Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia jabłka z kruszonką :)

Grupy

Szukaj w grupach

 

jabłka z kruszonką :)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-09-13 17:46:38

Temat: jabłka z kruszonką :)
Od: "Basiek" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Niedawno dostalam od kolezanki przepis na w/w smakolyk, a poniewaz jestem
wielbicielka jablek z duza iloscia cynamonu, to dzisiaj postanowilam
wyprobowac.
Wyszlo wspaniale, szczegolnie dobre bylo na cieplo (a prawde mowiac na
goraco, bo zaczelam jesc od razu po wyjeciu z pieca), wiec wklejam przepis.
Moze ktos sie skusi.

3 duże jabłka, najlepiej antonówki lub inne, ktore sie rozpadna
cukier + cynamon (do przesypania ulozonych na blasze jablek)
1 jajko
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
10 dkg Kasi

Jabłka pokroić w talarki i ułożyć na blasze.
Posypać cukrem i cynamonem.
Wymieszac jajko, cukier, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
Posypać jabłka.
Margarynę rozpuścić i polać jabłka.
Piec w temperaturze 200 stopni około 20 minut.

Pozdrawiam i zycze smacznego.
Basiek, co na diecie ale i tak sie nie oparl zapachowi jablek z cynamonem :)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-09-14 05:57:25

Temat: Re: jabłka z kruszonką :)
Od: "ktosia" <k...@U...o2.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Basiek" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał w
wiadomości news:ci4mdv$lvo$1@opal.icpnet.pl...
> Niedawno dostalam od kolezanki przepis na w/w smakolyk, a poniewaz jestem
> wielbicielka jablek z duza iloscia cynamonu, to dzisiaj postanowilam
> wyprobowac.
> Wyszlo wspaniale, szczegolnie dobre bylo na cieplo (a prawde mowiac na
> goraco, bo zaczelam jesc od razu po wyjeciu z pieca), wiec wklejam
przepis.
> Moze ktos sie skusi.

Ja sie skusze: fajne, bez tluszczu i raczej szybkie

dziekuje za przepis, jak sie skusze- pod koniec tygodnia to opowiem

pzdr
Ktoska


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-14 06:17:11

Temat: Re: jabłka z kruszonką :)
Od: Maria <m...@g...com> szukaj wiadomości tego autora



ktosia wrote:

>
> Ja sie skusze: fajne, bez tluszczu i raczej szybkie
>
> dziekuje za przepis, jak sie skusze- pod koniec tygodnia to opowiem

Jest tluszcz! 10 dkg "Kasi" czyli margaryny, ale mysle, ze z maslem
byloby lepsze. Tez sie skusze bo kocham i cynamon i jablka.

Pozdrawiam, Maria

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-14 06:39:53

Temat: Re: jabłka z kruszonką :)
Od: "ktosia" <k...@U...o2.pl> szukaj wiadomości tego autora


Uzytkownik "Maria" <m...@g...com> napisal w wiadomosci
news:ci62e7$5rj$1@srv.cyf-kr.edu.pl...
>
>
> ktosia wrote:
>
> >
> > Ja sie skusze: fajne, bez tluszczu i raczej szybkie
> >
> > dziekuje za przepis, jak sie skusze- pod koniec tygodnia to opowiem
>
> Jest tluszcz! 10 dkg "Kasi" czyli margaryny, ale mysle, ze z maslem
> byloby lepsze. Tez sie skusze bo kocham i cynamon i jablka.
>
> Pozdrawiam, Maria

nie doczytalam
ale i tak wyproboje
dzis bedzie jablecznik sypany tez mniam:)


Ktoska


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-14 07:10:38

Temat: Re: jabłka z kruszonką :)
Od: "Basia" <b...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


>
> Jabłka pokroić w talarki i ułożyć na blasze.
> Posypać cukrem i cynamonem.


a jak te jablka zachowuja sie po upieczeniu? Nie są przyklejone do formy, da
się to jakoś wyjąc w jednym kawałku na talerz?
Pierwszy raz spotykam się z taką kolejnością, ze najpierw jabłka a dopiero
na nie ciasto...

pozdrawiam
Basia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-14 07:56:11

Temat: Re: jabłka z kruszonką :)
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Basia wrote:

>>Jabłka pokroić w talarki i ułożyć na blasze.
>>Posypać cukrem i cynamonem.
>
>
>
> a jak te jablka zachowuja sie po upieczeniu? Nie są przyklejone do formy, da
> się to jakoś wyjąc w jednym kawałku na talerz?

Ja bym tę formę czymś wysmarowała. Przysmażam czasem plasterki jabłka
do mięsa i z patelni zdejmuje bez problemu.

> Pierwszy raz spotykam się z taką kolejnością, ze najpierw jabłka a dopiero
> na nie ciasto...

Może być ciekawe, mniej ciasta. Zaeksperymentuję z mąką
kukurydzianą i oczywiście z prawdziwym masłem - może będzie
jeszcze jeden deser dla alergika :-))

--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-14 09:07:04

Temat: Re: jabłka z kruszonką :)
Od: "ktosia" <k...@U...o2.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ania" <a...@g...pl> napisał w wiadomości
news:ci6cq0$5tj$1@inews.gazeta.pl...
>
> Użytkownik "ktosia" <k...@U...o2.pl> napisał w wiadomości:
>
> > nie doczytalam
> > ale i tak wyproboje
> > dzis bedzie jablecznik sypany tez mniam:)
> >
> >
> > Ktoska
> >
> Witam!
> A co to jest jabłecznik sypany, jesli mozna spytać?
> Ania
>


jakis czas temu pisalam ale powtorze
2 szkl maki
2 szkl cukru (daje mniej)
2 szkl kaszy mannej

ew. cynamon


wymieszac i polowe wysypac na natluszczona tortownice, wsypac starte jablka
, aby powstala 3-4 cm warstwa wysypac druga polowe suchych skladnikow,
oblozyc cala powierzchnie bardzo dokladnie wiorkami zamrozonego masla i
zapiekac

To dosc popularny przepis, szybki, ekonomiczny i jesli cienko maslo
powiorkujesz niskokaloryczny

Ktoska


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-14 09:16:00

Temat: Re: jabłka z kruszonką :)
Od: "Ania" <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "ktosia" <k...@U...o2.pl> napisał w wiadomości:

> nie doczytalam
> ale i tak wyproboje
> dzis bedzie jablecznik sypany tez mniam:)
>
>
> Ktoska
>
Witam!
A co to jest jabłecznik sypany, jesli mozna spytać?
Ania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-14 09:37:29

Temat: Re: jabłka z kruszonką :)
Od: "@nn" <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "ktosia" <k...@U...o2.pl> napisał w wiadomości
news:ci6d7t$591$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Ania" <a...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:ci6cq0$5tj$1@inews.gazeta.pl...
> >
> > Użytkownik "ktosia" <k...@U...o2.pl> napisał w wiadomości:
> >
> > > nie doczytalam
> > > ale i tak wyproboje
> > > dzis bedzie jablecznik sypany tez mniam:)
> > >
> > >
> > > Ktoska
> > >
> > Witam!
> > A co to jest jabłecznik sypany, jesli mozna spytać?
> > Ania
> >
>
>
> jakis czas temu pisalam ale powtorze
> 2 szkl maki
> 2 szkl cukru (daje mniej)
> 2 szkl kaszy mannej
>
> ew. cynamon
>
>
> wymieszac i polowe wysypac na natluszczona tortownice, wsypac starte
jablka
> , aby powstala 3-4 cm warstwa wysypac druga polowe suchych skladnikow,
> oblozyc cala powierzchnie bardzo dokladnie wiorkami zamrozonego masla i
> zapiekac
>
> To dosc popularny przepis, szybki, ekonomiczny i jesli cienko maslo
> powiorkujesz niskokaloryczny
>
> Ktoska
>
>
Wielkie dzięki
ania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-14 13:09:24

Temat: Re: jabłka z kruszonką :)
Od: "Basiek" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

> a jak te jablka zachowuja sie po upieczeniu? Nie są przyklejone do formy,
da
> się to jakoś wyjąc w jednym kawałku na talerz?
> Pierwszy raz spotykam się z taką kolejnością, ze najpierw jabłka a dopiero
> na nie ciasto...

Ja zapiekalam antonowki i czesc z nich fajnie sie rozpadla, a czesc zostala
w plasterkach. Nic sie nie przykleilo do balszki, bo zesc tluszczu zciekla
na dol.
Faktycznie z maslem moze byc lepsze.
Pozdrawiam serdecznie zyczac smacznego.
Basiek.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Kurzałka
Kapucha do kurczaka
Osama Bin Ladin Recent Photos
uncle ben's
Jak upiec mięsko?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »