| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2010-01-13 14:49:18
Temat: Makaron z sosem smietanowo-serowym (plesniowym)Składniki
o Makaron penne (,,rurki")
o Ser z niebieską lub zieloną pleśnią
o Śmietana 200ml
o Pierś z kurczaka (podwójna)
o Świeża bazylia
o Oliwa z oliwek
o Oregano
o Sól
o Pieprz
Makaron ugotować Al dente w wodzie z odrobiną oliwy lub oleju (żeby się nie
posklejał), pierś
rozbić, opruszyć solą i pieprzem i usmażyć, tak jak zwyczajne kotlety. Ser rozpuścić
w śmietanie na
niewielkim ogniu, dodać 5-6 drobno pokrojonych listków bazylii i szczyptę oregano,
mieszać do
uzyskania kremowej konsystencji, makaron po ugotowaniu odcedzić i pozostawić w garnku
- wlać do
niego połowe przygotowanego sosu i dokładnie wymieszać, aby cały się nim pokrył -
podawać z piersią
pokrojoną pod kątem w cienkie plasterki i polaną oliwą z oliwek, przed podaniem
makaron polać
jeszcze dodatkowo odrobiną sosu i ozdobić listkiem bazylii.
Danie moim zdaniem bardzo proste, góra 20minutowe (czas gotowania makaronu) a bardzo
pozytywnie mnie
zaskoczyło. Trzeba jedynie pamiętać że danie to jest bardzo wyraziste w smaku,
dlatego z ilością
dodatkowego sosu nie należy przesadzać. Polecam.
http://i45.tinypic.com/2iqz86w.jpg
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2010-01-14 08:36:18
Temat: Re: Makaron z sosem smietanowo-serowym (plesniowym)vcore <mail*wytnij*@vcore.pl> napisał:
> Ser rozpuścić w śmietanie na niewielkim ogniu,
Czy to ma byc smietana czy smietanka 30%?
Bo obawiam się czy smietana sie nie zwarzy przy podgrzewaniu.
Pozdrowienia,
Lila
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2010-01-14 09:29:23
Temat: Re: Makaron z sosem smietanowo-serowym (plesniowym)On Jan 14, 8:36 am, Lila <H...@H...Com> wrote:
> vcore <mail*wytn...@vcore.pl> napisa :
>
> > Ser rozpu ci w mietanie na niewielkim ogniu,
>
> Czy to ma byc smietana czy smietanka 30%?
> Bo obawiam si czy smietana sie nie zwarzy przy podgrzewaniu.
slodka smietana. (kwasna nie zwazylaby sie bo chodzi o podgrzanie a
nie gotowanie).
mac
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2010-01-14 15:02:10
Temat: Re: Makaron z sosem smietanowo-serowym (plesniowym)maciej debski pisze:
> On Jan 14, 8:36 am, Lila <H...@H...Com> wrote:
>> vcore <mail*wytn...@vcore.pl> napisa :
>>
>>> Ser rozpu ci w mietanie na niewielkim ogniu,
>> Czy to ma byc smietana czy smietanka 30%?
>> Bo obawiam si czy smietana sie nie zwarzy przy podgrzewaniu.
>
> slodka smietana. (kwasna nie zwazylaby sie bo chodzi o podgrzanie a
> nie gotowanie).
Dokładnie tak, wystarczy aby ser się rozpuścił i konsystencja była kremowa.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |