| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-07-15 10:57:22
Temat: gołabki w liściach winogron...Jadłam kiedyś takie w tureckiej/chyba knajpce/ i chciałabym dla odmiany takie
zrobić.Tu mam wątpliwości:czy liście winogron trzeba sparzyć,a jeśli tak ,to
jak długo,farsz, wiadomo według gustu.Potem gotowanie gołabków,jak długo i czy
wystarczy trochę wody na dnie,czy muszą one być w pełni przykryte wodą?Jaki sos
do takich gołabków?liście winogron są kwaśne,więc pomidorowy raczej nie
pasuje?/czy ktoś mógłby mi pomóc w moich dylematach?Z góry dziękuję Ela
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-07-15 11:24:24
Temat: Re: gołabki w liściach winogron...> Jadłam kiedyś takie w tureckiej/chyba knajpce/ i chciałabym dla odmiany
takie
> zrobić.Tu mam wątpliwości:czy liście winogron trzeba sparzyć,a jeśli tak
,to
> jak długo,farsz, wiadomo według gustu.Potem gotowanie gołabków,jak długo i
czy
> wystarczy trochę wody na dnie,czy muszą one być w pełni przykryte
wodą?Jaki sos
> do takich gołabków?liście winogron są kwaśne,więc pomidorowy raczej nie
> pasuje?/czy ktoś mógłby mi pomóc w moich dylematach?Z góry dziękuję Ela
W Rumuni takie gołąbki (bardzo małe w porównaniu z naszymi) nazywaja si
salmani. Podają je ze smietana i mamałyga ;-)" Pycha!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-15 11:41:16
Temat: Re: gołabki w liściach winogron...<e...@p...onet.pl> napisał(a):
> Jadłam kiedyś takie w tureckiej/chyba knajpce/ i chciałabym dla odmiany
takie
> zrobić.Tu mam wątpliwości:czy liście winogron trzeba sparzyć,a jeśli
tak ,to
> jak długo,farsz, wiadomo według gustu.Potem gotowanie gołabków,jak długo i
czy
> wystarczy trochę wody na dnie,czy muszą one być w pełni przykryte wodą?Jaki
sos
>
> do takich gołabków?liście winogron są kwaśne,więc pomidorowy raczej nie
> pasuje?/czy ktoś mógłby mi pomóc w moich dylematach?Z góry dziękuję Ela
>
A skąd weźmiesz liście winogron? Mozna je gdzieś kupić ?
turecky
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-15 11:47:42
Temat: Re: gołabki w liściach winogron...> A skąd weźmiesz liście winogron? Mozna je gdzieś kupić ?
>
> turecky
>
> --
Nie,raczej kupić ich się nie da.Po prostu pójdę do ogrodu i nazbieram.Wiem,że
mają być młode,ale co dalej?
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-15 12:16:12
Temat: Re: gołabki w liściach winogron...
Witam.
Wiem ze w przewodniku po Bukowinie (Rumunia,Ukraina,Mołdawia) widziałem
przepis na w/w gołąbki w liściach winogron.
Jutro wpuszcze przepis na grupe. (książkę mam w domu)
Pozdr.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-15 12:24:55
Temat: Re: gołabki w liściach winogron...>
> Witam.
> Wiem ze w przewodniku po Bukowinie (Rumunia,Ukraina,Mołdawia) widziałem
> przepis na w/w gołąbki w liściach winogron.
> Jutro wpuszcze przepis na grupe. (książkę mam w domu)
> Pozdr.
>
>
Dzięki, chętnie skorzystam.Ela
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-15 14:00:04
Temat: Re: gołabki w liściach winogron...From: <e...@p...onet.pl>
> Nie,raczej kupić ich się nie da.Po prostu pójdę do ogrodu i
nazbieram.Wiem,że
> mają być młode,ale co dalej?
Poszukaj w archiwumie przepisu na potrawe, co sie zwie dolmadakia - to sa
liscie winogron faszerowane, wersja grecka.
Macabra
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-15 15:32:07
Temat: Re: gołabki w liściach winogron...>
> W Rumuni takie gołąbki (bardzo małe w porównaniu z naszymi) nazywaja si
> salmani. Podają je ze smietana i mamałyga ;-)" Pycha!
>
oczywiście nazywają sie sarmale;-))))) ponizej przepis, lecz jest to wersja
kapusciana.
http://www.geocities.co.jp/WallStreet/4744/essays/sa
rmale.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-16 06:57:59
Temat: Re: gołabki w liściach winogron...
> Poszukaj w archiwumie przepisu na potrawe, co sie zwie dolmadakia - to sa
> liscie winogron faszerowane, wersja grecka.
>
> Macabra
>
Dzieki za podpowiedz,szukalam,ale jakos nie mogłam znależć....czy byłabys tak
miła i podpowiedziała mi bliżej,gdzie znajdę ten przepis?Korzystam z kiepskiego
połaczenia internetowego i szukanie czegokolwiek jest duzym problemem.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-16 07:53:43
Temat: Re: gołabki w liściach winogron... (P)<e...@p...onet.pl> wrote:
>Dzieki za podpowiedz,szukalam,ale jakos nie mogłam znależć....czy byłabys tak
>miła i podpowiedziała mi bliżej,gdzie znajdę ten przepis?Korzystam z kiepskiego
>połaczenia internetowego i szukanie czegokolwiek jest duzym problemem.
DOLMADES - GOŁĄBKI W WINOGRONOWYCH LIŚCIACH
- 50 świeżych liści winorośli
- 400 g ryżu
- 100 ml oleju
- 2 cebule
- 1 pęczek dymki
- 1 łyżka mięty
- 2 łyżki siekanego koperku
- 2 łyżki zielonej pietruszki
- sok z dużej cytryny
- sól, pieprz,
1. Liście winorośli dokładnie umyć i osuszyć.
2. Dymkę posiekać i zarumienić na rozgrzanym oleju. Dodać ryż i
pozostałe zioła i przyprawy. Podlać wodą i gotować przez 10
minut , ostudzić.
3. Farsz ułożyć na liściu i uformować małe gołąbki w kształcie
"cukierków".
4. Dno rondla wyłożyć pozostałymi liści, ułożyć na nich
warstwami gołąbki i podlać wodą z sokiem z cytrynowym, dusić pod
przykryciem przez 90 minut.
http://grecja.home.pl/kuchnia/przepisy.htm
Dolmades
(ok.25 szt.)
cebula - 3/4 szt
rodzynki - 1/2 opakowania
ryż - szklanka
mięta - świeża, posiekana, 2-3 łyżki
koper - świeży, posiekany, 4 łyżki
czosnek - 2 ząbki
pestki słonecznikowe lub orzechy włoskie - 2 garści
sól, cukier, pieprz - do smaku
liście winogron - 30 -35 szt.
cytryny - 2 szt.
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oliwie, aż stanie się szklista.
Dorzucić rodzynki, ryż i orzechy lub pestki, obsmażać chwilę, podlać
2.szkl. wody, posolić, popieprzyć, dodać troszkę cukru i przykryć.
Po ok.5 min. dodać drobno posiekany czosnek i zioła.
Dusić aż do chwili, gdy ryż wchłonie całą wodę i będzie miękki.
Liście winogronowe sparzyć wrzątkiem. Na pojedyńcze liście kładziemy
po łyżce farszu i zawijamy tak jak gołąbki - powinny być wielkości
męskiego kciuka. Pozostałe liście układamy na dnie garnka, na nich
warstwami, dość ciasno Dolmades, wszystko zalewamy wodą (tak, żeby
było przykryte), dodajemy sok z dwóch cytryn i sól.
Gotujemy 1/2 godz. Dobre i na zimno i na gorąco,
pasuje super do grilla.
http://kuchnia-moja.w.interia.pl/strony/04%20Daniaja
rskie.htm#dolmades
Dolmades II
**Dolmades** (Serves 4-5 as an appetizer or side dish)
Ingredients:
20 tender perfect grape leaves, each at least 5" across. Try to
harvest them while still light green, not dark green tough and
stringy. Canned grape leaves may be substituted, but the
effect is not nearly the same.
*******
filling:
3/4 c. long grain white rice
3 T olive oil
2 cloves garlic, pressed either:
1/2 lb. lean ground lamb, OR 3/4 cup raw pine nuts
1 tsp dill weed
1 T salt or to taste
******
2 cups good quality tomato juice (Campbells is excellent)
1/2 cup water
****
1 lemon, cut into wedges
Preparation:
1. Blanche the grape leaves. Bring about a quart of water to a
rolling boil in a large-sized soup pot or saucepan. Have a
cookie sheet and spatula nearby. One by one, dip the grape leaves
into the boiling water just until they are barely limp, usually
5-10 seconds. Remove with the spatula, drain and spread flat on
the cookie sheet. Don't overcook them; you'll have headaches later!
2. Prepare filling. If using meat, brown the lamb in a fry pan,
drain and set aside. If using pine nuts, fry them in 2 T olive
oil until they are light brown, drain on paper towels and set aside.
3. In same fry pan, put in the olive oil, rice, lamb or pine
nuts, and spices. Turn heat to medium and saute about 5 minutes
until the rice begins to brown. Turn off heat.
4. Assemble the dolmades. Put 1 heaping T of filling in the
middle of a grape leaf. Then make a "package" by first folding the
two side "spurs" of the leaf over the filling, then folding up
the stalk end, and finally folding the top point of the leaf
around the whole thing. You should have very neat little rolls
about 3 inches wide. Do not overfill with rice as it will expand
in cooking and you don't want it to burst the grape leaf wrapper.
5. Pour 1 cup of the tomato juice in the bottom of the soup
pot. Layer the dolmades in the juice, crowding them very closely
together. Then pour over the rest of the tomato juice and the water.
6. Weight down the dolmades. Find a heat proof plate or
saucepan lid that will fit inside the pot. Put it on top of the
dolmades and "weight" with whatever works (I stack a bunch of soup
bowls on top of the plate). Turn the heat under the pot on
medium/low and steam the dolmades for 20-25 minutes to cook the rice
Be sure to keep the heat at a nice low simmer so the dolmades
don't burn.
7. To serve: Take off weighted plate, and lift the dolmades
one at a time to a serving platter using a slotted spoon.
Surround them with the lemon wedges (to be squeezed over them) and
serve as an appetizer or sidedish with souvlaki.
Dolmadaki III
Greek Dolmades Avgolemono Yiayia's Dolmades
1 lb. ground beef
1 large onion, chopped
1/2 cup white rice
1 egg
1/2 cup dry mint
1 Tbsp butter, softened
1/2 bunch fresh parsley
dill, if convenient
3-4 Tbsp lemon juice
salt pepper water, if needed
Knead all ingredients in a bowl. If the consistency is too
hard, add water, one tablespoon at a time (up to 4 Tbsp.).
Grape leaves are best picked from Grape Vines in the Spring,
while they are still tender. They can be washed and frozen
between layers of waxed paper and will keep for a year. They are
also available in jars from some fruit markets (especially ones
that carry a lot of Greek/Italian imported foods).
Depending on the size, you will need 20 to 40 grape leaves
(Fila - pronounced fee'-lah). Small leaves tend to be more tender.
Boil grape leaves until they are soft, but not tender.
The time will depend on the leaves. Fresh ones will only take a
minute. Fold grape leaves around small spoonfulls of meat
mixture, sealing completely.
In a large pot (preferably one with a large surface area on
the bottom), melt 1/2 stick (4 Tbsp.) butter. Arrange rolled
dolmades on top. Do this all at once, not as you roll them. Pour
3-4 cups water or chicken broth over dolmades, cover, and simmer
for 2 hours.
Avgolomono
1 egg
3-4 Tbsp lemon juice
cornstarch
Separate egg. Whisk egg white mixed with 1 tsp. water; add yolk
and mix. Add corn starch (she gave no measurement) to lemon
juice and stir; add to egg mixture. Skim broth off dolmades (it
is now a chicken/beef broth and should be greatly reduced
because of the rice) and add 1 Tbsp at a time to the egg mixture,
whisking well. Egg mixture should thicken. Remove dolmades from
heat. Arrange dolmades in a bowl for serving. Mix remaining broth
into egg-lemon mixture. Stir well and pour over dolmades.
Recipe courtesy of Alexis Dalianis Gutzman
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |