrotka pisze:
> Czasem piszą też, że za dużo cukru,
> jeśli sypiesz np. łyżkę lub dwie.
> Albo drożdże słabsze (kilku dniowe)
> albo od nowości słabsze może ze względu na porę roku?
>
> Czasem też mogło je zawiać, ono lubi ciągle bardzo ciepło.
>
Ale to już tak z szósty wypiek był zawsze te same składniki,ilość.
Jedyna różnica właśnie w jego wyrośnięciu wtedy gdy się zapadł był
najbardziej wyrośnięty.
--
w_e
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2010-01-18 01:18:36
Temat: Re: Chleb po raz kolejny
Użytkownik "w_e" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:hj04kl$8lb$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> Ale to już tak z szósty wypiek był zawsze te same składniki,ilość. Jedyna
> różnica właśnie w jego wyrośnięciu wtedy gdy się zapadł był najbardziej
> wyrośnięty.
Nasze prababki powiadały, że na chleb oddziałuje wszystko, również pora dnia
(sprawdzone), temperatura i wilgotność pomieszczenia, stan zdrowia wytwórcy,
a opowieści o wyrastaniu na parapecie północnego okna już chyba stały się
kanonem ;)
JBP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |