« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-11-05 10:47:58
Temat: Re: flaczki-czekam na sugestie
Użytkownik "MechaGodzilla" <m...@n...pl> napisał w wiadomości
news:9s5j84$bp0$1@zeus.man.szczecin.pl...
: wiem ze temat byl omawiany ale jesli ktos ma jakies szczegolne sugestie co
: do przyrzadzenia takowych to prosze o slow kilka:)))
:
Koniecznie bulke tarta przypieczona na patelni i ser (zolty, ostry) starty na
grubych oczkach (5-10 dkg).
pozdr. Wilma
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-11-05 10:53:50
Temat: Re: Odp: Odp: Odp: flaczki-czekam na sugestie
>>
>> na pewno moga byc z cieleciny (sama nie jadam takowego mieska)
>>
>> >
>> no popatrz..czy to tylko ja dodaje imbir do flakow????
>> Ciotka
>> K.T. - starannie opakowana
>
>
>dam ten imbir
>ale ciotka pisz mnie jak pe pulp[eciki zrobic, czy tak jak mielone (haha)
>tylko male? jak male? jak orzechy wloskie czy inne???
>
>Mechcia
>napalona na pulpeciki do flaczkow
>
no te co jadlam to wygladaly , pardon, jaki minimielence...mysle
ze byly bez bulki, bo po co...wez pomieszaj mielone z przyprawami
i uformuj male kulki (galki oczne?), splaskaj i wrzuc do flakow,
ktore sie nie gotuja za szybko w wrecz odwrotnie
K
P.S. Ja robila bez jaja, jak robilam takie cos wze wzbogaconej
jarzynowce, bo z jaja (bialka) ida szumowiny i inne farfocle
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-05 11:26:02
Temat: Re: flaczki-czekam na sugestieMechaGodzilla wrote:
> Ciotka! jak zawsze jestes niezastapiona.
> moze rzeczywiscie z pulpecikami zrobie???
Zrob, zrob... Sa naprawde pyszne. Moja zona czasem robi.
pozdrawiam
Marcin
****************************************************
* Marcin Helinski |-\ /-|
*
| \__/ |
* Software developer | / \ |
*
| /----\ |
* Poznan University of Technology |/ \/ \|
*
| /\ |
****************************************************
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-05 11:27:21
Temat: Re: flaczki-czekam na sugestie
Użytkownik MechaGodzilla <m...@n...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9s5j84$bp0$...@z...man.szczecin.pl...
> wiem ze temat byl omawiany ale jesli ktos ma jakies szczegolne sugestie co
> do przyrzadzenia takowych to prosze o slow kilka:)))
>
>
> pozdrawiam
> Mechcia
sie ma Mechcia !
flaki i kolduny i tatar to moje debesciarskie potrawy :)Flaki kazdego roku w
ystepuja na moich imieninach , tylko w tym roku ich nie bylo i goscie byli
wyraznie zawiedzeni.Wczoraj po raz pierwszy od czasow kopnietych krow zrobil
am kolduny ( pomyslalam sobie: co tam szalone krowy- gorszy waglik :)), bo s
ie szybciej schodzi...
A co do flakow to w/g mnie najsmaczniejszy rosolek do flakow jest z pregi wo
lowej ( to jest gorna czesc nogi) plus wloszczyzna dodana troche pozniej ( n
o i vegeta - ma sie rozumiec- witam w Caffe :))).
Potem juz , do flakow dodaje druga wloszczyzne zamiast w slupki - to z lenis
twa tarkuje na duzych oczkach tarki. Efekt ten sam. Na sam koniec na suchej
teflonowej patelni zrumieniam lekko make pszenna i rozprowadzam ja zimnym ro
solem i wlewam calosc do juz gotowych flakow, zeby " zawiesic" zupe.
Jakby co to pytaj Jola L-
L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-05 12:58:49
Temat: Odp: flaczki-czekam na sugestie
Użytkownik "Jola L-L" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
news:9s5t4g$f5m$1@news.tpi.pl...
>
> sie ma Mechcia !
>
> flaki i kolduny i tatar to moje debesciarskie potrawy :)Flaki kazdego roku
w
> ystepuja na moich imieninach , tylko w tym roku ich nie bylo i goscie byli
> wyraznie zawiedzeni.Wczoraj po raz pierwszy od czasow kopnietych krow
zrobil
> am kolduny ( pomyslalam sobie: co tam szalone krowy- gorszy waglik :)), bo
s
> ie szybciej schodzi...
> A co do flakow to w/g mnie najsmaczniejszy rosolek do flakow jest z pregi
wo
> lowej ( to jest gorna czesc nogi) plus wloszczyzna dodana troche pozniej
( n
> o i vegeta - ma sie rozumiec- witam w Caffe :))).
> Potem juz , do flakow dodaje druga wloszczyzne zamiast w slupki - to z
lenis
> twa tarkuje na duzych oczkach tarki. Efekt ten sam. Na sam koniec na
suchej
> teflonowej patelni zrumieniam lekko make pszenna i rozprowadzam ja zimnym
ro
> solem i wlewam calosc do juz gotowych flakow, zeby " zawiesic" zupe.
>
> Jakby co to pytaj Jola
L-
> L
>
super:)
ale bede dzisiaj zajadac.
zrobie dwie wersje;
z wolem
z pulecikami
Mechcia
niech juz szef pojedzie bo nie moge usiedziec przy biurku, flaczki wzywaja
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-06 06:43:17
Temat: Tradycyjne flaki bylo: Re: Odp: flaczki-czekam na sugestie)Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> wrote:
> flakow nie da sie chyba udoskonalic poza bardzo dobrym rosolem,
Przepisow na flaki jest na swiecie setki, a tak naprawde to, co w Polsce
ostatnio podaje sie najczesciej jako flaki, to nie sa dawne, tradycyjne
flaki, gesta potrawa, tylko zupa z flakow. Faktem jest jednak, ze juz
przedwojenne ksiazki kucharkie podaja, ze flaki mozna zrobic rzadsze i
podac jako zupe.
W ramach eksperymentow kulinarnych sam zrobilem zreszta ostatnio zupe --
kapusniak z flakami.
> jadlam raz flaki z pulpetamy...baaardzo dobre (pulpety byly chyba
> dosc malo tradycyjne, bo byly to galy miesne, gotowane w calej
> zupce...pycha)
Flaki z pulpetami to jeden z najbardziej tradycyjnych sposobow podania
flakow w Polsce. Fakt, ze tych pulpetow nie robi sie z miesa, ale z
loju lub szpiku. Drugim ewentualnym dodatkiem do flakow jest kiszka
kaszana.
Przepis na tradycyjne flaki po warszawsku w duzym skrocie wyglada
nastepujaco:
Po wstepnym przygotowaniu i ugotowaniu flakow do miekkosci krajemy je i
zalewamy rosolem. Dodajemy pokrajane w slupki i wstepnie podduszone
jarzyny (marchew, kalarepe, pietruszke, seler, cebule) i gotujemy az
jarzyny zupelnie zmiekna. Przed wrzuceniem jarzyn mozna dodac pol litra
mleka (na ok. 3 litry flakow). Zaciagamy flaki biala zasmazka z dwu
lyzek masla i i duzej lyzki maki. Przyprawiamy flaki na krotko przed
podaniem sola, bialym pieprzem, galka muszkatolowa, imbirem,
majerankiem.
Pulpety: Cwierc kilo loju nerkowego lub szpiku mielimy w maszynce,
Rozcieramy w misce z dwoma zoltkami, dodajemy tartej bulki okolo jednej
szklanki, tyle, by mialy odpowiednia konsytencje, jak kluski kladzione.
Z dwu bialek ubijamy piane i mieszamy ja z tym lojem. Dodajemy troche
podmazonej cebulki, solimy, pieprzymy. Formujemy pulpety, ktore
wkladamy na lyzce do goracego rosolu i gotujemy.
Kiszka: kawalek kiszki do nadziewania wymyc i wymoczyc. Posiekac drobno
kawalek loju nerkowego, zagotowac w cwierci litra wody, posolic,
popieprzyc, przyprawic majerankiem imbirem, dodac mala utarta cebule.
Cwierc litra kaszki krakowskiej zatrzec jajkiem i zaparzyc w goracej
wodzie z lojem. Gdy napeczneije i troche wystygnie nadziac nia kiszke,
zawiazac nitka bawelniana i ugotowac w oslonej wodzie, az wyplynie na
wierzch. Pokrajac w ukosne plastry.
Flaki podajemy w misie. Na srodku ukladamy pulpety, boki przybieramy
plastrami kiszki. Po wierzchu posypujemy siekana zielona pietruszka i
polewamy maslem z zasmazona tarta buleczka. Do przyprawiania podajemy
tarty parmezan, majeranek i imbir.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-06 07:22:27
Temat: Re: Tradycyjne flaki bylo: Re: Odp: flaczki-czekam na sugestie)
>flakow w Polsce. Fakt, ze tych pulpetow nie robi sie z miesa, ale z
>loju lub szpiku.
Ja, Wladyslawie, o tym loju wiedzialam, ale wolalam podac Mechci
o tym, co jadlam...samo slowo loj (uuj) doprowadza roznych malo
odpornych ludzi do palpitacji..;)
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-06 08:24:08
Temat: Re: Tradycyjne flaki bylo: Re: Odp: flaczki-czekam na sugestie)
Użytkownik Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> w wiadomooci do
grup dyskusyjnych napisał:9...@4...com..
.
> Ja, Wladyslawie, o tym loju wiedzialam, ale wolalam podac Mechci
> o tym, co jadlam...samo slowo loj (uuj) doprowadza roznych malo
> odpornych ludzi do palpitacji..;)
> Krysia
> K.T. - starannie opakowana
Krysienko , moje przedwczorajsze kolduny byly pol na pol mieso i loj ( farsz
do pierogow). Zapewniam Cie , ze byly super soczyste wlasnie dzieki temu
...uuuj:)
Jola L-L
ps: loj daja za darmo , jak sie poprosi w sklepach miesnych - w ktorych sami
"rozbieraja "mieso.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-06 08:59:11
Temat: Odp: Tradycyjne flaki bylo: Re: Odp: flaczki-czekam na sugestie)
Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
wiadomosci news:9q3fut0draccfuv2i4pkbtgn8ifc177haq@4ax.com...
>
> >flakow w Polsce. Fakt, ze tych pulpetow nie robi sie z miesa, ale z
> >loju lub szpiku.
> Ja, Wladyslawie, o tym loju wiedzialam, ale wolalam podac Mechci
> o tym, co jadlam...samo slowo loj (uuj) doprowadza roznych malo
> odpornych ludzi do palpitacji..;)
>
> Krysia
> K.T. - starannie opakowana
loju to ja chyba nie jadlam jeszcze.
i nie placze z tego powodu:)))
Mechcia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-06 09:19:00
Temat: Re: Tradycyjne flaki bylo: Re: Odp: flaczki-czekam na sugestie)
>
>> Ja, Wladyslawie, o tym loju wiedzialam, ale wolalam podac Mechci
>> o tym, co jadlam...samo slowo loj (uuj) doprowadza roznych malo
>> odpornych ludzi do palpitacji..;)
>> Krysia
>> K.T. - starannie opakowana
>
>Krysienko , moje przedwczorajsze kolduny byly pol na pol mieso i loj ( farsz
>do pierogow). Zapewniam Cie , ze byly super soczyste wlasnie dzieki temu
>...uuuj:)
>
>
>Jola L-L
>ps: loj daja za darmo , jak sie poprosi w sklepach miesnych - w ktorych sami
>"rozbieraja "mieso.
>
o jak to dobrze, ze jeszcze ktos sie nie boczy na loj...ja uzywam
tzw lojutzn jest to przemielony ceres jakowys, obtoczony w mace
ryzowej, bo w wypadku pewnych dan chodzi gl. o forme w jakiej
dodaje sie tluszcz - loj to takie oskrobane grudki, wiec ten
ceres dobrze loj udaje (uuj udaje, hehe). wolowego nie uzywam bom
tchorz...
Krysia
>
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |