Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Makaron z sosem smietanowo-serowym (plesniowym)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Makaron z sosem smietanowo-serowym (plesniowym)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 4


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2010-01-13 14:49:18

Temat: Makaron z sosem smietanowo-serowym (plesniowym)
Od: vcore <mail*wytnij*@vcore.pl> szukaj wiadomości tego autora

Składniki
o Makaron penne (,,rurki")
o Ser z niebieską lub zieloną pleśnią
o Śmietana 200ml
o Pierś z kurczaka (podwójna)
o Świeża bazylia
o Oliwa z oliwek
o Oregano
o Sól
o Pieprz

Makaron ugotować Al dente w wodzie z odrobiną oliwy lub oleju (żeby się nie
posklejał), pierś
rozbić, opruszyć solą i pieprzem i usmażyć, tak jak zwyczajne kotlety. Ser rozpuścić
w śmietanie na
niewielkim ogniu, dodać 5-6 drobno pokrojonych listków bazylii i szczyptę oregano,
mieszać do
uzyskania kremowej konsystencji, makaron po ugotowaniu odcedzić i pozostawić w garnku
- wlać do
niego połowe przygotowanego sosu i dokładnie wymieszać, aby cały się nim pokrył -
podawać z piersią
pokrojoną pod kątem w cienkie plasterki i polaną oliwą z oliwek, przed podaniem
makaron polać
jeszcze dodatkowo odrobiną sosu i ozdobić listkiem bazylii.

Danie moim zdaniem bardzo proste, góra 20minutowe (czas gotowania makaronu) a bardzo
pozytywnie mnie
zaskoczyło. Trzeba jedynie pamiętać że danie to jest bardzo wyraziste w smaku,
dlatego z ilością
dodatkowego sosu nie należy przesadzać. Polecam.

http://i45.tinypic.com/2iqz86w.jpg

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2010-01-14 08:36:18

Temat: Re: Makaron z sosem smietanowo-serowym (plesniowym)
Od: Lila <H...@H...Com> szukaj wiadomości tego autora

vcore <mail*wytnij*@vcore.pl> napisał:
> Ser rozpuścić w śmietanie na niewielkim ogniu,

Czy to ma byc smietana czy smietanka 30%?
Bo obawiam się czy smietana sie nie zwarzy przy podgrzewaniu.

Pozdrowienia,
Lila

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2010-01-14 09:29:23

Temat: Re: Makaron z sosem smietanowo-serowym (plesniowym)
Od: maciej debski <m...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

On Jan 14, 8:36 am, Lila <H...@H...Com> wrote:
> vcore <mail*wytn...@vcore.pl> napisa :
>
> > Ser rozpu ci w mietanie na  niewielkim ogniu,
>
> Czy to ma byc smietana czy smietanka 30%?
> Bo obawiam si czy smietana sie nie zwarzy przy podgrzewaniu.

slodka smietana. (kwasna nie zwazylaby sie bo chodzi o podgrzanie a
nie gotowanie).

mac

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2010-01-14 15:02:10

Temat: Re: Makaron z sosem smietanowo-serowym (plesniowym)
Od: vcore <mail*wytnij*@vcore.pl> szukaj wiadomości tego autora

maciej debski pisze:
> On Jan 14, 8:36 am, Lila <H...@H...Com> wrote:
>> vcore <mail*wytn...@vcore.pl> napisa :
>>
>>> Ser rozpu ci w mietanie na niewielkim ogniu,
>> Czy to ma byc smietana czy smietanka 30%?
>> Bo obawiam si czy smietana sie nie zwarzy przy podgrzewaniu.
>
> slodka smietana. (kwasna nie zwazylaby sie bo chodzi o podgrzanie a
> nie gotowanie).

Dokładnie tak, wystarczy aby ser się rozpuścił i konsystencja była kremowa.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Jakie ulubione ciasto zawsze wam wychodzi...
Chleb. Pewnie coś robię nie tak, pytanie co...
gulasze z fasole
TRENUJĘ...
szynka crudo parmenska

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »