Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Sajgonki

Grupy

Szukaj w grupach

 

Sajgonki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-09-13 18:53:44

Temat: Sajgonki
Od: "Edyta" <e...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam!
Czy ktoś z Szanownych listowiczów mógłby mi podać przepis na Sajgonki?
Z góry dziękuję!
Edyta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-09-13 19:02:05

Temat: Re: Sajgonki
Od: "Amy" <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

na papierze ryżowym firmy TaoTao są przepisy na sajgonki, ale nigdy nie
próbowałam
--
Pozdrawiam, Amy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-13 19:30:14

Temat: Re: Sajgonki
Od: "SabAda" <s...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Amy" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:ci4qn3$qt5$1@news.onet.pl...
> na papierze ryżowym firmy TaoTao są przepisy na sajgonki, ale nigdy nie
> próbowałam

-moja mama robiła - z tego przepisu na papierze - mnie smakowały.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-13 20:09:46

Temat: Re: Sajgonki
Od: "Basiek" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Witam!
> Czy ktoś z Szanownych listowiczów mógłby mi podać przepis na Sajgonki?
> Z góry dziękuję!
> Edyta

Ktos kiedys tutaj podal ten przepis, ale jak zwykle nie zapisalam kto, wiec
pomyslodawce prosilabym, zeby sie przyznal :)

"papier ryżowy
Nadzienie:
50 dag mięsa mielonego
1 marchewka (pocięta w drobniutkie paseczki)
1 duża cebula (pokrojona w paski)
małe opakowanie kiełków sojowych
1 porcja makaronu sojowego (zalany wrzątkiem, odcedzony po ok. 3 minutach i
pocięty - jak popadnie)
kilka grzybów chińskich (tak jak makaron - ale kroje bardzo cieniutko)
1 jajo
tabasko,
chili,
ostra papryka (musza być pikantne, wtedy są najlepsze)
trochę bambusa (z puszki lub słoika) też pokrojony bo jest za długi.
sos sojowy,
sól,
pieprz,
olej do smażenia
Wszystko wymieszać i nakładać na mokry papier ryżowy, zawinąć odłożyć do
przeschnięcia - dopiero smażyć.

Zawsze się udają :)) "

Pozdrawiam.
Basiek.
P.S. Przepis testowalam i sajgonki byly bardzo dobre.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-13 21:40:34

Temat: Re: Sajgonki
Od: KasJa <fiume(skasujto)@interia.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 13 Sep 2004 21:30:14 +0200, SabAda napisał(a):

> Użytkownik "Amy" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:ci4qn3$qt5$1@news.onet.pl...
>> na papierze ryżowym firmy TaoTao są przepisy na sajgonki, ale nigdy nie
>> próbowałam
>
> -moja mama robiła - z tego przepisu na papierze - mnie smakowały.

ja tez raz robilam, ale nie z tego przepisu. Papier jakos nie taki byl i
sie rozpadaly. Widzialam jak w budce z orientem smaruja pedzelkiem ten
papier jakims mazidlem, ale nie chcieli powiedziec co to. No i oni
zawijaja tam sajgonki w kilka warstw papieru ryzowego, wiec im sie nie
rozpada. Do tego dodaja ryz paraboiled.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-14 05:00:22

Temat: Re: Sajgonki
Od: "ktosia" <k...@U...o2.pl> szukaj wiadomości tego autora



> ja tez raz robilam, ale nie z tego przepisu. Papier jakos nie taki byl i
> sie rozpadaly.

Mi sie tez rozpadaly, zwalilam to na wlasne niedobory sprawnosci
manualnej......

pzdr
Ktoska- serwujca krokiety zamiast:)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-14 05:22:37

Temat: Re: Sajgonki
Od: "Adiola" <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "KasJa" <fiume(skasujto)@interia.pl> napisał w wiadomości

>
> ja tez raz robilam, ale nie z tego przepisu. Papier jakos nie taki byl i
> sie rozpadaly. Widzialam jak w budce z orientem smaruja pedzelkiem ten
> papier jakims mazidlem, ale nie chcieli powiedziec co to.

Woda, polozyc papier na sciereczke i pedzlowac, przekladac sciereczka i
ukladac warstwy. To bardzo ulatwia prace.

No i oni
> zawijaja tam sajgonki w kilka warstw papieru ryzowego, wiec im sie nie
> rozpada.

Dwie maksymalnie.


>Do tego dodaja ryz paraboiled.

Sajgonek z ryzem nie robilam, z makaronem sojowym sa rewelacyjne.

Sajgonki obsmazam dwukrotnie. Najpierw przygotowac wszystkie, nastepnie
podsmazyc tuz przed podaniem.

Wiem to z wlasnych doswiadczen.

Adiola



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-14 05:55:38

Temat: Re: Sajgonki
Od: "Mariolkka" <k...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

Sajgonki:

około 10 sztuk papieru ryżowego
30 dag mielonego mięska
kilka chińskich grzybów
garść makaronu sojowego
średnia marchewka
cebula
3-4 liście kapusty pekińskiej
pół puszki kiełków sojowych
sos sojowy
sól, pieprz, ostra papryka
olej do smażeniaGrzyby chińskie wrzucić do wody i pogotować 30 minut. po tym
czasie osączyć, odciąć nóżki, a kapelusze pokroić w cienkie paseczki.
Mielone mięsko, np. wołowinkę (ja mielę sama, jest wtedy chude i
smaczne)lekko podsmażyć z solą i pieprzem. Przerzucić do głębokiej miski.
Cebulkę pokroić w kostkę, podsmażyć na złoto. Marchewkę pokroić w słupki,
tez poddusić. Liście kapusty w paskach leciutko podsmażyć. Makaron sojowy
wrzucic do wrzątku i zostawić pod przykryciem na 3 minuty. Potem odcedzić i
pokroić na kilkucentymetrowe paski.
Wszystkie składniki farszu wymieszać razem, dodając 2 łyżki sosu sojowego,
jajko, sól, pieprz i ostrą paprykę.
Moja rada - papier ryzowy nie bedzie sie rwal jezeli zamiast moczyc go w
wodzie - skropimy go. Zroszone ciepla woda placki musza postac pare minut i
sa mieciutkie jak plocienko, (płatki nie powinny się stykac, bo się
posklejają), nakładać farsz i zawijać w niewielkie ruloniki. Jeśli robicie
małe sajgonki wystarczy jeden placuszek ryżowy, ale może się zdarzyć, że
papier się rwie albo lubicie więcej farszu - wtedy każdą sajgonkę zawińcie w
dwa placuszki. Gotowe ruloniki pozostawić do wyschnięcia papieru ryżowego.
Smażyć krótko w głębokim gorącym oleju.
Podawać z gotowym słosko-pikantnym sosem chili, np. tao tao.


Pozdrawiam i zycze smacznego


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-14 07:26:08

Temat: Re: Sajgonki
Od: "Monika" <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Chetnie podzielę sie moim przepisem na sajgonki warzywne (wegetariańskie):
Składniki:
2 opakowania papieru ryżowego
1 marchewka
1 duza cebula
1/2 szklanki siekanej białej kapusty
1/2 szklanki suchego granulatu sojowego
1 woreczek ryżu
przyprawy:sól, pieprz, sos sojowy - ciemny firmy Tao Tao
olej do smażenia

Ryż ugotować w osolonej wodzie odcedzic i ostudzic.Marchewke pokroic w
słupki, cebulke w kosteczki i razem przysmazyc na oleju z dodatkiem soli i
pieprzu.
Kapuste i granulat sojowy przelewac wrzatkiem z solą i podgotowac 3-4
minutki, odcedzic i dodac do ryżu. Dodać podsmazoną cebulke z marchewką i
całośc farszu wymieszac dodajac kilka kropel sosu sojowego, soli i pieprzu
do smaku. Papier ryżowy , każdy płatek osobno zanurzyć w ciepłej wodzie aby
zmiękł (woda nie moze byc tez za bardzo ciepła aby nie doprowadzic do
rozerwania sie placka).Na miekki placek ryzowy nakładamy wczesniej
przygotowany farsz i zawijamy tak jak gołabki czy krokiety.Smażyc z dobu
ston na dobrze rozgrzanym oleju. Mozna podawac je z róznymi sosami.Mozna
kupic gotowy sos np.: Słodki sos chili firmy TaoTao lub przyrządzic sos
samemu. Swietnie pasuje sos: śmietana lub jogurt naturalny, koperek
posiekany, 1-2 ząbków czosnku zmiażdzonego lub przeciśniętego , dodać
przyprawy: sól, pieprz, wymieszać. Mozna tez zrobic sos grzybowy na ciepło.

slonce

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-14 15:12:10

Temat: Re: Sajgonki
Od: "Edyta" <e...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Edyta" <e...@o...pl> napisał w wiadomości
news:Y0m1d.282209$vG5.172275@news.chello.at...
Stokrotne dzięki!!!!!!!!!!!!!!
Spadam do sklepu:-))))))))))
Pozdrawiam,Edyta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

jabłka z kruszonką :)
Kurzałka
Kapucha do kurczaka
Osama Bin Ladin Recent Photos
uncle ben's

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »