« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-08-01 20:00:56
Temat: filety śledziowe - inaczej
hej
uwielbiamy z mężem śledzie
(niby pospolita ryba, a tak smaczna)
najbardziej nam smakuje:
śledzie w kostkę
starte jabłko
drobno pokrjona cebula
śmietana
pieprz
- niby nic - pospolity przepis
ale smaczek jest za kazdym razem
znam wersje
1) z serkiem grani, ogórkiem i cebulką
2) podobnie tylko z pomidorami (ale one puszczają wodę i robi się papaka)
uwielbiam śledzie
- czy możecie mi podsunąć jakiś inne przepis?
- może nawet śedzie na słodko (np. podobno Janda ma dobry przepisik na
śledzie z orzechami)
- albo z owocami?
z góry dzięki
pozdrawiam
Paulina
--
----------------------------------------------------
-----------
Paulina i Ola 18.06.2003
http://sus.univ.szczecin.pl/~wojus
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-08-02 07:37:14
Temat: Re: filety śledziowe - inaczejśledziki...
mniam!
lubię je pod każdą postacią
możesz spróbować zrobić "kolorową" sałatkę:
przygotować średnio głęboki półmisek i układać warstwowo (warstwy nie muszą być
grube):
1. pokrojone (nie za drobno) filety solone
2. drobno posiekana cebulka
3. pokrojony drobno w kostkę lub starty ogórek kiszony
4. pokrojony w kostkę ugotowany ziemniak
5. starte jabłko
6. pokrojone ugotowane jajka
7. kukurydza z puszki
8. starty ugotowany czerwony burak
9. warstwa majonezu;
każdą (z grubsza) warstwę soli się i pieprzy, cebulkę przed położeniem można
skropić cytryną);
wstawić koniecznie do lodówki, żeby się przegryzło;
majonez miejscami lekko zmieni kolor na purpurowy...
pychotka, zalecana konsumpcja tego samego dnia;
na wierzch można posypać delikatnie startą mozzarellą.
jeszcze można zrobić z cynamonem i rodzynkami
tym razem filety marynowane (z zalewy octowej)
pokroić w paski, na patelni zeszklić cebulkę, potem dodać trochę koncentratu
pomidorowego, ale tylko tyle, żeby cebulka zmieniła kolor,
po wyjęciu z patelni dodać namoczone rodzynki, pieprz, trochę soli i cynamon,
ułożyć warstwowo w słoiczku, czy salaterce, ostudzone wstawić do lodówki żeby
się przegryzło,
smacznego!
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-02 12:01:00
Temat: Re: filety śledziowe - inaczej
Użytkownik wojus <w...@g...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:cejibl$5qc$...@n...news.tpi.pl...
>
> hej
>
> uwielbiamy z mężem śledzie
(ciach)
...usmazyc cebule, wrzucic lisc laurowy, dobry koncentrat pomidorowy,
docukrzyc i doprawic...jak ostygnie to ze sledziami wymieszac i do
zgryzienia zostawic (ma byc lekko slodkie - pachniec lekko laurowym....)
...ananas, smietana, musztarda z ziarnami gorczycy, swiezo mielony pieprz -
ewentylanie lyzka majonezu
....klasyczna ziemniaczana z majonezem, cebula i sledzianmi ale wzbogacona
papryka!
....sledzie z czosnkiem i majerankiem w duzych ilosciach w oliwie
zasloikowane na jakies 3 dni...(dobre z wodka mrozona...szczegolnie i
ciemnym chlebem)
...sledzie z marnowana sliwka
i duzo duzo duzo innych.....dobry material mimo wszystko do kombinowania
agataw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |