Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia grzane piwo

Grupy

Szukaj w grupach

 

grzane piwo

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-12-07 21:32:10

Temat: grzane piwo
Od: "tapta" <t...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam,
przepraszam, że bez przepisu na wkupne, ale doprawdy nie wiem, czym bym
mogła Was zaskoczyć. Bardzo proszę o przepis na dobre grzane piwo. Robiłam z
żółtkiem, ale wyszła tragedia. Wino wychodzi mi dobrze, ale zachciało mi się
piwa - no cóż, w końcu sezon na grzańce.
Z góry dziękuję.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-12-07 22:15:58

Temat: Re: grzane piwo
Od: Ewa Dacko <e...@k...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik tapta napisał:

> przepraszam, że bez przepisu na wkupne, ale doprawdy nie wiem, czym bym
> mogła Was zaskoczyć. Bardzo proszę o przepis na dobre grzane piwo. Robiłam z
> żółtkiem, ale wyszła tragedia. Wino wychodzi mi dobrze, ale zachciało mi się
> piwa - no cóż, w końcu sezon na grzańce.

Moim zdaniem bardzo dobrze wychodzi grzaniec z Reddsa
z miodem, cynamonem i cytryną (na puszkę Reddsa 2-3 łyżki
miodu, pół płaskiej łyżeczki cynamonu i sok z ćwiartki
cytryny; oczywiście można proporcjami manipulować w zależności
od upodobań).

Podejrzewam, ale nie próbowałam jeszcze, że też niezły efekt
dałby podobny zestaw w połączeniu z imbirowym Gingersem.

Pozdrawiam :)

Evva

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-07 22:52:37

Temat: Re: grzane piwo
Od: "loki" <m...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Bardzo proszę o przepis na dobre grzane piwo. Robiłam z
> żółtkiem, ale wyszła tragedia.

pytanie co z tym zoltkiem zrobilas-ja robie wlasnie z zoltkiem i jest bomba:

najpierw trzeba zrobic normalny kogel-mogel (kogiel-mogiel?) - czyli utrzec
zoltko z cukrem (na 1 piwo 1 zoltko i 2-3 lyzeczki cukru), nastepnie zagotowac
piwo z kilkoma gozdzikami i zalac wczesniej przygotowany kogel.
trzeba to jednak robic stopniowo zeby sie jajo nie zwazylo

po dokladnym wymieszaniu mozna spozywac- moim zdaniem rewelacja a nie
tragedia...

pozdrawiam

loki

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-07 22:57:44

Temat: Re: grzane piwo
Od: "Hanna Burdon" <h...@n...com> szukaj wiadomości tego autora

> najpierw trzeba zrobic normalny kogel-mogel (kogiel-mogiel?) - czyli
utrzec
> zoltko z cukrem (na 1 piwo 1 zoltko i 2-3 lyzeczki cukru), nastepnie
zagotowac
> piwo z kilkoma gozdzikami i zalac wczesniej przygotowany kogel.
> trzeba to jednak robic stopniowo zeby sie jajo nie zwazylo
Tzn. stopniowo wlewać piwo do jaja czy odwrotnie? Bo smaku mi narobiliście,
a składniki chyba akurat mam...

Hania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-08 07:41:54

Temat: Re: grzane piwo
Od: "Zhan" <z...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Tzn. stopniowo wlewać piwo do jaja czy odwrotnie? Bo smaku mi narobiliście,
> a składniki chyba akurat mam...

jajka roztarte z cukrem wlewasz do goracego piwa... jesli mimo to mikstura bedzie
zbyt gorzka
polecam doslodzic miodem, dadatkowo oprocz gozdzikow ja dodaje cynamon... mniam

pozdrawiam
Artur


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-08 08:12:50

Temat: Re: grzane piwo
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

=====
Do najprostszego i bardzo smacznego grzańca wystarczy 0,5 l piwa, 2 łyżki
miodu, 2-3 szczypty cynamonu i ew. (acz niekoniecznie) 1-2 goździki.
Wszystko do rondelka i mieszać, aż miód się rozpuści, a piwo będzie prawie
gorące. Nie zagotowywać! Jaja nie są konieczne, zwłaszcza, że komplikują
przygotowanie, a nic specjalnego nie wnoszą.

waldek
=====



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-08 16:25:52

Temat: Re: grzane piwo
Od: "loki" <m...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> > Tzn. stopniowo wlewać piwo do jaja czy odwrotnie? Bo smaku mi narobiliście,
> > a składniki chyba akurat mam...
>
> jajka roztarte z cukrem wlewasz do goracego piwa...

ja akurat robie na odwrot- kogla zalewam piwem- po trochu, stopniowo i
mieszajac..
widocznie sa dwie szkoly- falenicka i otwocka... ;)



>jesli mimo to mikstura bedzie zbyt gorzka polecam doslodzic miodem, dadatkowo
oprocz gozdzikow ja dodaje cynamon... mniam

a fakt! miod bardzo dobrze tej miksturze robi, tak jak i cynamon...

loki

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-08 16:31:15

Temat: Re: grzane piwo
Od: m...@o...pl szukaj wiadomości tego autora

> a piwo będzie prawie gorące.

mysle ze wlasnie gorace a nie "prawie gorace"- od tego jest grzaniec...

>Nie zagotowywać!

tez slyszalem ze nalezy prawie doprowadzic do wrzenia ale nie zagotowywac
(chociaz tak po prawdzie kilka razy zagotowalem i nic sie nie stalo)

>Jaja nie są konieczne, zwłaszcza, że komplikują

komplikacji za wiele nie ma a moim zdaniem wlasnie wnosza- smak i lepsza
konsystencje- piwo jest gesciejsze i tresciwsze-lepeij grzeje

no i jest wtedy piwo "z jajem" a nie "bez jaj"... ;)

loki

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-08 20:11:42

Temat: Re: grzane piwo
Od: "Hanna Burdon" <h...@n...com> szukaj wiadomości tego autora

> tez slyszalem ze nalezy prawie doprowadzic do wrzenia ale nie zagotowywac
> (chociaz tak po prawdzie kilka razy zagotowalem i nic sie nie stalo)
Tylko alkohol ucieka.

To jest kolejny problem, nad którym się od pewnego czasu zastanawiam (nie
wiem, czy nie należałoby go wysłać raczej na pl.sci.chemia :-)): czy jak się
doda wino/piwo do gotowanej potrawy, to cały alkohol się wygotuje? Czasem
dodaję białe wino do risotto / minestrone, a ostatnio robiłam typową
angielską "beef stew" z angielskim ale, i zastanawiam się, czy można takie
danie podać dziecku.

Hania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-09 12:04:55

Temat: Re: grzane piwo
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> To jest kolejny problem, nad którym się od pewnego czasu zastanawiam (nie
> wiem, czy nie należałoby go wysłać raczej na pl.sci.chemia :-)): czy jak
się
> doda wino/piwo do gotowanej potrawy, to cały alkohol się wygotuje? Czasem
> dodaję białe wino do risotto / minestrone, a ostatnio robiłam typową
> angielską "beef stew" z angielskim ale, i zastanawiam się, czy można takie
> danie podać dziecku.
=====
Po paru chwilach gotowania nie ma już śladu alkoholu. Dodatkowo piwo traci
bąbelki. Tak więc, aby zachowało i alkohol i bąbeki należy je tylko na tyle
podgrzać, aby było prawie gorące. Wtedy też i dodany miód nie straci swoich
wartości leczniczych :-}

waldek
=====


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

kupie absynt
wino do mies
placki tortilla
kapary
Kiszenie baklazanów.

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »