| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-09-19 18:56:23
Temat: golabki z indycze w lekkim sosie smietanowymSkładniki:
Na 4 porcje:
l główka włoskiej kapusty
(ok. 500 g)
sól
500 g piersi z indyka
świeżo zmielony pieprz
2 duże marchewki
l jajko
75 g startej goudy
łagodna papryka w proszku
1/4 l warzywnego bulionu
1/81 białego wina
100 g śmietany
2 łyżki jasnego zagęstnika
do sosów
Sposób przyrządzania:
Kapustę obrać z przywiędłych lub uszkodzonych liści, oddzielić 6 dużych
liści, umyć, lekko sparzyć wrzącą, osoloną wodą. Wyjąć z wody i otrzepać.
Piersi indyka umyć pod bieżącą zimną wodą, osuszyć i bardzo drobno posiekać
lub zemleć w maszynce do mięsa. Marchew obrać i pokroić w drobną kostkę.
Mięso wyrobić z jajkiem, serem i 2/3 przygotowanej marchewki. Doprawić solą,
pieprzem i papryką.. Zwilżonymi wodą rękami uformować z mięsa 12 małych
kulek. Liście kapusty przekroić na pół i odkroić gruby grzbiet. Kuleczki z
mięsa owijać liściami i od dołu spinać wykałaczkami. Bulion z winem
zagotować w garnku, włożyć "gołąbki" i gotować na wolnym ogniu, pod
przykryciem 15 min. Na 5 min przed upływem tego czasu dodać resztę
marchewki. Wyjąć "gołąbki" i odstawić w ciepłe miejsce. Do wywaru wlać
śmietanę i całość jeszcze raz zagotować. Wymieszać z zagęstnikiem, doprawić
solą i pieprzem. "Gołąbki" podawać z sosem. Można udekorować pietruszką.
pozdr.
almada
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |