| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-04-21 07:33:07
Temat: historia kuchniMoi Drodzy !
A ja dalej znosze humory mojego meza zwiazane z pisaniem pracy - programu
książki kucharskiej. teraz przyszedl czas na czesc teoretyczna, czyli opis
programu + wodolejstwo. I w imieniu meza mojego mam pytanie: czy nie wiecie
gdzie mozan znalezc (internet, literatura) rozne informacje dotyczace
historii np. ksiazek kucharskich (kiedy zostala napisana pierwsza) i inne
mniej lub bardziej ciekawe rzeczy dotyczace kuchni, a jednoczesnie dajace
sie wykorzystac w opisie w wym. programu.
Thanks from the mountain. :)))
--
Pozdrowienia,
Marta Mrozik-Jadacka
... Always look on the bright side of life ...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-04-21 15:05:16
Temat: Re: historia kuchni
Użytkownik "Marta" <m...@b...com.pl-no_spam> napisał w wiadomości
news:3ae13786$1@news.astercity.net...
> Moi Drodzy !
Witaj,
Moze nie na temat, ale mam pytania: 1. czy ksiazka ta bedzie w internecie,
2. ogolnodostepny program, 3. czy bedzie tam mozna ustawiac rzeczy pod
wzgledem kalorii, weglowodanow itp?.
pozdr.
Wilma
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-21 20:20:42
Temat: Re: historia kuchni
Użytkownik "{Wilma}" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:9bs7k6$3io$1@galaxy.uci.agh.edu.pl...
>
> Witaj,
> Moze nie na temat, ale mam pytania: 1. czy ksiazka ta bedzie w internecie,
> 2. ogolnodostepny program, 3. czy bedzie tam mozna ustawiac rzeczy pod
> wzgledem kalorii, weglowodanow itp?.
> pozdr.
> Wilma
Tak na prawde to jest bardzo prosty program. Nie wiem, co moj drogi malzonek
zrobi z tym potem - aby bylo przydatne dla zwyklego uzytkownika bedzie
pewnie musialo byc nieco zmodyfikowane (jest tam na przyklad przeliczanie z
objetosci na mase do czego trzeba znac stosunek tych wartosci). W swoich
zalozeniach program ma mozliwosc dobierania potraw pod wzgledem kalorii i
skladnikow takich, ktore maja byc, a takze takich ktorych ma nie byc.
Natomiast wartosci weglowodanow, bialek itp nie uwzglednia. Choc moza o tym
pomyslec.
I ma tam pare innych mozliwosci - przynajmniej tak mi sie wydawalo :))
Pozdrawiam,
Marta MJ
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-22 06:49:51
Temat: Re: historia kuchniMarta <m...@b...com.pl-no_spam> wrote:
> Moi Drodzy !
>
> A ja dalej znosze humory mojego meza zwiazane z pisaniem pracy - programu
> książki kucharskiej. teraz przyszedl czas na czesc teoretyczna, czyli opis
> programu + wodolejstwo. I w imieniu meza mojego mam pytanie: czy nie wiecie
> gdzie mozan znalezc (internet, literatura) rozne informacje dotyczace
> historii np. ksiazek kucharskich (kiedy zostala napisana pierwsza) i inne
> mniej lub bardziej ciekawe rzeczy dotyczace kuchni, a jednoczesnie dajace
> sie wykorzystac w opisie w wym. programu.
>
Historie kuchni to chyba lepiej postudiowac w dobrej bibliotece.
Za najstarsza ksiazke kucharska w Europie uchodzi dzielo Archestrata (4
w. pne.), ktora sie jednak nie zachowal. Pierwsza zachowana to dzielo
Apiciusa (prawdopodobnie Marcusa Gaviusa, zyjacego w czasach Tyberiusza)
"De Re Coquinaria". Takze ksiazka Athenaeusa, Greka z Egiptu (4 w. ne)
"Deipnosophistai" (Medrcy o ucztach) podaje przepisy i informacje o
potrawach.
Pierwsze zachowane teksty ksiazek kucharskich z czasow poznego
sredniowiecza pisane sa w jezykach narodowych a nie w lacinie. Pierwsze
francuskie teksty pochodza z poczatku XIV wieku. Pierwszymi ksiazkami
kucharskimi sensu stricto byly Guillaume'a Tirela zw. Taillevent "Le
Viandier", wykosrzystywane do XVII w., oraz anonimowe "Menagier de
Paris". W 1472 Bartolomeo Sacchi zw. Il Platina wydal po lacinie dzielo
"De honeste Voluptate et Valetudine" (O przystojnej przyjemnosi i
zdrowiu).
Pierwsze przepisy wywodzace sie z polskiej kuchni znajduja sie w
rekopisie czeskim z 2 pol. XV wieku "Spis o krmiech kterak maji delany
byti" i zostaly powtorzone w pierwszej czeskiej ksiazce kucharskiej z
przelomu lat dwudziestych i trzydziestych 16 w. wydanej przez Severina
Mlodszego w Pradze.
Najstarsza zachowana polska ksiazka kucharska to "Compendium ferculorum
albo zebranie potraw" Stanislawa Czernieckiego z 1682 r.
Wladyslaw
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-23 16:31:39
Temat: Odp: historia kuchni
> Za najstarsza ksiazke kucharska w Europie uchodzi dzielo Archestrata (4
> w. pne.), ktora sie jednak nie zachowal. Pierwsza zachowana to dzielo
> Apiciusa (prawdopodobnie Marcusa Gaviusa, zyjacego w czasach Tyberiusza)
> "De Re Coquinaria". Takze ksiazka Athenaeusa, Greka z Egiptu (4 w. ne)
> "Deipnosophistai" (Medrcy o ucztach) podaje przepisy i informacje o
> potrawach.
> Wladyslaw
yyyyyyy.................wow..........czy to wszystko z pamieci?
nie kpie!!!!!!!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-23 19:43:09
Temat: Re: historia kuchni
Uzytkownik "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> napisal w wiadomosci
news:1es99uj.14ex1bzsh4ufrN%wlos@tele.com.pl...
> Historie kuchni to chyba lepiej postudiowac w dobrej bibliotece.
>
> Za najstarsza ksiazke kucharska w Europie uchodzi dzielo Archestrata (4
> w. pne.), ktora sie jednak nie zachowal. Pierwsza zachowana to dzielo
> Apiciusa ... (ciach)
> Wladyslaw
Bardzo dziekuje za te informacje - czy moglbys tez (moza na priva) przyslac
jakies tytuly ksiazek, z ktorych taka wiedze mozna zaczerpnac. Bede jeszcze
bardziej wdzieczna.
Pozdrawiam,
Marta MJ
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-23 19:55:58
Temat: Re: historia kuchnicytryna <e...@c...pl> wrote:
> > Za najstarsza ksiazke kucharska w Europie uchodzi dzielo Archestrata (4
> > w. pne.), ktora sie jednak nie zachowal. Pierwsza zachowana to dzielo
> > Apiciusa (prawdopodobnie Marcusa Gaviusa, zyjacego w czasach Tyberiusza)
> > "De Re Coquinaria". Takze ksiazka Athenaeusa, Greka z Egiptu (4 w. ne)
> > "Deipnosophistai" (Medrcy o ucztach) podaje przepisy i informacje o
> > potrawach.
> > Wladyslaw
>
> yyyyyyy.................wow..........czy to wszystko z pamieci?
> nie kpie!!!!!!!!
Skad tam z pamieci. Z podrecznej biblioteczki. A pare godzin w dobrej
bubliotece uniwersyteckiej zapewne wystarczy by napisac wstep do takiej
pracy magisterskiej.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-24 04:19:23
Temat: Re: historia kuchniMarta <m...@b...com.pl-no_spam> wrote:
> Uzytkownik "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> napisal w wiadomosci
> news:1es99uj.14ex1bzsh4ufrN%wlos@tele.com.pl...
> > Historie kuchni to chyba lepiej postudiowac w dobrej bibliotece.
> >
> > Za najstarsza ksiazke kucharska w Europie uchodzi dzielo Archestrata (4
> > w. pne.), ktora sie jednak nie zachowal. Pierwsza zachowana to dzielo
> > Apiciusa ... (ciach)
>
> > Wladyslaw
>
> Bardzo dziekuje za te informacje - czy moglbys tez (moza na priva) przyslac
> jakies tytuly ksiazek, z ktorych taka wiedze mozna zaczerpnac. Bede jeszcze
> bardziej wdzieczna.
Wiekszosc informacji pochodzila z Larousse Gastronomique i Malej
Encyklopedii Kulinarnej wyd. Tenten, p. red. Malgorzaty Michalik i Marka
Lebkowskiego. A jak ktos chce wiedziec wiecej i wykazac sie, to niech
poszpera w bibliografiach i katalogach.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |