| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-09-13 17:46:38
Temat: jabłka z kruszonką :)Niedawno dostalam od kolezanki przepis na w/w smakolyk, a poniewaz jestem
wielbicielka jablek z duza iloscia cynamonu, to dzisiaj postanowilam
wyprobowac.
Wyszlo wspaniale, szczegolnie dobre bylo na cieplo (a prawde mowiac na
goraco, bo zaczelam jesc od razu po wyjeciu z pieca), wiec wklejam przepis.
Moze ktos sie skusi.
3 duże jabłka, najlepiej antonówki lub inne, ktore sie rozpadna
cukier + cynamon (do przesypania ulozonych na blasze jablek)
1 jajko
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
10 dkg Kasi
Jabłka pokroić w talarki i ułożyć na blasze.
Posypać cukrem i cynamonem.
Wymieszac jajko, cukier, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
Posypać jabłka.
Margarynę rozpuścić i polać jabłka.
Piec w temperaturze 200 stopni około 20 minut.
Pozdrawiam i zycze smacznego.
Basiek, co na diecie ale i tak sie nie oparl zapachowi jablek z cynamonem :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-09-14 05:57:25
Temat: Re: jabłka z kruszonką :)
Użytkownik "Basiek" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał w
wiadomości news:ci4mdv$lvo$1@opal.icpnet.pl...
> Niedawno dostalam od kolezanki przepis na w/w smakolyk, a poniewaz jestem
> wielbicielka jablek z duza iloscia cynamonu, to dzisiaj postanowilam
> wyprobowac.
> Wyszlo wspaniale, szczegolnie dobre bylo na cieplo (a prawde mowiac na
> goraco, bo zaczelam jesc od razu po wyjeciu z pieca), wiec wklejam
przepis.
> Moze ktos sie skusi.
Ja sie skusze: fajne, bez tluszczu i raczej szybkie
dziekuje za przepis, jak sie skusze- pod koniec tygodnia to opowiem
pzdr
Ktoska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-14 06:17:11
Temat: Re: jabłka z kruszonką :)
ktosia wrote:
>
> Ja sie skusze: fajne, bez tluszczu i raczej szybkie
>
> dziekuje za przepis, jak sie skusze- pod koniec tygodnia to opowiem
Jest tluszcz! 10 dkg "Kasi" czyli margaryny, ale mysle, ze z maslem
byloby lepsze. Tez sie skusze bo kocham i cynamon i jablka.
Pozdrawiam, Maria
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-14 06:39:53
Temat: Re: jabłka z kruszonką :)
Uzytkownik "Maria" <m...@g...com> napisal w wiadomosci
news:ci62e7$5rj$1@srv.cyf-kr.edu.pl...
>
>
> ktosia wrote:
>
> >
> > Ja sie skusze: fajne, bez tluszczu i raczej szybkie
> >
> > dziekuje za przepis, jak sie skusze- pod koniec tygodnia to opowiem
>
> Jest tluszcz! 10 dkg "Kasi" czyli margaryny, ale mysle, ze z maslem
> byloby lepsze. Tez sie skusze bo kocham i cynamon i jablka.
>
> Pozdrawiam, Maria
nie doczytalam
ale i tak wyproboje
dzis bedzie jablecznik sypany tez mniam:)
Ktoska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-14 07:10:38
Temat: Re: jabłka z kruszonką :)
>
> Jabłka pokroić w talarki i ułożyć na blasze.
> Posypać cukrem i cynamonem.
a jak te jablka zachowuja sie po upieczeniu? Nie są przyklejone do formy, da
się to jakoś wyjąc w jednym kawałku na talerz?
Pierwszy raz spotykam się z taką kolejnością, ze najpierw jabłka a dopiero
na nie ciasto...
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-14 07:56:11
Temat: Re: jabłka z kruszonką :)Basia wrote:
>>Jabłka pokroić w talarki i ułożyć na blasze.
>>Posypać cukrem i cynamonem.
>
>
>
> a jak te jablka zachowuja sie po upieczeniu? Nie są przyklejone do formy, da
> się to jakoś wyjąc w jednym kawałku na talerz?
Ja bym tę formę czymś wysmarowała. Przysmażam czasem plasterki jabłka
do mięsa i z patelni zdejmuje bez problemu.
> Pierwszy raz spotykam się z taką kolejnością, ze najpierw jabłka a dopiero
> na nie ciasto...
Może być ciekawe, mniej ciasta. Zaeksperymentuję z mąką
kukurydzianą i oczywiście z prawdziwym masłem - może będzie
jeszcze jeden deser dla alergika :-))
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-14 09:07:04
Temat: Re: jabłka z kruszonką :)
Użytkownik "Ania" <a...@g...pl> napisał w wiadomości
news:ci6cq0$5tj$1@inews.gazeta.pl...
>
> Użytkownik "ktosia" <k...@U...o2.pl> napisał w wiadomości:
>
> > nie doczytalam
> > ale i tak wyproboje
> > dzis bedzie jablecznik sypany tez mniam:)
> >
> >
> > Ktoska
> >
> Witam!
> A co to jest jabłecznik sypany, jesli mozna spytać?
> Ania
>
jakis czas temu pisalam ale powtorze
2 szkl maki
2 szkl cukru (daje mniej)
2 szkl kaszy mannej
ew. cynamon
wymieszac i polowe wysypac na natluszczona tortownice, wsypac starte jablka
, aby powstala 3-4 cm warstwa wysypac druga polowe suchych skladnikow,
oblozyc cala powierzchnie bardzo dokladnie wiorkami zamrozonego masla i
zapiekac
To dosc popularny przepis, szybki, ekonomiczny i jesli cienko maslo
powiorkujesz niskokaloryczny
Ktoska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-14 09:16:00
Temat: Re: jabłka z kruszonką :)
Użytkownik "ktosia" <k...@U...o2.pl> napisał w wiadomości:
> nie doczytalam
> ale i tak wyproboje
> dzis bedzie jablecznik sypany tez mniam:)
>
>
> Ktoska
>
Witam!
A co to jest jabłecznik sypany, jesli mozna spytać?
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-14 09:37:29
Temat: Re: jabłka z kruszonką :)
Użytkownik "ktosia" <k...@U...o2.pl> napisał w wiadomości
news:ci6d7t$591$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Ania" <a...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:ci6cq0$5tj$1@inews.gazeta.pl...
> >
> > Użytkownik "ktosia" <k...@U...o2.pl> napisał w wiadomości:
> >
> > > nie doczytalam
> > > ale i tak wyproboje
> > > dzis bedzie jablecznik sypany tez mniam:)
> > >
> > >
> > > Ktoska
> > >
> > Witam!
> > A co to jest jabłecznik sypany, jesli mozna spytać?
> > Ania
> >
>
>
> jakis czas temu pisalam ale powtorze
> 2 szkl maki
> 2 szkl cukru (daje mniej)
> 2 szkl kaszy mannej
>
> ew. cynamon
>
>
> wymieszac i polowe wysypac na natluszczona tortownice, wsypac starte
jablka
> , aby powstala 3-4 cm warstwa wysypac druga polowe suchych skladnikow,
> oblozyc cala powierzchnie bardzo dokladnie wiorkami zamrozonego masla i
> zapiekac
>
> To dosc popularny przepis, szybki, ekonomiczny i jesli cienko maslo
> powiorkujesz niskokaloryczny
>
> Ktoska
>
>
Wielkie dzięki
ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-14 13:09:24
Temat: Re: jabłka z kruszonką :)> a jak te jablka zachowuja sie po upieczeniu? Nie są przyklejone do formy,
da
> się to jakoś wyjąc w jednym kawałku na talerz?
> Pierwszy raz spotykam się z taką kolejnością, ze najpierw jabłka a dopiero
> na nie ciasto...
Ja zapiekalam antonowki i czesc z nich fajnie sie rozpadla, a czesc zostala
w plasterkach. Nic sie nie przykleilo do balszki, bo zesc tluszczu zciekla
na dol.
Faktycznie z maslem moze byc lepsze.
Pozdrawiam serdecznie zyczac smacznego.
Basiek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |