| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-02-28 09:49:32
Temat: istotne pytanie- drożdżowe PILNE!zabrałam się za przygotowywanie pierożków drożdzowych wg. przepisu, ale nie
wiem co dalej.
bardzo proszę o wyrozumiałość, jestem bardzo początkującą kucharką:)
w przepisie pisze zeby po wyrobieniu ciasta drożdzowego aż zacznie odchodzić
od brzegów miski
dodać nadzienie i upiec.
mam 2 pytania:
1.dlaczego nie pisze tak jak na wszystkich innych przepisach żeby odstawić
do wyrośnięcia
2.upiec to znaczy co?- w piekarniku? w jakiej temperaturze? jak długo? czy
można zamiast tego usmażyć lub ugotować?
Pozdrawiam
Asia Slocka, Krakow
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-02-28 10:41:27
Temat: rogaliki drozdzowe
Użytkownik Asias <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:97ihjn$lrk$...@n...onet.pl...
> zabrałam się za przygotowywanie pierożków drożdzowych wg. przepisu, ale
nie
> wiem co dalej.
> bardzo proszę o wyrozumiałość, jestem bardzo początkującą kucharką:)
> w przepisie pisze zeby po wyrobieniu ciasta drożdzowego aż zacznie
odchodzić
> od brzegów miski
Chodzi o to, żeby tak dobrze wyrobić ciasto, żeby odstawało od przegów i
odklejało się od rąk. Potem pewnie trzeba odstawić do wyrośnięcia w ciepłym
miejscu. potem...
> dodać nadzienie i upiec.
Zapewne w temp 180-200 stopni C. coś koło tego, to znaczy nagrzać piekarnik
do 200 stopni a potem wstawić rogaliki i zmniejszyć do 180. W mojej książce
kucharskiej napisali, żeby piec 20-25 minut.
> mam 2 pytania:
> 1.dlaczego nie pisze tak jak na wszystkich innych przepisach żeby odstawić
> do wyrośnięcia
> 2.upiec to znaczy co?- w piekarniku? w jakiej temperaturze? jak długo? czy
> można zamiast tego usmażyć lub ugotować?
> Pozdrawiam
> Asia Slocka, Krakow
A oto przepis z moj książki kucharskiej:
500 g mąki
40 g drożdży
250 ml śmietny 1 jajko
2 żółtka
100g cukru
80 g masła
wanilia, skórka cytrynowa, sól
250 g róży utartej z cukrem
1 jajko
cukier puder do posypania lub lukier
Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać śmietanę, mąkę, żółtak, roztopione i
przestudzone masło (1 łyżkę masła odłożyć), startą wanilię, skórkę cytrynową
i szczyptę soli. Dokładnie wyrobić ciasto, przykryć i odstawić na 1 godzinę
w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie, rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm, pokroić
na pasy szerokości 10 cm, a następnie na trójkąty i posmarować je pędzlem
maczanym w maśle. Na środku każdego trójkąta położyć 1/2 łyżeczki róży i
zawijąc od podstawy w kierunku wierzchołka, nadając kształt rogalika.
Rogaliki ułożyć na blasze posmarowanej masłem i odstawić do wyrośnięcia.
Przed włożeniem do piekarnika posmarować rogaliki jajkiem roztrzepanym z
łyżką wody.
Piec 20-25 minut w temp 180-200 stopni C.
Polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Miłego pieczeni
Samcznego
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |