| « poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2007-11-27 09:42:35
Temat: Re: garnek rzymski - przepisydarek pisze:
> Użytkownik "Jacek Ostaszewski" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:figg1f$18p$1@news.dialog.net.pl...
>> No i moje wątpliwości: czy potrawy w tych garnkach robiona istotnie różnią
>> się od takich samych robionych w... szkle żaroodpornym czy brytfannie
>> żeliwnej? Po drugie, skoro ten garnek nasiąka wodą przed użyciem, to nie
>> nasiąka płynem na mycia naczyć czy proszkiem podczas mycia?
>
>
> No może nasiąkać, może....
> Dlatego myć w zmywarce powinno się tylko niektóre z nich - wskazane przez
> producenta.
>
>
>
Nieważne - zmywarka czy ręcznie. Tłuszczu czystą wodą nie usuniesz. Parą?
Musi być jakiś detergent. Musi wnikać, potem musi wynikać. To co
zdrowego jest w takiej potrawce z Ludwikiem?
Pytam bez kpin, przymierzam się.
--
JackOss - po kiego mi sygnaturka?!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2007-11-27 15:29:44
Temat: Re: garnek rzymski - przepisy> > Ale po co tak przepłacac taki garnek można już dostać od polskiego
> > producenta
> A masz może namiar?
sklep firmowym Formaster w Kielcach,
> No i moje wątpliwości: czy potrawy w tych garnkach robiona istotnie
> różnią się od takich samych robionych w... szkle żaroodpornym czy
> brytfannie żeliwnej?
mięso jest bardziej soczyste, od pieczonego w tradycyjny sposób, nie
dodajesz na dno garnka żadnego tłuszczu tak więc bardzo przydatne dla osób
na diecie
np. Karkówkę nacierasz przyprawami, wkładasz ją do wcześniej namoczonego w
wodzie garnka, do garnka wrzucasz pokrojona w piórka cebulkę, zakrywasz
pokrywka i wkładasz do zimnego piekarnika. Po upieczeniu masz pieczeń i sos,
chleb, tak jak pisałam wcześniej, cyt. nie moczysz powierzchni ciasta przed
pieczeniem, nie stawiasz na dno piekarnika
talerzyka z wodą, nie skrapiasz ścianek piekarnika wodą, tylko garnek zanim
wysmarujesz tłuszczem i wysypiesz ziarnami moczysz w wodzie.
ciasta drożdżowe też piekłam w tym garnku, polecam zwłaszcza ciasto
drożdżowe "Barbary K."- znajdziesz przepis w archiwum
> Po drugie, skoro ten garnek nasiąka wodą przed
> użyciem, to nie nasiąka płynem na mycia naczyć czy proszkiem podczas
mycia?
ja myję garnek gorącą wodą bez dodatków płynów/proszków, później na 15 min
do piekarnika na 200-300st
Pozdrawiam
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2007-11-27 15:30:48
Temat: Re: garnek rzymski - przepisyMONI|<A <moni| wrote:
(...)
> np. Karkówkę nacierasz przyprawami, wkładasz ją do wcześniej namoczonego w
> wodzie garnka, do garnka wrzucasz pokrojona w piórka cebulkę, zakrywasz
> pokrywka i wkładasz do zimnego piekarnika. Po upieczeniu masz pieczeń i sos,
Do tego wystarczy zwykła blacha i folia. Karkówkę przykrywam grubą
warstwa cebuli, całość folią i do gorącego piekarnika. Nie muszę
moczyć garnka, mycie też prawie żadne bo i na spód blachy kładę folię.
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2007-11-27 15:38:54
Temat: Re: garnek rzymski - przepisy
> np. Karkówkę nacierasz przyprawami, wkładasz ją do wcześniej namoczonego w
> wodzie garnka, do garnka wrzucasz pokrojona w piórka cebulkę, zakrywasz
> pokrywka i wkładasz do zimnego piekarnika. Po upieczeniu masz pieczeń i
sos,
>Do tego wystarczy zwykła blacha i folia. Karkówkę przykrywam grubą
>warstwa cebuli, całość folią i do gorącego piekarnika. Nie muszę
>moczyć garnka, mycie też prawie żadne bo i na spód blachy kładę folię.
ale tutaj chyba nie masz sosu? napisz proszę
można i tak, można też strzelić sobie piec parowy za pare tysięcy,
pieczeń mozna przygotować na wiele sposobów
Pozdrawiam
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2007-11-28 09:35:04
Temat: Re: garnek rzymski - przepisyMONI|<A <moni| wrote:
>>Do tego wystarczy zwykła blacha i folia. Karkówkę przykrywam grubą
>>warstwa cebuli, całość folią i do gorącego piekarnika. Nie muszę
>>moczyć garnka, mycie też prawie żadne bo i na spód blachy kładę folię.
>
> ale tutaj chyba nie masz sosu? napisz proszę
>
Mam, dlaczego miałoby go nie być? Przy każdej pieczeni powstaje sos.
jeżeli coś piecze się bez przykrycia, to sos powstaje przy okazji
polewania mięsa. Przy pieczeniu pod przykryciem sos wycieka z mięsa
i ewentualnych dodatków.
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2007-11-28 12:02:13
Temat: Re: garnek rzymski - przepisyUżytkownik "Jacek Ostaszewski" <p...@o...pl> napisał
> Nieważne - zmywarka czy ręcznie. Tłuszczu czystą wodą nie usuniesz. Parą?
> Musi być jakiś detergent. Musi wnikać, potem musi wynikać. To co zdrowego
> jest w takiej potrawce z Ludwikiem?
> Pytam bez kpin, przymierzam się.
Najlepsza metoda to oczyszczona soda. :)
Oczywiście używamy jej, jak się mocno wytłuści, bo normalnie gorąca woda
wystarczy.
Pozdrawiam,
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2007-11-28 12:14:41
Temat: Re: garnek rzymski - przepisyUżytkownik "MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl> napisał w wiadomości
news:474c37ef@news.home.net.pl...
>> > Ale po co tak przepłacac taki garnek można już dostać od polskiego
>> > producenta
>> A masz może namiar?
> sklep firmowym Formaster w Kielcach,
Znam ten garnek... znajomi sobie tak sprawili.
Pod wpływem ich opinii ja się zdecydowałem na oryginalnego roemertopfa, oni
zresztą też ...
i wniosek jest jeden - nie ma nawet co porównywać. Jakość wypalenia tego
garnka jest kiepściutka, pełno nierówności, nie wspominając juz o tym, że w
środku nie ma glazury. Przez to zdarza się, że mięso przywiera.
A tak w ogóle, to miałem go w ręku i można powiedzieć jedno - to po prostu
imitacja Swinga z roemertopfa. Dosyć kiepska do tego.
darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2007-11-28 16:47:10
Temat: Re: garnek rzymski - przepisy
> i wniosek jest jeden - nie ma nawet co porównywać. Jakość wypalenia tego
> garnka jest kiepściutka,
ja tam sobie to chwalę, ceramika mocno spieczona to ceramika mało
nasiąkliwa - a cała idea tego garnka to moczenie go w wodzie- pieczenie w
środowisku dużej ilości pary wodnej,
>, że w
> środku nie ma glazury. Przez to zdarza się, że mięso przywiera.
Mi tam nic nie przywiera, raz się tak zdarzyło gdy zapomniałm przed
pieczeniem chleba obsypać garnek otrębami, ale to był mój błąd. I jest to
zaznaczone w instrukcji.
Podczas pieczenia karkówki/warzyw powstaje prawie pół ganka sosu, nie wiem
czego musiałabym dokonać aby ziemniaki i mięso przywarły do garnka.
Miałam kiedyś czeski garnek rzymski nie szkliwony, też bardzo dobrze mi się
sprawadzał.
Pozdrawiam
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2007-11-28 16:56:23
Temat: Re: garnek rzymski - przepisyUżytkownik "darek" <d...@h...com.pl> napisał
>
> i wniosek jest jeden - nie ma nawet co porównywać. Jakość wypalenia tego
> garnka jest kiepściutka, pełno nierówności, nie wspominając juz o tym,
że
> w środku nie ma glazury. Przez to zdarza się, że mięso przywiera.
Zaraz, zaraz, jeśli naczynie jest wewnątrz emaliowane to z punktu
widzenia zawartości niczym nie różni się od naczynia np. ze szkła
czy kamionki. Dotąd myślałem że garnek rzymski _nie_ ma w środku
glazury? Jak to jest?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2007-11-28 17:22:11
Temat: Re: garnek rzymski - przepisy
> Zaraz, zaraz, jeśli naczynie jest wewnątrz emaliowane to z punktu
> widzenia zawartości niczym nie różni się od naczynia np. ze szkła
> czy kamionki. Dotąd myślałem że garnek rzymski _nie_ ma w środku
> glazury? Jak to jest?
>
garnek rzymski nie powinien być emaliowany,
tak więc nie wiem dlaczego ten niemiecki produkt się tak nazywa/tak jest
reklamowany
Pozdrawiam
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |