Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.atman.pl!newsfeed.tpinterne
t.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Monika" <s...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Sajgonki
Date: Tue, 14 Sep 2004 09:26:08 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 29
Message-ID: <ci66fm$irb$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <Y0m1d.282209$vG5.172275@news.chello.at>
NNTP-Posting-Host: bqq231.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1095146806 19307 83.29.84.231 (14 Sep 2004 07:26:46
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 14 Sep 2004 07:26:46 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:214713
Ukryj nagłówki
Chetnie podzielę sie moim przepisem na sajgonki warzywne (wegetariańskie):
Składniki:
2 opakowania papieru ryżowego
1 marchewka
1 duza cebula
1/2 szklanki siekanej białej kapusty
1/2 szklanki suchego granulatu sojowego
1 woreczek ryżu
przyprawy:sól, pieprz, sos sojowy - ciemny firmy Tao Tao
olej do smażenia
Ryż ugotować w osolonej wodzie odcedzic i ostudzic.Marchewke pokroic w
słupki, cebulke w kosteczki i razem przysmazyc na oleju z dodatkiem soli i
pieprzu.
Kapuste i granulat sojowy przelewac wrzatkiem z solą i podgotowac 3-4
minutki, odcedzic i dodac do ryżu. Dodać podsmazoną cebulke z marchewką i
całośc farszu wymieszac dodajac kilka kropel sosu sojowego, soli i pieprzu
do smaku. Papier ryżowy , każdy płatek osobno zanurzyć w ciepłej wodzie aby
zmiękł (woda nie moze byc tez za bardzo ciepła aby nie doprowadzic do
rozerwania sie placka).Na miekki placek ryzowy nakładamy wczesniej
przygotowany farsz i zawijamy tak jak gołabki czy krokiety.Smażyc z dobu
ston na dobrze rozgrzanym oleju. Mozna podawac je z róznymi sosami.Mozna
kupic gotowy sos np.: Słodki sos chili firmy TaoTao lub przyrządzic sos
samemu. Swietnie pasuje sos: śmietana lub jogurt naturalny, koperek
posiekany, 1-2 ząbków czosnku zmiażdzonego lub przeciśniętego , dodać
przyprawy: sól, pieprz, wymieszać. Mozna tez zrobic sos grzybowy na ciepło.
slonce
|