| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-03-15 03:04:57
Temat: hdl, ldl, problemhdl-28
ldl -166
cukier, 3-glic. w normie
hdl/ldl =5.93 ~=6
Lekarz rodzinny - troche podwyzszone,
ale nie jest zle,
Co mi radzi?
no moze jakis wiesiolek
W USA mialbym juz leki, ale w Polsce wola
pewnie mi zrobic bypasy za 20 lat (jak kuzynowi), jesli
oczywiscie dozyje, bo moze nie.
Nie pale, ruszam sie, nie wiem co jeszcze zmienic w diecie.
Ale szukam cos skutecznego. Co znalazlem:
1) "Eat half a raw onion a day raises HDL (good) cholesterol an
average of 25 percent in most people with cholesterol problems."
tlum: "Zjedz pol cebuli na dzien, podnosi HDL o 25% u wiekszosci osob"
Co o tym sadzicie. To dosc fajnie. Czy musze jesc ja na surowa,
____________________________________________________
__
gotowana, moze wycisnac sam sok? Czy moze wazniejszy jest jej
____________________________________________________
__
blonnik? Czy jesc naraz - np. do obiadu, czy podzielic 3x dziennie?
____________________________________________________
__
2)Badania kliniczne przeprowadzone w wielu ośrodkach naukowych
wykazały, że substancją czynną wyciągu z ziela karczocha, obniżającą
poziom cholesterolu jest luteolina. Ekstrakt z karczochów podawano 143
pacjentom w wieku 18-70 lat, u których początkowy poziom cholesterolu
w surowicy krwi wynosił 280 mg/dl (7,3 mmol/l). W ciągu 6 tygodni
leczenia poziom cholesterolu całkowitego w surowicy krwi obniżył się o
18,5%, a poziom frakcji LDL cholesterolu uległ obniżeniu o 22,9%,
LDL o 22,9%, niezle.
Cynarex (Herbapol Wrocław, PL) - tabletki zawierające 250 mg suchego
wyciągu z ziela karczocha zwyczajnego; opakowanie: 30 tabletek.
Paczka niecale 5 zl.
Jak to dziala?
"Działanie przeciwmiażdżycowe spowodowane jest wpływem na biosyntezę
cholesterolu, jego metabolizm w surowicy krwi oraz degradację do
kwasów żółciowych. Składniki czynne wyciągu z karczochów zapobiegają
oksydatywnej modyfikacji lipoprotein LDL. Działanie antyoksydacyjne
uzależnione jest od stężenia wyciągu i związane z obecnością w nim
kwasu chlorogenowego, kawowego, cynaryny, cynarozydu i luteoliny.
Wyciąg z karczochów posiada działanie ułatwiające trawienie i jest
skuteczny w przypadku takich objawów niestrawności jak wymioty,
mdłości, brak apetytu i bóle brzucha. Trawienie ułatwiają obecne w
wyciągu gorzkie laktony seskwiterpenowe, które działając na drodze
odruchowej drażnią zakończenia nerwowe grzbietu języka. Bodźce
drażniące są przesyłane do OUN i dalej do zakończeń czuciowych w
śluzówce żołądka. W ten sposób dochodzi do zwiększenia wydzielania
soków trawiennych i śliny. Ten wzrost wydzielania jest również
wywołany przez bezpośrednie drażnienie zakończeń nerwowych w żołądku
przez gorzki smak laktonów. Wynikiem tego działania jest także
regulacja procesów przemiany materii organizmu. Wraz z żółcią wydalane
są z organizmu zbędne produkty przemiany materii. Wyciąg z karczochów
posiada również działanie żółciotwórcze i żółciopędne. Odpowiedzialne
za to działanie są: cynaryna i pochodne kwasu kawoilochinowego.
Pobudzanie komórek wątroby do produkcji żółci wpływa na zmniejszenie
ilości krążących we krwi i magazynowanych w wątrobie kwasów
tłuszczowych i cholesterolu. Wzrost produkcji żółci znosi zespół
objawów dyspeptycznych związanych z zaburzeniem gospodarki lipidowej w
organizmie. Składniki wyciągu z karczochów - cynaryna i kwas kawowy
wykazują działanie ochraniające i regenerujące miąższ wątroby."
Czy to szkodzi na watrobe? (mam na mysli branie przez dziesiatki lat)
____________________________________________________
__
Wynik, gdyby teoria sie sprawdzila. HDL 25% ^, LDL (100-22,9) \/
LDL=128
HDL=35
hdl/ldl=3,65, ma byc niby ponizej 3.0, ale lepsze to
niz poczatkowe 6.0.
Co o tym sadzicie? Co radzicie?
____________________________
PS. Co z tym wiesiolkiem?
_______________________
Np.Eumol activ 500 (Medipharma, D) - kapsułki zawierające 500 mg oleju
z nasion wiesiołka i 10 mg witaminy E; opakowanie: 20, 50 kapsułek.
Ale co sie mozna po nim spodziewac? Bo na cholesterol chyba nie
____________________________________________________
__
wplywa, tylko na 3-glic.
____________________
"Wpływ wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega- 3 obecnych w
tłuszczu ryb morskich, a także w oleju lnianym, czy z wiesiołka wyraża
się zmniejszeniem poziomu trójglicerydów we krwi, a także obniżeniem
krzepliwości krwi."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |