Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia golabki z indycze w lekkim sosie smietanowym

Grupy

Szukaj w grupach

 

golabki z indycze w lekkim sosie smietanowym

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-09-19 18:56:23

Temat: golabki z indycze w lekkim sosie smietanowym
Od: "almada" <a...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Składniki:
Na 4 porcje:
l główka włoskiej kapusty
(ok. 500 g)
sól
500 g piersi z indyka
świeżo zmielony pieprz
2 duże marchewki
l jajko
75 g startej goudy
łagodna papryka w proszku
1/4 l warzywnego bulionu
1/81 białego wina
100 g śmietany
2 łyżki jasnego zagęstnika
do sosów
Sposób przyrządzania:

Kapustę obrać z przywiędłych lub uszkodzonych liści, oddzielić 6 dużych
liści, umyć, lekko sparzyć wrzącą, osoloną wodą. Wyjąć z wody i otrzepać.
Piersi indyka umyć pod bieżącą zimną wodą, osuszyć i bardzo drobno posiekać
lub zemleć w maszynce do mięsa. Marchew obrać i pokroić w drobną kostkę.
Mięso wyrobić z jajkiem, serem i 2/3 przygotowanej marchewki. Doprawić solą,
pieprzem i papryką.. Zwilżonymi wodą rękami uformować z mięsa 12 małych
kulek. Liście kapusty przekroić na pół i odkroić gruby grzbiet. Kuleczki z
mięsa owijać liściami i od dołu spinać wykałaczkami. Bulion z winem
zagotować w garnku, włożyć "gołąbki" i gotować na wolnym ogniu, pod
przykryciem 15 min. Na 5 min przed upływem tego czasu dodać resztę
marchewki. Wyjąć "gołąbki" i odstawić w ciepłe miejsce. Do wywaru wlać
śmietanę i całość jeszcze raz zagotować. Wymieszać z zagęstnikiem, doprawić
solą i pieprzem. "Gołąbki" podawać z sosem. Można udekorować pietruszką.


pozdr.
almada


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Coś na obiad
wrzesien
brązowy sos do mięs
Suszenie pietruszki i selera
RE: Cafe Za Slupem

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »