Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia grog

Grupy

Szukaj w grupach

 

grog

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-06-08 18:10:30

Temat: grog
Od: i...@r...com.pl (Agnieszka Nowak) szukaj wiadomości tego autora


Admirał Royal Navy, Edward Vernon (1684 - 1757) uznał, że rum z Jamajki z
dodatkiem soku z cytryny lub lajmy jest dobrym środkiem przeciw szkorbutowi,
który w tamtym czasie nękał marynarzy brytyjskiej floty wojennej.

Zdzisław T. NOWICKI


Admirał był także znany z tego, że na co dzień nosił pelerynę z"grogramu"
tj. z grubej, szerokiej tkaniny z jedwabiu, moheru i wełny. Od nazwy tej
tkaniny marynarze nazwali go"Old Grog"(Stary Grog). W r.1740 admirał wydał
załogom swej floty rozkaz, aby codziennie, oficjalnie otrzymywały przydział
rumu (miał on wówczas moc 70 - 75% obj.alk.), rozcieńczonego gorącą wodą lub
herbatą. Rum wydawano zawsze o godzinie 11 przed południem.
Niektórzy twierdzili, że rozcieńczanie rumu gorącą wodą wynikało ze zwykłego
skąpstwa Anglika, a nie z powodu nadużywania zbyt mocnego trunku przez
załogi brytyjskich okrętów. Tę rozgrzewającą miksturę i różne jej odmiany
marynarze nazwali - od przydomku admirała - grogiem. W późniejszych latach
od słowa grog powstało ang. określenie groggy, co oznaczało człowieka
lubiącego sobie popić, oszołomionego grogiem, na chwiejnych nogach itp.
Określenie groggy pozostało do dziś, choć Royal Navy zaprzestało (od r.
1970) wydawania marynarzom codziennej racji rumu. Grog jednak stał się
ulubionym napitkiem marynarzy wód i oceanów, zwłaszcza podczas zimnych
sztormów, kiedy ludziom potrzebne jest ciepło i pokrzepienie.
Wykonanie tradycyjnego grogu jest następujące:
50 ml Dark Rum (Jamajka), 15 ml świeżego soku cytrynowego, 2 kostki cukru
lub 2 łyżeczki syropu cukrowego, 3-4 goździków, 150 ml gorącej wody - wlać
do wygrzanego porcelanowego lub szklanego kubka, po czym grog zamieszać
bagietką (laseczką) cynamonową, aż się cukier rozpuści. Zamiast bagietki
cynamonowej zamieszać grog łyżeczką i zaraz pić.

http://www.menu.media.pl/gastronomia.html

Macabra

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

nagrody
Grzebu grzeb - kangur
Re: co dajemy do salatki greckiej???
Jeszcze wygrzebane
Wygrzebane cd

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »