| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-11-07 14:33:44
Temat: dynia marynowana na słodko mojej mamy...na życzenie1 kg dyni oczyszczonej
3 szklanki wody
40 dag cukru
1/4 szklanki octu
goździki, cynamon wedle uznania
Miąższ dyni pokroic w kostkę ok. 1,5 na 1,5 cm lub łyżeczką wybierać
kulki (kostka bardziej wydajna0 sparzyć ok. minuty i następnie odcedzić.
Nie dłużej bo dynia robi się zbyt miękka.
Wodę, cukier, ocet i przyprawy zagotować.
Tak przygotowaną dynię wkładać do słoików i zalewać gorącą zalewą.
Zamknięte słoiki pasteryzować pod przykryciem 10 lub 20 min (zależnie od
wielkości słoika). Słoiki po dżemie 10 min. po ogórkach 20 min.
Odstawić do ostygnięcia a następnie przenieść w miejsce, z którego łatwo
je będzie można wyciągnąć w razie potrzeby. A potrzeba będzie bardzo
często ;)
Ja co roku zajadam się taką dynią. Jest rewelacyjna...
pozdrawiam
Dogma (zachwycona kolejnym sezonem na dynię)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |